Μικρές ενέσεις ρευστότητας στις εταιρίες που είχαν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ ή παραμένουν κλειστές από τις 5 Νοεμβρίου
Με μικρές ενέσεις ρευστότητας επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση και απασχολούν ελάχιστους εργαζόμενους. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, με τον αλγόριθμο της επιστρεπτέας προκαταβολής καθιερώνεται μια νέα έκτακτη ενίσχυση για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την αρχή του δεύτερου lockdown και είχαν ενταχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ ή παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή από τις 5 Νοεμβρίου 2020 δικαιούνται:
α) 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από έναν έως πέντε εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020,
β) 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020.
Για τις λοιπές επιχειρήσεις, η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 1.000 ευρώ.
Επίσης, για ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανέναν εργαζόμενο κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή η ενίσχυση ορίζεται, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, σε 1.000 ευρώ.
Για τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης, βασική προϋπόθεση είναι η απώλεια τζίρου το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα:
- για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, το άθροισμα του κύκλου εργασιών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτός έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς και, επιπλέον, ο κύκλος εργασιών αναφοράς είναι μεγαλύτερος από 600 ευρώ,
- για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, το άθροισμα των ακαθάριστων εσόδων Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», παρουσιάζει μείωση κατά 20% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και, επιπλέον, τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από 600 ευρώ.
Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έως τις 30 Ιουνίου 2021. Το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς της τάξης του 0,63%. Η επιστροφή της μισής ενίσχυσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 40 μηνιαίες δόσεις μετά τον Ιανουάριο του 2022.
Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό, σοκ προκαλεί η πληροφορία ότι η ΑΑΔΕ έχει απορρίψει σχεδόν τις μισές από τις 730.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι πλέον λιγότερες από 400.000 επιχειρήσεις, που θα «μοιραστούν» το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ. Πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως οι επιχειρήσεις που «κόπηκαν» παρουσίαζαν μικρότερες απώλειες τζίρου, από ό,τι απαιτούσε το πλαίσιο.