Τη συνέχιση της παροχής δωρεάν φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός μέσω… facebook, μετά την τεράστια κοινωνική κατακραυγή για το θέμα, το οποίο ανέδειξε πρώτη η «δημοκρατία» προχθές Δευτέρα. Είχε προηγηθεί, βέβαια, μόλις μερικές μέρες νωρίτερα, στις 21 Δεκεμβρίου, η απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία τροπολογίας που είχε κατατεθεί στη Βουλή. Αν μη τι άλλο, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλη μία φορά ως «σωτήρας», όταν είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιελάμβανε την οριστική κατάργηση αυτής της παροχής.
Το ζήτημα αφορά 600.000 συνταξιούχους οι οποίοι λαμβάνουν συντάξεις έως 480 ευρώ τον μήνα και για τους οποίους είχε προβλεφθεί η μηδενική συμμετοχή τους στα φάρμακα ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η σχετική ρύθμιση λήγει αύριο, 31 Δεκεμβρίου, και επομένως θα έπρεπε να νομοθετηθεί, όπως έγινε και στις αρχές του 2020, η παράτασή της τουλάχιστον για άλλον έναν χρόνο, αν όχι η οριστική διευθέτηση του θέματος.
Η κυβέρνηση επιχείρησε για ένα ποσό που υπολογίζεται σε 25.000.000 ευρώ να οδηγήσει ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα έπρεπε να επιβαρυνθούν με δυσανάλογα ποσά για τη φαρμακευτική περίθαλψή τους, όταν μόνο τους τελευταίους μήνες ξόδεψε με μεγάλη ευκολία 20.000.000 ευρώ στη λεγόμενη «λίστα Πέτσα», προκειμένου να εξασφαλίσει την εύνοια και την ανοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτές τις μέρες, μάλιστα, σκοπεύει να διαθέσει άλλα 18.000.000 ευρώ δήθεν για την εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού όσον αφορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Η παροχή της δωρεάν φαρμακευτικής κάλυψης των χαμηλοσυνταξιούχων θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με σειρά άλλων ωφελημάτων, ως αντιστάθμισμα στη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, το οποίο δόθηκε τελευταία φορά με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του 2019, αλλά εξαιρετικά μειωμένο, καθώς ανήλθε στο εξευτελιστικό ποσό των μόλις 12 ευρώ τον μήνα.
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από πολίτες, οι οποίοι απάντησαν με σκληρό τρόπο στην ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτήν ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είναι προσωπική μου επιλογή να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς που, με κυβερνητική απόφαση, ίσχυσε και κατά το 2020». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να λύνει και τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε τρία υπουργεία, καθώς στο υπουργείο Εργασίας έλεγαν ότι ναι μεν αφορά συνταξιούχους, αλλά το ζήτημα είναι πλέον αρμοδιότητας του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή του υπουργείου Υγείας, το οποίο επίσης δήλωνε αναρμόδιο. Το… μπαλάκι έπεσε στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φαίνεται ότι δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα 25.000.000 ευρώ που απαιτούνται, όταν μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα αγγίζουν τα 38 δισ. ευρώ.
Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε την απόρριψη της τροπολογίας που είχε καταθέσει στη Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου και σημείωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύει ότι η υποκρισία και η πολιτική εξαπάταση είναι η δεύτερή του φύση». Το δε ΚΙΝ.ΑΛ. κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας στη Βουλή με θέμα «Ο ένας έκοψε το ΕΚΑΣ και ο άλλος τα δωρεάν φάρμακα στους μικροσυνταξιούχους», με την οποία ζητεί μια μόνιμου χαρακτήρα στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.