Το προσχέδιο της κυβέρνησης που εστάλη στις Βρυξέλλες για αξιοποίηση των 32 δισ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης
Με οδηγό το σχέδιο Πισσαρίδη η κυβέρνηση προωθεί τις προτάσεις της στην Ευρώπη για την αξιοποίηση των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τη χθεσινή παρουσίαση «αποκαλύφθηκε» πως οι… μισές προτάσεις είναι ίδιες με αυτές της επιτροπής του Νομπελίστα οικονομολόγου.
Το προσχέδιο της κυβέρνησης, που εστάλη στις Βρυξέλλες, προβλέπει επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ και δάνεια 12,4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα δάνεια θα αυξήσουν μεν το χρέος της χώρας, ωστόσο δεν θα κληθούν να τα πληρώσουν οι πολίτες μέσα από την αύξηση φόρων, αφού τα 12,4 δισ. θα ενεργοποιήσουν επιπλέον ισόποσες επενδύσεις.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το ερώτημα για τα ευρωπαϊκά χρήματα που θα δοθούν ως δάνεια. Για να «τρέξει» μια επένδυση που θα υλοποιηθεί με δάνειο από το κράτος ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει το 50% των κεφαλαίων και το υπόλοιπο 50% θα το δώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτός όμως από τα ίδια κεφάλαια, ο επενδυτής θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά και τρίτο χρηματοδότη (π.χ. τράπεζα). Αν, δηλαδή, κάποιος έχει και το 50% και θέλει να το βάλει από την τσέπη του, τον υποχρεώνουν να βρει και άλλο χρηματοδότη.
Ουδείς γνωρίζει αν το κράτος παραδέχεται με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία του να διεκπεραιώσει επενδυτικά σχέδια ή κάνει ένα πρώτης τάξεως δωράκι στις τράπεζες, τις οποίες βάζει υποχρεωτικά στο παιχνίδι. Το κράτος, φυσικά, θα δώσει και περιορισμένες εγγυήσεις, αφού δεν θέλει να αναλάβει καν οποιοδήποτε ρίσκο σε μια επένδυση.
Η κυβέρνηση στο σχέδιο φέρνει -ως νέες μεταρρυθμίσεις- παρεμβάσεις που τις ακούμε εδώ και… δεκαετίες, όπως το χωροταξικό ή τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS απευθείας με την Εφορία, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δηλαδή, μεταρρυθμίσεις και έργα που δεν έγιναν για δεκαετίες μπαίνουν στο σχέδιο ανάπτυξης επ’ ευκαιρία των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
- Στην κατηγορία «Πράσινη Μετάβαση» θα διατεθούν 6,2 δισ. ευρώ ή το 38% των επιχορηγήσεων.
- Για την «Ψηφιακή Μετάβαση» 2,1 δισ. ευρώ ή το 13% των επιχορηγήσεων.
- Για απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή θα διατεθούν 4,1 δισ. ευρώ ή το 25% των επιχειρήσεων.
- Για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων.
- Στα ποσά αυτά προστίθενται τα 3 δισ. του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και χαμηλότοκα δάνεια 12,6 δισ. ευρώ.
Τα ποσά θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως το τέλος του 2026 και, αν δεν έχουν υλοποιηθεί, τα χρήματα θα χάνονται. Επιλέξιμα θα θεωρούνται έργα που αφορούν την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή μετάβαση, την έρευνα και ανάπτυξη, τις εξαγωγές, την αύξηση μέσου μεγέθους επιχειρήσεων – συνεργασίες, επιχειρηματικά πάρκα και έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Τα πρώτα έργα θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο, ενώ το κράτος θα αρχίσει να πληρώνει στις αρχές του 2021, νωρίτερα από τις εκταμιεύσεις της Ευρώπης, οι οποίες τοποθετούνται τον Ιούλιο.
Το τελικό κείμενο των προτάσεων της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποσταλεί στην Ε.Ε. τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να εγκριθεί στο τέλος της άνοιξης.