Ταμείο Ανάκαμψης: Έστειλαν στα… μουλωχτά τις προτάσεις!

Η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς εταίρους και τα επαγγελματικά σωματεία

Σχεδόν 32 δισ. ευρώ θα μπορεί να λάβει η Ελλάδα από την Ευρώπη, στο πλαίσιο της πανδημίας. Τα λεφτά αυτά αναμένεται να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, που εκτός της υγειονομικής κρίσης έχει περάσει και 10 χρόνια σε Μνημόνια.

Η διαχείρισή τους θα πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να πάρει τα πάνω της.

Ωστόσο φαίνεται πως η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα το δικό της συμφέρον και απορρίπτει κάθε πρόταση για τη χάραξη μιας εθνικής γραμμής σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Προχθές εστάλη στην Κομισιόν το προσχέδιο των ελληνικών προτάσεων, που θα πρέπει να περιέχει ακόμα και κοστολόγηση των έργων και των παρεμβάσεων. Το ζήτημα είναι ότι το προσχέδιο πήγε στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά απολύτως διαβούλευση ούτε με την αντιπολίτευση ούτε με τους φορείς αυτής της χώρας!

Με άλλα λόγια, ουδείς γνωρίζει τι έχει προτείνει η κυβέρνηση, αφού στην πράξη απέρριψαν εκ των προτέρων κάθε άλλη σκέψη. Αρκέστηκαν δηλαδή στις δικές τους προτάσεις, χωρίς να ρωτήσουν κανέναν άλλο σε αυτή τη χώρα.

Προφανώς, σε αυτή τη φάση δεν τους νοιάζει ο σχεδιασμός, αλλά να μπουν το 2021 σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ από αυτά τα κοινοτικά κονδύλια, ώστε να στηρίξουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί ανάπτυξης και μη κατάρρευσης του Προϋπολογισμού.

Μάλιστα οι φορείς έπρεπε να παρακολουθήσουν χθες τι είπε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που είχε με υπουργούς της κυβέρνησης, ώστε να μάθουν τι περιλαμβάνει το προσχέδιο.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, σημαντικά έργα υποδομών, όπως ο οδικός άξονας Ε65, ο ΒΟΑΚ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, έργα με μεγάλη μαζικότητα και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως η σημαντική ενεργειακή αναβάθμιση ενός μεγάλου μέρους του κτιριακού μας δυναμικού, ένα “Εξοικονομώ” πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο ευρύ από αυτά που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Σημαντικές εκσυγχρονιστικές τομές, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΑΑΔΕ, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημαντικές μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα όπως η χρηματοδότηση ρεαλιστικών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ένα νέο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα