Υπό τον φόβο των αντιδράσεων και των δικαστικών προσφυγών, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή προσεγγίζουν τους 1.500.000
Να δοθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ολόκληρο εξετάζει η κυβέρνηση υπό το βάρος των αντιδράσεων αλλά και υπό τον φόβο δικαστικών προσφυγών.
Ο αριθμός των εργαζομένων οι οποίοι είτε τέθηκε η σύμβασή τους σε αναστολή είτε εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Μάιο φαίνεται ότι προσεγγίζουν το 1.500.000 άτομα, και είναι ορατός ο κίνδυνος να λάβουν δώρο Χριστουγέννων σημαντικά μειωμένο, έως και 50% σε κάποιες περιπτώσεις.
Χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη σημείωσε:
«Είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών για να δούμε πόσοι έχουν μπει σε αναστολή και για ποια χρονικά διαστήματα μαζί με τους εργαζομένους που θα μπουν και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε εάν αποφασίσουμε να πάμε σε δώρο επί του ονομαστικού μισθού να δούμε εάν αυτό μπορεί να γίνει δημοσιονομικά».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Είναι κάτι το οποίο θα εξεταστεί πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις». Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων είναι από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Αρχική πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να καταβάλει ο εργοδότης το ποσοστό του δώρου που αναλογεί στις ημέρες κατά τις οποίες εργάστηκε ο εργαζόμενος, υπολογιζόμενο επί του ονομαστικού μισθού, και το κράτος να προχωρήσει σε «κούρεμα» του ποσοστού που το ίδιο θα καταβάλει και που αναλογεί στις ημέρες αναστολής ή συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», υπολογιζόμενο επί των 534 ευρώ.
«Ο ν.4722/2020 που ορίζει ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τη δική της συμμετοχή επί του επιδόματος των 534 ευρώ είναι αντισυνταγματικός» επισημαίνει ο δικηγόρος-εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας ότι το δώρο Χριστουγέννων εδώ και δεκαετίες καταβάλλεται υποχρεωτικά μόνο επί του ονομαστικού μισθού.