Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό από τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης,από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίνοντας μικρή ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους.
Βέβαια, το μέτρο δεν αφορά τους πάντες, καθώς από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς αλληλεγγύης απαλλάσσονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες.
Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες (π.χ., από ενοίκια ή μερίσματα) δεν θα έχουν ανάλογο όφελος, καθώς θα την καταβάλουν κανονικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, πάντως, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, χωρίς να το προσδιορίσει χρονικά.
Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος, ενώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων βεβαιώνεται με τη φορολογική δήλωση του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του συνολικού ετήσιου εισοδήματος, που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές, και του τεκμαρτού εισοδήματός του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Η κατάργηση της εισφοράς για έναν χρόνο μεταφράζεται σε άμεσες αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους, ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα διαπιστώσουν τη φορολογική ελάφρυνση με την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων το 2022 (για τα εισοδήματα του 2021).
Το όφελος ξεκινά από τα 22 ευρώ τον χρόνο για έναν εργαζόμενο με ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ και κλιμακώνεται όσο αυξάνεται το κλιμάκιο εισοδήματος.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα έχει όφελος 66 ευρώ τον χρόνο, ένας άλλος με εισόδημα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα έχει όφελος 176 ευρώ τον χρόνο, φτάνοντας τα 426 ευρώ ετησίως για εισόδημα 25.000 ευρώ ή στα 2.076 ευρώ τον χρόνο για εισόδημα 50.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το περασμένο έτος οι εισοδηματίες ήταν εκείνοι που επιβαρύνθηκαν περισσότερο από την εισφορά αλληλεγγύης, καταβάλλοντας συνολικά 205.000.000 ευρώ.
Οι έχοντες εισοδήματα από την επιχειρηματική δραστηριότητα πλήρωσαν ποσό συνολικού ύψους 180.000.000 ευρώ, οι μισθωτοί επιβαρύνθηκαν με 106.000.000 ευρώ και οι συνταξιούχοι με 101.900.000 ευρώ.