Πέντε μήνες μετά το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, και ενώ σήμερα επιστρέφουν από την άδειά τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση αδυνατεί να νομοθετήσει τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που εξέδωσε προχθές Σάββατο, δίνει τη δυνατότητα τηλεργασίας στους εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη σαφής ορισμός!
Το θέμα απασχόλησε εργαζομένους, συνδικαλιστικούς φορείς, εργατολόγους και τα κόμματα ήδη από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας και το lockdown που ακολούθησε την περασμένη άνοιξη. Τότε, το υπουργείο Εργασίας, με εγκύκλιο που εξέδωσε η γ.γ. Αννα Στρατινάκη, παρέπεμπε για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε λίστα του ΕΟΔΥ.
Τους μήνες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση έμεινε άπραγη και η τελευταία ΠΝΠ αναφέρει ότι «αναμένεται» Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό των ευπαθών ομάδων και τα πιστοποιητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν στους εργοδότες. Επιπρόσθετα, χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας θα έχουν να επιλέξουν το δίλημμα «προστασία της υγείας ή φτωχοποίηση», κι αυτό γιατί ο εργοδότης θα μπορεί να θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή και θα αμείβονται με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία, όπως ανέδειξε πρόσφατα η «δημοκρατία», δίδεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Αναλυτικά, η ΠΝΠ προβλέπει τα εξής:
1. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
2. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας κατόπιν αιτήματός τους.
3. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το εν λόγω αίτημα, εφόσον η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
4. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λάβει μέτρα ώστε ο εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην έρχεται σε επαφή με κοινό.
5. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί αυτό, ο εργοδότης θέτει τη σύμβαση εργασίας του εργαζομένου σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
6. Αναμένεται Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας, με την οποία θα οριστούν αφενός η έννοια των ευπαθών ομάδων έναντι των συνεπειών μετάδοσης του Covid-19, αφετέρου κάθε ιατρικό πιστοποιητικό που πρέπει να προσκομίζει ο αιτών εργαζόμενος στον εργοδότη.
7. Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζομένου, δεν εφαρμόζει τη διάταξη, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.
Αυστηροί κανόνες ασφαλείας με μοτίβο τριών βαρδιών, μάσκες παντού και εργασία back office ή από το σπίτι
Νέα δεδομένα θα ισχύσουν στη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά και στον τρόπο εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων κρουσμάτων του τελευταίου μήνα. Αυτό το νέο σχέδιο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών ανέλυσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Προκειμένου να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, που προβλέπονται από τις ανακοινώσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, το Δημόσιο πρέπει να λειτουργήσει με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας και για τους εργαζομένους και για όσους πολίτες είναι αναγκασμένοι να συναλλάσσονται με το Δημόσιο έχοντας αυτοπρόσωπη παρουσία. Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε πως ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, όπως και κατά την περίοδο της γενικής καραντίνας, το μοτίβο των τριών βαρδιών στην προσέλευση και την αναχώρηση των υπαλλήλων. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με τον υπουργό, προκειμένου να μην υπάρχουν φαινόμενα συνωστισμού. Σε ισχύ είναι για όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και η τήρηση του μέτρου της μάσκας. Τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι πολίτες που θέλουν να εξυπηρετηθούν πρέπει απαραιτήτως να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.
Ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε στη συνέντευξή του στον Σκάι ότι υπάρχουν ειδικά μέτρα για όσους δημοσίους υπαλλήλους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τους οποίους προβλέπεται, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, ότι θα δουλεύουν back office, δηλαδή σε τμήματα που δεν σχετίζονται με την εξυπηρέτηση κοινού.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σε όλες τις υπηρεσίες, όπου υπάρχει η δυνατότητα και είναι απαραίτητο, για κάποιους εργαζομένους μπορεί, όπως την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, να εφαρμοστεί η τηλεργασία. Το τελευταίο μέτρο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ είναι αυτό της ειδικής άδειας, καθώς εργαζόμενοι, οι γιατροί των οποίων επιβεβαιώνουν πως κάτι τέτοιο κρίνεται επιβεβλημένο, θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους με ειδική άδεια.
«Αυτό που μας νοιάζει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής» υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα προς αυτόν τον σκοπό.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αυτή την εβδομάδα θα γίνονται αιτήσεις στους δήμους για την πρόσληψη 9.474 ατόμων για την καθαριότητα των σχολείων, με τους 5.000 να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση.