Θηριώδη εκτίναξη του ελλείμματος στα 8,2 δισ. ευρώ το πρώτο επτάμηνο του έτους έδειξαν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επιχειρεί να εντοπίσει ψήγματα αισιοδοξίας, ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις, την ώρα που όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στα πλέον δυσμενή σενάρια για ύφεση-ρεκόρ στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 8,199 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1,763 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.
Πτώση εσόδων
Παράλληλα, το ύψος των καθαρών εσόδων παρουσίασε μείωση κατά 17,7% ή 4,966 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε σε 23,106 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25,940 δισ., μειωμένα κατά 4,479 δισ. ή 14,7% έναντι του στόχου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποίησε σειρά μέτρων, τα οποία, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν στάθηκαν ικανά να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση.
Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 ανήλθαν στα 34,757 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4,599 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 30,158 δισ. ευρώ.
Να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κρίση επιχειρεί το οικονομικό επιτελείο, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να εστιάζει στο γεγονός ότι «η μείωση των εσόδων από φόρους κατά 15% σε σχέση με τις προβλέψεις του -προ κορονοϊού- Προϋπολογισμού είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις μειώσεις των δύο προηγουμένων μηνών (Ιούνιος -16,9%, Μάιος -35,5%), οπότε καταγράφηκε η επίπτωση του lockdown και των εκτεταμένων αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων». Βέβαια, την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών προϊδεάζει για ακόμη δυσκολότερες ημέρες, σημειώνοντας ότι «η παγκόσμια πανδημία θα συνεχίσει να επηρεάζει πολύ σημαντικά τα δημόσια έσοδα, μέσω του τουρισμού και των εξαγωγών, μέχρι κατ’ ελάχιστον τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2020».