Εκτός τόπου και χρόνου οι προτάσεις του Πισσαρίδη και των «σοφών» για την οικονομία

Έκθεση Δημοτικού κατέθεσε η «Επιτροπή Πισσαρίδη» για την οικονομία

Εκτός τόπου και χρόνου η επιτροπή «σοφών» του καθηγητή Πισσαρίδη, η οποία έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό να καταρτίσει το σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Την ώρα που λιποθυμούν παιδιά από την πείνα, η ανεργία φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, οι «σοφοί» ασχολούνται με τις μητρικές άδειες, με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών, σε έναν σχεδιασμό που δεν θα έχει εφαρμογή νωρίτερα από την επόμενη δεκαετία.

Και μπορεί ακόμα η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη να μην έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν οι χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο η επονομαζόμενη «Επιτροπή Πισσαρίδη» παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ενδιάμεση έκθεσή της για τον εν λόγω σχεδιασμό.

Κεντρική επιδίωξη, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας, η συστηματική αύξηση των εξαγωγών, η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία, καθώς και η ενίσχυση της εργασίας, με τις προοπτικές πάντως για την ύφεση της οικονομίας να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Στις 151 σελίδες του το Σχέδιο, μεταξύ άλλων, προτείνει:

1. Να βοηθηθούν οι άνεργοι στην προσπάθειά τους να ξαναμπούν στην αγορά εργασίας με την ενσωμάτωση της κατάρτισης. Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) να βοηθά ενεργά τους ανέργους για έξι μήνες στην αναζήτηση εργασίας. Τα άτομα που δεν έχουν βρει δουλειά έπειτα από έξι μήνες, να καλούνται να συμμετέχουν σε στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, ακολουθούμενη από πρακτική άσκηση στην αγορά την οποία θα βρίσκει για τον εκπαιδευόμενο το κέντρο κατάρτισης.

2. Να επεκταθεί το σύστημα μητρικής άδειας και στους πατέρες που θα είναι υπόχρεοι κάποιας πατρικής άδειας. Παράλληλα, να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στο πότε μία γυναίκα θα ξεκινήσει και θα τελειώσει την άδεια τοκετού. Απώτερος στόχος είναι να μειωθούν οι περιορισμοί και διαφορές ανάμεσα στα φύλα όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και την αγορά εργασίας.

3. Να δοθούν φορολογικά κίνητρα σε νοικοκυριά που επενδύουν μακροπρόθεσμα σε ελληνικές εταιρίες που εισάγονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως υπάρχουν σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία. Να καταργηθεί ο φόρος 1% επί των μετοχικών κεφαλαίων που αντλούν εταιρίες από το Χ.Α.

4. Να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών με στόχο τη μεγέθυνση της μέσης ελληνικής επιχείρησης, τις οικονομίες κλίμακος και την προώθηση της συνεργασίας. Το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως διαπιστώνεται, λειτουργεί ανασταλτικά στην παραγωγικότητα και στις εξαγωγές.

5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα τμήματα στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος με ανώτατο όριο 12 μηνών έως την απόφαση, στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με προεδρεύοντες ειδικά καταρτισμένους δικαστές, που θα μπορούν ενδεχομένως να λαμβάνουν αποφάσεις και κατόπιν γνωμοδότησης εξειδικευμένων τεχνικών συμβούλων.

«Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μας δοθεί σήμερα η ευκαιρία να γίνει μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αξόνων, ώστε εντός ενός σύντομου χρονοδιαγράμματος να πάρουμε και τις απόψεις και τις εκτιμήσεις όλων των κοινωνικών εταίρων» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Για να μπορούμε να καταλήξουμε, πια, σε ένα κείμενο το οποίο θα αποτελεί ένα σχέδιο αναφοράς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα κατευθύνει και τις πολιτικές μας εν όψει του Recovery Fund, το οποίο πιστεύω ότι θα θέσει στη διάθεσή μας σημαντικούς αναπτυξιακούς πόρους. Αλλά θα επεκτείνεται και πέρα απ’ αυτό, θέτοντας προτεραιότητες οι οποίες δεν είναι απλά βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες».

Οι οικονομικές προτεραιότητες του σχεδίου περιλαμβάνουν την άνοδο των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και τη μείωση της παραοικονομίας, την επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση, την αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων, την προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης, την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων και την υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.

Τα μέλη της επιτροπής προτείνουν 15 άξονες αναπτυξιακής πολιτικής, μεταξύ των οποίων: μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία, επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση κόστους ενέργειας στη μεταποίηση, ενίσχυση βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια, κίνητρα για ενίσχυση της καινοτομίας, ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους και εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα