Απίστευτο μπέρδεμα! Στην ίδια εφαρμογή και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Παράλογος και άδικος κόφτης 20% στη μείωση του τζίρου
Στρωμένος με πολλές παγίδες και παράλογα κριτήρια είναι ο δρόμος των επιχειρήσεων για την ένταξη στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Το πρόγραμμα είναι μπλεγμένο σε μια κοινή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, με αποτέλεσμα να πρέπει η επιχείρηση να εισαγάγει (εξαρχής) και τη μείωση του τζίρου για τον Μάιο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο! Μάλιστα, αποκλείονται και όσοι έχουν μείωση στον τζίρο τους κάτω από 20%, λες και αυτοί δεν έχουν πρόβλημα!
Υπενθυμίζεται ότι με τη «Συν-Εργασία» οι εργοδότες θα μειώνουν τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών έως και κατά 50%, καταβάλλοντας αντίστοιχα μειωμένο μισθό. Για τον χρόνο κατά τον οποίο οι μισθωτοί δεν εργάζονται το κράτος θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση σε ποσοστό 60% επί των χαμένων καθαρών αποδοχών.
Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, αλλά θα απασχολούνται έως και 50% λιγότερο, θα πληρώνονται από τον εργοδότη έως και το μισό του καθαρού μισθού τους, ενώ θα λαμβάνουν από το κράτος το 60% του υπόλοιπου 50% που χάνουν.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ, συνεχούς ή εποχικής λειτουργίας, που εμφάνισαν τους μήνες της καραντίνας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ) ή των ακαθάριστων εσόδων τους, εφόσον απαλλάσσονται, σε σύγκριση με πέρυσι.
Ανάλογα με τον μήνα ένταξης στον μηχανισμό και το είδος των φορολογικών βιβλίων η σύγκριση γίνεται ανάμεσα στο άθροισμα του κύκλου εργασιών από τον Μάρτιο και εφεξής και του αντίστοιχου αθροίσματος της ίδιας περιόδου πέρυσι.
Ο κύκλος εργασιών
Για παράδειγμα, όσοι επιθυμούν να ενταχθούν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών Μαρτίου και Απριλίου 2019. Αντίστοιχα, όσοι θα ενταχθούν για τον Ιούλιο πρέπει ο κύκλος εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου 2020 να είναι κατά τουλάχιστον 20% μειωμένος σε σύγκριση με τον περσινό κύκλο εργασιών Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου.
Για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ελέγχεται το άθροισμα Μαρτίου έως και Ιουνίου. Εάν όμως, για παράδειγμα, υπάρξει μείωση του τζίρου στο 19%, η επιχείρηση δεν μπορεί να ενταχθεί στον επόμενο μήνα!
Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την ΑΑΔΕ λόγω μη πλήρωσης των εν λόγω κριτηρίων, τότε η αίτηση θεωρείται ως μη γενόμενη και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν πλήρεις αποδοχές στους εργαζομένους που απασχολήθηκαν με μειωμένο ωράριο.