Αύξηση «ρεγάλο» από περίπου 2,6 μέχρι περίπου 6 ευρώ τον μήνα, μετά και τον φόρο εισοδήματος, θα έχουν στους μισθούς από τον Ιούνιο, στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες. Για τους υψηλά αμειβόμενους, με μηνιάτικα των 2.000 ευρώ, το κέρδος θα είναι περίπου 8 ευρώ τον μήνα.
Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο που «κουρεύονται» οι εισφορές το όφελος για τις επιχειρήσεις και τους απασχολουμένους είναι ελάχιστο.
Με αφορμή τη μείωση των εισφορών από τον επόμενο μήνα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, χθες, δήλωσε ότι «από 1 Ιουνίου 2020 ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσ. μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης». Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας, καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από μια πρώτη ανάλυση, το όφελος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πλήρως απασχολούμενους μισθωτούς θα είναι ελάχιστο. Ενδεικτικά αναφέρεται, με βάση και τον σχετικό πίνακα που παρουσιάζει η «δημοκρατία», ότι ακόμη και όσοι αμείβονται με 2.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά, και αποτελούν τη μειονότητα, τα «ρετιρέ» -έπειτα από 10 χρόνια Μνημονίων- στον ιδιωτικό τομέα, καθαρή «αύξηση» θα έχουν μόλις 8 ευρώ τον μήνα και αυτά πριν από τον φόρο εισοδήματος.
Για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ τον μήνα, μεικτά, το καθαρό μηνιάτικο όφελος θα κυμανθεί στα 2,6 ευρώ. Για όσους έχουν μηνιαίες αμοιβές των 1.000 και 1.200 ευρώ τον μήνα, μεικτά, που αποτελούν και την πλειονότητα στον ιδιωτικό τομέα, η καθαρή «αύξηση» θα είναι από 3,8 έως έως 4,8 ευρώ τον μήνα.