Έως τώρα έχουν αποκαλυφθεί περισσότερα από 7.300.000 «κρυμμένα» μέτρα
Παράταση έως την 31/12/2020 της προθεσμίας που λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2020 ζητά από την κυβέρνηση η ΠΟΜΙΔΑ, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος να διορθώσουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς χαρακτηρίζει την παράταση αναγκαία, τόσο λόγω των πρόσφατων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις στα γραφεία των δήμων όσο και των διορθώσεων που πρέπει να γίνουν στην πλατφόρμα υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων.
H βασικότερη διόρθωση που σχεδιάζεται στην πλατφόρμα θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, τους κλειστούς βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, υπόγεια, γκαράζ) που φωτίζονται από παροχή για κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας. Εφόσον οι επιφάνειες αυτές συνιστούν διαιρεμένη ιδιοκτησία, οφείλονται τέλη και φόρος, οπότε θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινόχρηστων χώρων και καταβάλλονται γι’ αυτές τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν στην υπηρεσία του οικείου δήμου για να ρυθμιστούν οι σχετικές χρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και για τις ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, εκτός από αυτές με δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης σε κοινόχρηστο χώρο, για τις οποίες δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
H ΠΟΜΙΔΑ, τώρα, ζητά να προστεθούν συνολικά τέσσερις δυνατότητες που λείπουν από την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΚΕΔΕ, ώστε να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, χωρίς ταλαιπωρία του στις υπηρεσίες των δήμων:
• Να δηλώσει αύξηση των τετραγωνικών κοινόχρηστης παροχής ρεύματος της πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής ή εκπρόσωπος της συνιδιοκτησίας.
• Να δηλώσει την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
• Να δηλώσει μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας και πώς τεκμηριώνεται αυτή.
• Να δηλώσει τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγκ κ.λπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, γι’ αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.
Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στην πλατφόρμα, η δήλωση και η διόρθωση των συγκεκριμένων χώρων θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και έτσι οι ιδιοκτήτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν τον δήμο τους για να υποβάλουν τη δήλωση με την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.
Μέχρι σήμερα, έχουν αποκαλυφθεί περισσότερα από 7.300.000 «κρυμμένα» τετραγωνικά μέτρα από τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Πρόκειται για επιφάνειες ακινήτων οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στους δήμους ή είχαν δηλωθεί ελλιπώς.
Τα στατιστικά στοιχεία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί δείχνουν αύξηση κατά 36,83% των ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών μέτρων με τους Δήμους Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης και Βόλου να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις με τα περισσότερα δηλωθέντα τετραγωνικά.
Επίσης, σχεδόν 4.800 κάτοικοι εξωτερικού διόρθωσαν την επιφάνεια των ακινήτων που κατέχουν στην Ελλάδα, με τους περισσότερους να ζουν στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.