Μόνο το ένα τρίτο της «χασούρας» από τα ενοίκια που μειώθηκαν με κρατική εντολή σκοπεύει να καλύψει το υπ. Οικονομικών
Ρεπορτάζ Στέλιος Κράλογλου
Μόνο το… ένα τρίτο της «χασούρας» των ιδιοκτητών ακινήτων, εξαιτίας της μείωσης των μηνιαίων μισθωμάτων κατά 40%, σκοπεύει να καλύψει το υπουργείο Οικονομικών.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε σχετικά χθες: «Θα υπολογίζουμε πόσα χρήματα έχασε ο ιδιοκτήτης ενός ακίνητου από τη μείωση του ενοικίου και θα τους επιστρέψουμε το 1/3». Προφανώς τα υπόλοιπα 2/3 της απώλειας θα τα καλύπτει ο ιδιοκτήτης από την τσέπη του! Και μιλάμε για ένα μέτρο που επιβλήθηκε αναγκάστηκα από την κυβέρνηση!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική διάταξη θα καλύπτει το 33,5% των «πραγματικών απωλειών» εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων. Αντί όμως για «ζεστό χρήμα», το υπουργείο θα δίνει απλώς τη δυνατότητας συμψηφισμού του ποσού που θα εγκρίνεται με άλλες φορολογικές υποχωρήσεις. Εάν υποθέσουμε, π.χ., ότι ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε 1.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια εξαιτίας της «διά νόμου» μείωσης των μισθωμάτων, ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης θα μπορεί να «σβήσει» από τον Ιούλιο και μετά φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ ή άλλη φορολογική υποχρέωση συνολικού ύψους 335 ευρώ. Για να υπολογιστεί επακριβώς το ποσό της έκπτωσης κάθε ιδιοκτήτης που αναγκάστηκε να αποδεχθεί μείωση κατά 40% στα εισπραχθέντα ενοίκια Μαρτίου – Αυγούστου 2020 θα κληθεί να υποβάλει ηλεκτρονικά, σε ειδική πλατφόρμα στο σύστημα ΤAXISnet, έκτακτη δήλωση απώλειας εισοδημάτων από μισθώματα.
Εκεί θα πρέπει να αναγράψει στοιχεία για το μισθωτήριο συμβόλαιο, τα οποία θα μπορούν να διασταυρωθούν με την ήδη υποβληθείσα στο ΤΑXISnet δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης, καθώς και στοιχεία για τα ποσά εισοδηματικής απώλειας τα οποία αντιστοιχούν στα μη εισπραχθέντα τμήματα των συμφωνηθέντων μισθωμάτων της περιόδου Μαρτίου – Αυγούστου (οι μήνες καθορίζονται ανάλογα με την περίπτωση) λόγω της επιβολής της αναγκαστικής μείωσης του 40%.
Το ποσό της έκπτωσης που θα δικαιούται κάθε ιδιοκτήτης θα προσδιορίζεται 33,5% επί του δηλωθέντος ποσού εισοδηματικής απώλειας. Ενδεχομένως θα θεσπιστεί και ανώτατο όριο (πλαφόν), ώστε το ποσό της έκπτωσης φόρου να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο ποσό (π.χ., 500 ευρώ ή 1.000 ευρώ ή 2.000 ευρώ κ.λπ.).
Οι ιδιοκτήτες ακίνητων, πάντως, βρίσκονται στα κάγκελα! Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει ότι «παρατείνεται το ίδιο… κουβαρνταλίκι σε βάρος τους χωρίς ορατό τέλος και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίβαρο υπέρ τους». Τονίζει δε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων «αντιμετωπίζονται ως αποδιοπομπαίοι – πολίτες β’ κατηγορίας από την κυβέρνηση ενός κόμματος που πάντοτε διακήρυττε ότι οι νοικοκυραίοι είναι η πραγματική ραχοκοκαλιά της κοινωνίας».
Επίσης καταγγέλλει και «τη συνεχιζόμενη έλλειψη πλατφόρμας δήλωσης της μείωσης ενοικίου από τους αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες, οι οποίοι συνεχίζουν να επιβάλλουν αυθαίρετες μειώσεις μισθωμάτων στους εκμισθωτές τους, χωρίς καμιά τεκμηρίωση και χωρίς δυνατότητα των ιδιοκτητών να αποδείξουν τις μειώσεις αυτές, οπότε και θα χάσουν και κάθε σχετική ελάφρυνση».