Από σήμερα έως τη Δευτέρα του Πάσχα 120.000 επιστήμονες μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις. Σε δύο δόσεις θα γίνει η καταβολή
M ε τη διαδικασία ήδη να έχει καθυστερήσει, σήμερα αναμένεται να ανέβει στο διαδίκτυο η ηλεκτρονική πλατφόρμα (elearning.yeka.gr) στην οποία περισσότεροι από 120.000 επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, το οποίο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού στην οικονομία, για να πάρουν την ενίσχυση των 600 ευρώ σε… δόσεις.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα συνεχιστεί έως τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου. Η πρώτη δόση των 400 ευρώ από το 600άρι αναμένεται ότι θα αρχίσει να καταβάλλεται στους δικαιούχους, ανάλογα φυσικά με τον χρόνο υποβολής της αίτησης, από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά.
Η δεύτερη δόση θα δοθεί μεταγενέστερα, με πολλούς επιστημονικούς φορείς να εκφράζουν τον φόβο ότι λόγω των διαδικασιών θα καθυστερήσει αρκετά. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κύκλοι των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας υποστηρίζουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τα υπόλοιπα 200 ευρώ να δοθούν το αργότερο μέσα στον Μάιο.
Σημειώνεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για την ενίσχυση των 600 ευρώ έχουν όλοι οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων, οικονομολόγοι – λογιστές, εκπαιδευτικοί, γιατροί και ερευνητές ανεξαρτήτως ερευνητικού κλάδου).
Καθένας από τους δικαιούχους έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία αίτηση συμμετοχής. Συνολικά, το πρόγραμμα που περιλαμβάνει παρακολούθηση προγράμματος 100 διδακτικών ωρών και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από ειδικά διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης αφορά δυνητικά 180.390 επιστήμονες και θα υλοποιηθεί με το σύστημα της επιταγής κατάρτισης (voucher).
Τα δέκα αντικείμενα κατάρτισης είναι τα εξής:
• Προστασία προσωπικών δεδομένων.
• Δημόσιοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.
• Ηλεκτρονικό εμπόριο – ηλεκτρονικές συναλλαγές.
• Βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε λογισμικά πρόσφατης έκδοσης.
• Ψηφιακή υπογραφή – ψηφιακά πιστοποιητικά – ψηφιακή ανταπόκριση με το Δημόσιο – τηλεργασία και τηλεδιάσκεψη.
• Τεχνικές προγραμματισμού έξυπνων κτιρίων.
• Διαχείριση έργων και διαδικτυακή συνεργασία.
• Σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές σε ψηφιακό περιβάλλον.
• Μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων που σχετίζονται με χώρους παροχής φροντίδας υγείας.
• Χρήση τεχνικών και εργαλείων προώθησης μέσα από τη χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media marketing), με σύγχρονα εργαλεία και mobile εφαρμογές