Για «ασυδοσία με “υπογραφή Βρούτση”» κάνουν λόγο συλλογικοί φορείς…… μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας», τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, βάσει της οποίας με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να απασχολούν μόνο δύο εβδομάδες τον μήνα το προσωπικό τους και να δίνουν «μισό μισθό» για τους επόμενους 6 μήνες. Με καθυστέρηση αντέδρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ. και ΓΣΕΕ, με το Κίνημα Αλλαγής να καταγγέλλει ότι ήδη σε καθεστώς «μισής εργασίας και μισής αμοιβής» μπήκαν οι εργαζόμενοι δύο εργολαβικών εταιριών.
Όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», μέχρι και τον Σεπτέμβριο όλες οι επιχειρήσεις μπορούν μονομερώς να ορίζουν «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» ως εξής: α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα. Φυσικά, οι αποδοχές που θα δίνονται θα αφορούν μόνο τον «μισό χρόνο» απασχόλησης, άρα θα είναι «μισές» ή μειωμένες κατ’ αναλογίαν των ημερών εργασίας που θα προσφέρει κάθε μισθωτός. β) Aυτός ο τρόπος οργάνωσης της εργασίας θα γίνεται ανά εβδομάδα και θα εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης!
Οι εργοδότες που θα εφαρμόσουν το μέτρο έχουν μόνο μία υποχρέωση: να διατηρήσουν μέχρι το τέλος της εφαρμογής του τον ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτόν που είχαν πριν.
Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας», η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση, ανεξαρτήτως τού αν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα».
«Δύο εταιρίες που εκτελούν έργο στα αεροδρόμια προχώρησαν μαζικά στην εφαρμογή της διαλείπουσας εργασίας, μειώνοντας ακόμη και στο μισό τις αμοιβές των εργαζομένων» κατήγγειλε το ΚΙΝ.ΑΛ. χθες, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το σχετικό άρθρο της ΠΝΠ.
Την κατηγορηματική της αντίθεση με την κυβερνητική ρύθμιση εξέφρασε χθες και η ηγεσία της ΓΣΕΕ. «Παρά το γεγονός ότι για τα κυβερνητικά μέτρα προσδιορίζεται η ισχύς τους για έναν με ενάμιση μήνα και δίνεται παράταση αν χρειαστεί, η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει εξάμηνη διάρκεια, γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μακροχρόνια ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και σε μισθούς πείνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας.
Τι ισχύει για όσους ρυθμίζουν χρέη και έχουν πληγεί από τον κορονοϊό
Τη δυνατότητα να πληρωθούν στις 31/8/2020 οι δόσεις των ρυθμίσεων χρεών προς την Εφορία που λήγουν στις 31/2/2020 και 30/04/2020 θα έχουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Επίσης προβλέπεται η αναστολή, έως την 1η Ιουνίου, της καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για την περίοδο Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Αν, πάλι, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αποφασίσουν να πληρώσουν τις δόσεις εγκαίρως θα τους χορηγηθεί έκπτωση 25%.
Προσοχή, όμως: Oι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληγεί απ;o τις επιπτώσεις του κορονοϊού πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους τόσο προς την Εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και έχουν πληγεί από τον κορονοϊό:
• Παρατείνονται έως τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως τις 30/4/2020.
• Για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους προβλέπεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων κάθε ρύθμισης.
• Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
• Παρέχεται στις επιχειρήσεις έκπτωση 25% επί των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα αρχικώς προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
• Για τους εργαζομένους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί, το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.
Όσες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω λίστες που έχουν πληγεί, αλλά και οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να εξοφλήσουν κανονικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.