Τι πρέπει να κάνουν έως και 2.500.000 εργοδότες, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες για να λάβουν την ενίσχυσηΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος
Έως 2.500.000 άτομα (εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει δραστηριότητα ή λειτουργούν με μειωμένο τζίρο, απολυμένοι από την 1η έως και τις 20 Μαρτίου ’20, καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) αναμένεται να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για δύο μήνες (400 ευρώ για τον Μάρτιο και ισόποσο βοήθημα για τον Απρίλιο, μαζί). Η «δημοκρατία» παρουσιάζει αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να κάνουν από αύριο έως και τις 31 Μαρτίου τόσο οι ωφελούμενοι όσο και οι εργοδότες.
Η διαδικασία υποβολής των σχετικών αιτήσεων αναμένεται, σύμφωνα με κύκλους του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, να αρχίσει από σήμερα (οπότε αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των διαδικτυακών ιστοτόπων στις οποίες θα γίνονται ψηφιακά) και θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα.
Το έντυπο που πρέπει να συμπληρώνουν οι εργοδότες και οι δικαιούχοι εργαζόμενοι, άνεργοι και ελεύθεροι επαγγελματίες παρουσίασε χθες, μέσω twitter, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, προειδοποιώντας ότι τυχόν ψευδής δήλωση επιφέρει κάθειρξη έως 10 χρόνια.
Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να φτάσει στους δικαιούχους η ενίσχυση των 800 ευρώ είναι τα εξής:
• Οι εργοδότες πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνες Δηλώσεις στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας, αναφέροντας τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησής τους με εντολή δημόσιας Αρχής είτε λόγω του μειωμένου κατά 20% με 30% ή και περισσότερο του τζίρου τους (οι δικαιούχοι επιχειρήσεις ορίζονται βάσει ΚΑΔ).
• Επίσης οι εργοδότες υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στις Υπεύθυνες Δηλώσεις και τους εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει παύσει να υφίσταται από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου ’20 (είτε λόγω απόλυσης – καταγγελίας είτε λόγω οικειοθελών αποχωρήσεων).
• Οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωστοποιήσουν την Υπεύθυνη Δήλωση εγγράφως ή ηλεκτρονικά αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που οι εργοδότες δεν υποβάλουν Υπεύθυνες Δηλώσεις τηρώντας τα δεδομένα αυτά, τότε θα αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.
• Μετά τη γνωστοποίηση του εργοδότη οι δικαιούχοι μισθωτοί πρέπει να υποβάλουν τις δικές τους Υπεύθυνες Δηλώσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.
• Στις Υπεύθυνες Δηλώσεις των δικαιούχων εργαζομένων πρέπει να συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα, τα δεδομένα του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της Υπεύθυνης Δήλωσης του εργοδότη στην «Εργάνη».
• Υπεύθυνες Δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλουν και όσοι απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους από την 1η Μαρτίου έως και τις 20 Μαρτίου, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Όσοι εργοδότες και επιχειρήσεις (τόσο όσες λειτουργούν όσο και αυτές που έχουν κλείσει λόγω των προληπτικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού) κάνουν χρήση του μέτρου της χορήγησης των 800 ευρώ για τους μισθωτούς τους ή έναν αριθμό του προσωπικού τους, εφόσον συνεχίζουν να ασκούν δραστηριότητα, πρέπει να τηρήσουν μια βασική προϋπόθεση: Μέχρι τη λήξη της ισχύος του μέτρου αυτού να μην προβούν σε απολύσεις εργαζομένων τους.
Σε περίπτωση κατά την οποία «καταπατήσουν» αυτή την υποχρέωση που έχει τεθεί μέσω της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και η οποία, ωστόσο, δεν τους περιορίζει από το να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών ή/και τροποποιήσεις συμβάσεων για όσους και όσες από το προσωπικό τους συνεχίζουν να εργάζονται, θα αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο. Συνολικά, η δαπάνη για τη χορήγηση της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ αναμένεται να ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση εφόσον το φαινόμενο της διάδοσης του ιού δεν θα έχει παρουσιάσει ύφεση έως τα τέλη του επόμενου μήνα.
Οι 8 στους 10 μισθωτούς θα έχουν απώλεια εισοδήματος
Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ακούγεται ως ένα μέτρο θετικό και σε έναν βαθμό είναι. Ομως έχει και αρνητικές επιπτώσεις, σημαντικές σε αρκετές περιπτώσεις. Οσοι εργαζόμενοι και μη μισθωτοί το λάβουν, αλλά και οι υπόλοιποι που δεν θα το πάρουν πρέπει να γνωρίζουν τα εξής 10 «SOS» σε σχέση με το «800άρι»:
1) Η υπαγωγή μισθωτών στο μέτρο χορήγησης της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ προκαλεί σημαντικές απώλειες εισοδήματος για τους 8 στους 10, δεδομένου ότι λαμβάνουν μηνιαίο μισθό πάνω από τα 475 ευρώ τον μήνα μεικτά, άρα περισσότερα από 400 ευρώ καθαρά.
2) Για παράδειγμα, μισθωτός με 1.200 ευρώ τον μήνα μεικτά για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα λάμβανε, εάν δεν είχε υπάρξει το φαινόμενο του κορονοϊού και δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα κατά της εξάπλωσής του, συνολικά 3.000 ευρώ μεικτά (1.200 ευρώ μισθός για δύο μήνες και 600 ευρώ δώρο Πάσχα), άρα περίπου 2.370 ευρώ καθαρά. Εάν ενταχθεί στο μέτρο, θα περιορίσει το εισόδημά του από την εργασία του κατά 1.570 ευρώ.
3) Σταθεροί στα εισοδήματά τους θα μείνουν περίπου 400.000 μισθωτοί, οι οποίοι αμείβονται με μηνιάτικα κάτω των 475 ευρώ μεικτά.
4) Για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που συνεχίζουν να λειτουργούν και τους οποίους δεν θα εντάξει η επιχείρηση στο μέτρο ο εργοδότης μπορεί, με μονομερή απόφαση, να τους απασχολεί μόλις τις δύο από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα και να τους αμείβει ανάλογα (με «μισό μισθό») ή/και να τους τροποποιήσει τις συμβάσεις εργασίας (για παράδειγμα, από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση).
5) Συνολικά, στο μέτρο αναμένεται να ενταχθούν έως 1.500.000 μισθωτοί. Με το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν, επίσης, έως και 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.