Υποχρέωση εφάπαξ ή τμηματικής πληρωμής αλλά και διαγραφής σε περίπτωση που ξεπεράσουν ένα όριο εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησηςΑπό τον
Στέλιο Κράλογλου
Το ενδεχόμενο ακόμη και της διαγραφής των φόρων και των ασφαλιστών εισφορών που θα ανασταλούν προσωρινά εξετάζει η κυβέρνηση, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια και το εύρος της ζημιάς που θα αφήσει στη χώρα η πανδημία του κορονοϊού.
Για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και της διάδοσης του κορονοϊού αναστέλλεται για τέσσερις μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου, η καταβολή -χωρίς τόκους και προσαυξήσεις- των οφειλών Μαρτίου για ΦΠΑ, για βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου για τρεις μήνες χωρίς τόκους και προσαυξήσεις σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης, αναστέλλεται η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία για τρεις μήνες για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Ομως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο της καταβολής τους ή με δόσεις ή ακόμα και τη διαγραφή κάποιων οφειλών εφόσον συσσωρεύουν και ξεπεράσουν κάποιο όριο. Αν και βρισκόμαστε στα τέλη του Μαρτίου κι έχουμε μπροστά μας όλον τον Απρίλιο, το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται αυτήν τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών είναι η επέκταση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων – εργαζομένων καταρχάς και τον Μάιο.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, σύντομα θα υπάρξει επικαιροποίηση της λίστας με τους κλάδους που πλήττονται. Σε αυτή θα περιληφθούν, μεταξύ άλλων, δραστηριότητες συναφείς με αεροπορικές μεταφορές, χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων, υπαίθριοι πάγκοι, φωτορεπόρτερ.
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι το διάστημα Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος θα επηρεαστεί η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού καθώς θα υπάρξει απώλεια εσόδων (φορολογικών και ασφαλιστικών), ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί οι δαπάνες.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τις αρχές Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί να αξιοποιηθεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους 32 δισ. ευρώ.