«Οχι» Ζελένσκι στην πρόταση Τραμπ

Το Κίεβο απέρριψε το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, που θέλει αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σχεδόν σε όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει. Ναυάγιο και για το βρετανικό πλάνο για σύνοδο κορυφής

Παταγωδώς απέτυχαν τα βρετανικά σχέδια για την οργάνωση μιας συνόδου κορυφής μεταξύ Ουκρανίας και εταίρων για ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών αξιωματούχων την τελευταία στιγμή, μια κίνηση που υποβάθμισε σημαντικά τις συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις «ναυάγησαν», όταν το Κίεβο απέρριψε την πρόταση του Τραμπ, μια πρόταση «take it or leave it», στο γνωστό ύφος του προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το τέλος του πολέμου βρίσκεται σε συνάρτηση με το πάγωμα της γραμμής του μετώπου εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου προβλέπει την de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σχεδόν σε όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη Χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος-μέλος του NATO. Από την άλλη πλευρά, το τέλος του πολέμου θα σημάνει την άρση των κυρώσεων που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει στη Ρωσία από το 2014 και επιστροφή μέρους της περιφέρειας του Χάρκοβο σε ουκρανικό έλεγχο. Τέλος, σε ό,τι αφορά το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, η αμερικανική πρόταση είναι να θεωρείται ουκρανικό έδαφος, να προμηθεύει με ρεύμα την Ουκρανία και τη Ρωσία, όμως η διαχείρισή του να γίνεται από αμερικανική εταιρία.

«Προκατειλημμένη»

Το Κίεβο απέρριψε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «προκατειλημμένη υπέρ της Ρωσίας», με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει σαφές πως το Κίεβο δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση εμπεριέχει την παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από τις ΗΠΑ, και μάλιστα υπό τη μορφή τελεσιγράφου. Η Ουκρανία ζητά «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός, επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος με ανάρτησή του στο Telegram, ενώ η Γιούλια Σβιρεντένκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί, αλλά όχι να παραδοθεί. «Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δίνει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία» τόνισε η Σβιρεντένκο με ανάρτηση στο X. «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη» πρόσθεσε.

Εμφανώς δυσαρεστημένος με την άβολη εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ -ο οποίος είχε απειλήσει με αποχώρηση των Αμερικανών αξιωματούχων από την ειρηνευτική διαδικασία, εάν δεν σημειωνόταν σύντομα πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας- προχώρησε σε ανάρτηση ιδιαίτερα καταγγελτική για τον Ουκρανό ομόλογό του. «Η Κριμαία χάθηκε πριν από χρόνια. Κανείς δεν ζητά από τον Ζελένσκι να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, αλλά, αν θέλει την Κριμαία, γιατί δεν πολέμησαν για αυτήν πριν από 11 χρόνια, όταν η χερσόνησος παραδόθηκε στη Ρωσία χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα;» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social. Ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους επανέλαβε επίσης ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», αλλά «εμπρηστικές δηλώσεις όπως του Ζελένσκι καθιστούν τόσο δύσκολη τη διευθέτηση αυτού του πολέμου». Τέλος, ο Τραμπ προειδοποίησε τον Ουκρανό ομόλογό του πως πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ειρήνευσης και της συνέχισης του πολέμου για άλλα τρία χρόνια, «μέχρι να χάσει ολόκληρη τη χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος δήλωσε πως «ήρθε η ώρα είτε οι δύο χώρες να πουν “ναι” είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία». «Οι σημερινές γραμμές είναι εκεί όπου τελικά νομίζω ότι θα τραβηχτούν και οι νέες γραμμές σε αυτή τη σύγκρουση» δήλωσε σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ινδία, χθες, Τετάρτη, και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να υπάρξουν εδαφικές ανταλλαγές». Πάντως, είναι αξιοσημείωτο πως οι Ουκρανοί πήγαιναν στο Λονδίνο έτοιμοι να συζητήσουν για μια προσωρινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός διάρκειας 30 ημερών, την οποία η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκαν πρόθυμα να υποστηρίξουν. Εντούτοις, η ακύρωση της συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στις συνομιλίες δεν αφήνει πολλά περιθώρια για θετική έκβαση σύντομα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img