Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε ότι μεταφέρει από την Ιαπωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες την παραγωγή του μοντέλου της Civic με υβριδικό κινητήρα, η εξαγωγή του οποίου υπόκειται πλέον σε επιπλέον αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς 25%.
Η ανακοίνωση έγινε ενώ ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικής Αναζωογόνησης Ριοσέι Ακαζάουα εκκινούσε χθες στην Ουάσινγκτον τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, σε μια προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός για τους τελωνειακούς δασμούς. «Θα μεταφέρουμε την παραγωγή (αυτού του μοντέλου) στις Ηνωμένες Πολιτείες», στο εργοστάσιο της Honda στην Ιντιάνα, και «η παραγωγή θα σταματήσει (στο εργοστάσιο της Σαϊτάμα στην Ιαπωνία) γύρω στον Ιούνιο ή τον Ιούλιο» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ομίλου.
«Κίνητρο για την απόφαση αυτή δεν είναι μόνο ένα, βασίζεται στην πολιτική της επιχείρησης από την ίδρυσή της να παράγει οχήματα εκεί όπου η ζήτηση είναι ισχυρή» επέμεινε ο εκπρόσωπος, αρνούμενος πάντως πεισματικά να αποδώσει αυτή την αλλαγή στη δασμολογική επίθεση. Εντούτοις, συνολικά η Honda παρήγαγε πέρυσι λίγο περισσότερα από 1.000.000 οχήματα στα 12 εργοστάσιά της στις Ηνωμένες Πολιτείες κι εξήγαγε στις ΗΠΑ 5.379 οχήματα από την Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων το υβριδικό Civic. Αν πάντως με τους Ιάπωνες ο Τραμπ υπάρχει η πιθανότητα να καταλήξει σε ένα αμοιβαία επωφελές deal με φόντο τους δασμούς, δεν φαίνεται πως -τουλάχιστον στη φάση αυτή- έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να τα βρει και με τους Κινέζους. Χθες έγινε γνωστό πως η κινεζική οικονομία άντεξε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Συγκεκριμένα, η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι η οικονομία του ασιατικού γίγαντα κατέγραψε ανάπτυξη 5,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, επίδοση υψηλότερη της προβλεπόμενης, καθώς οι εξαγωγείς έσπευσαν να παράγουν προϊόντα στα εργοστάσιά τους προτού τεθούν σε εφαρμογή οι υπέρογκοι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί. Ταυτόχρονα χθες ανακοινώθηκε εκ μέρους του Πεκίνου ο διορισμός νέου διαπραγματευτή για το διεθνές εμπόριο εν μέσω του δασμολογικού πολέμου που μαίνεται με τις ΗΠΑ. «Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή» του Πεκίνου επέμεναν ωστόσο οι Αμερικανοί, με την κινεζική πλευρά να απαντά πως η χώρα τους «δεν φοβάται» έναν εμπορικό πόλεμο με την Ουάσινγκτον και πως η «αχαλίνωτη» χρήση ισχύος δεν θα κάνει σπουδαία και πάλι την Αμερική.