Η απόφαση περιλαμβάνει 75 χώρες, εξαιρώντας την Κίνα, για την οποία μάλιστα θα αυξηθούν στο εντυπωσιακό 125%!
Σε μια απρόσμενη κίνηση και την ώρα που έχει κάνει άνω κάτω το παγκόσμιο εμπόριο, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες το βράδυ την προσωρινή αναστολή για 90 ημέρες των δασμών που αφορούν 75 χώρες. Η απόφαση, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τους δασμούς που αφορούν την Κίνα, οι οποίοι μάλιστα θα αυξηθούν, από το ήδη υψηλό ποσοστό του 104%, στο εντυπωσιακό 125%.
- Παρίσι, Μαρία Δεναξά
Γνωστός για την επιθετική του στάση στο ζήτημα των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε την ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Truth Social. «Με βάση την έλλειψη σεβασμού που έχει δείξει η Κίνα στις παγκόσμιες αγορές, αυξάνω με το παρόν τον δασμό που επιβάλλεται στην Κίνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στο 125%, με άμεση ισχύ. Κάποια στιγμή, ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον η Κίνα να συνειδητοποιήσει ότι οι μέρες που υποβαθμίζουν τις ΗΠΑ και άλλες χώρες δεν είναι πλέον βιώσιμες ή αποδεκτές.
Αντίθετα, και με βάση το γεγονός ότι περισσότερες από 75 χώρες κάλεσαν εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Εμπορίου, υπουργείων Οικονομικών και του USTR, για να διαπραγματευτούν μια λύση στα θέματα που συζητούνται σχετικά με το εμπόριο, τους εμπορικούς φραγμούς, τους δασμούς, τη χειραγώγηση νομισμάτων και τη μη νομισματική επανάληψη των δασμών, με οποιονδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, έχω εγκρίνει μια παύση 90 ημερών και ένα ουσιαστικά μειωμένο αμοιβαίο δασμολόγιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κατά 10%, επίσης με άμεση ισχύ. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα» έγραψε ο Τραμπ στο κοινωνικό του δίκτυο.
Τεταμένες σχέσεις
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε μια στιγμή ιδιαίτερα τεταμένων εμπορικών σχέσεων διεθνώς, που προκλήθηκαν από τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου και την ώρα που ο γεωπολιτικός χάρτης αναδιαμορφώνεται ραγδαία, με πολλούς αναλυτές να κάνουν λόγο για μια τακτική κατευνασμού και μια στροφή 180 μοιρών, που όμως δεν αφορά το Πεκίνο στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δασμοί για τις ξένες χώρες, με εξαίρεση την Κίνα, επανέρχονται προσωρινά στον οικουμενικό συντελεστή του 10%. Ο Καναδάς και το Μεξικό περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα.
Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και του Λευκού Οίκου, ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς δήλωσε ότι «η παύση των 90 ημερών αποτελεί απόδειξη ότι η ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση στο εμπόριο έχει θετικά αποτελέσματα» και κάλεσε σε ένα εμπόριο χωρίς δασμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι η ενότητα βοηθά πάνω απ’ όλα» υπογράμμισε ο Μερτς σε συνέντευξή του στο RTL Direkt. «Ας ορίσουμε όλοι τελωνειακούς δασμούς 0% στο διατλαντικό εμπόριο και το πρόβλημα θα επιλυθεί» πρόσθεσε.
Μετά την ανατροπή του Ντόναλντ Τραμπ, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο άνω του 10% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οικονομικοί κύκλοι παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι αυτή η επιλεκτική προσέγγιση του Τραμπ μπορεί να φέρει περισσότερη αστάθεια παρά ηρεμία στο ήδη εύθραυστο πεδίο του παγκόσμιου εμπορίου. Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, το Πεκίνο απαντούσε σε τόνους που προμήνυαν την κλιμάκωση που θα ακολουθούσε. Οι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα εκτινάχθηκαν στο 84% αντί του 34% που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ενα σαφές μήνυμα των κινεζικών Αρχών πως δεν θα ανεχτούν τον εκβιασμό του Αμερικανού προέδρου, ούτε και την τακτική του καρότου και του μαστιγίου.
«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταχρώνται τους δασμούς για να πιέσουν την Κίνα. Δεν θα δεχτούμε ποτέ αυτού του είδους τον εκφοβισμό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Αλλά ούτε και η Ευρώπη φάνηκε διατεθειμένη να υποκύψει και πέρασε στην αντεπίθεση. Κάνοντας λόγο για αθέμιτες πρακτικές από τις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι ανακοίνωσαν την υιοθέτηση μιας πρώτης σειράς μέτρων ως απάντηση στους δασμούς 25% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Στοχευμένα προϊόντα
Οι δασμοί αφορούν δεκάδες αμερικανικά προϊόντα αξίας άνω των 20.000.000 ευρώ. Μια πρώτη λίστα περιλαμβάνει γεωργικά προϊόντα, όπως η σόγια, τα πουλερικά, το ρύζι και διάφορα φρούτα. Προβλέπει επίσης δασμούς έως και 25% σε ξυλεία, μοτοσικλέτες, πλαστικά προϊόντα, ηλεκτρικό εξοπλισμό και προϊόντα μακιγιάζ. Η ιδέα ήταν, μεταξύ άλλων, να στοχευθούν προϊόντα που προέρχονται από πολιτείες υπό ρεπουμπλικανικό έλεγχο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε να εξαιρέσει το μπέρμπον από τη λίστα των στοχευμένων προϊόντων, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίποινα κατά των ευρωπαϊκών κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών. Το μεγαλύτερο μέρος των δασμών των Ευρωπαίων αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, μετά την αιφνίδια αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ οι αποφάσεις των Βρυξελλών που ελπίζουν σε μια διαπραγματευτική λύση θα μπορούσαν να μην εφαρμοστούν.
Αν όμως δεν υπάρξει συμβιβασμός με τις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προχωρήσει στην επιβολή ανταποδοτικών δασμών για την αυτοβιομηχανία και όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προϊόντα που έχει στοχεύσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Προς το παρόν, πάντως, ο τόνος διαφέρει μεταξύ των 27 ως προς το επίπεδο αυστηρότητας της απάντησης. Η Ουγγαρία, για παράδειγμα, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε ανακοινώσει ότι θα αντιταχθεί στα μέτρα, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση των Ευρωπαίων καταναλωτών.
ΗΠΑ – Κίνα: Η μάχη των τιτάνων μόλις άρχισε
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα μπορούσε να μειώσει έως και κατά 80% το εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμά η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, η οποία προσθέτει ότι η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε δύο μπλοκ θα μπορούσε να μειώσει σχεδόν κατά 7% το παγκόσμιο ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως από κοινού ΗΠΑ και Κίνα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας και κάθε μια πλευρά θέλει να κυριαρχήσει. «Αναδημιουργούμε θέσεις εργασίας και φέρνουμε πίσω επιχειρήσεις όπως ποτέ άλλοτε» καυχήθηκε το Σάββατο ο Τραμπ στο κοινωνικό του δίκτυο. Η Κίνα, από την πλευρά της, έχει επίσημο στόχο να ξεπεράσει τον θείο Σαμ σε όλους τους τομείς μέχρι το 2049, για να γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της.
«Η Κίνα στοχεύει στην οικονομική υπεροχή, στην τεχνολογική ηγεμονία και σε στρατιωτικό status αντίστοιχο των ΗΠΑ» επισημαίνει ο Κλοντ Μέγιερ, πρώην διεθνής τραπεζίτης και ειδικός για την Ασία. «Το αυταρχικό της καθεστώς, χωρίς εναλλαγές στην εξουσία ή όρια στις θητείες για τον Σι Τζινπίνγκ, της επιτρέπει να ακολουθεί απρόσκοπτα αυτό το κατακτητικό σχέδιο χωρίς εμπόδια» προσθέτει ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Απειλή για την ειρήνη και την παγκόσμια τάξη».