Ο επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο τόνισε τη βούληση για «αμοιβαία αποδεκτή λύση» με τις ΗΠΑ
Σε ένα δύσκολο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε χθες πως η διπλωματική οδός είναι αυτή στην οποία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη για την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, αλλά την ίδια ώρα δηλώνει και έτοιμη να επιβάλει αντίμετρα εφόσον χρειαστεί. Ο επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) στο Λουξεμβούργο, τόνισε τη βούληση για «αμοιβαία αποδεκτή λύση» και αποκάλυψε ότι η Ε.Ε. έχει ήδη προτείνει από τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ κατάργηση δασμών σε αυτοκίνητα και βιομηχανικά προϊόντα.
Ωστόσο, παρά τις επαφές του με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λάτνικ και τον εκπρόσωπο Εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ, η Ουάσινγκτον προχώρησε στις 2 Απριλίου με δασμούς που πλήττουν το 70% των εξαγωγών της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ, αξίας 380 δισ. ευρώ. «Οι δασμοί αυτοί δεν έχουν νικητές» είπε ο Σέφκοβιτς, επισημαίνοντας ότι πλήττουν τους Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ προκαλούν ζημιά και στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Τελική λίστα
Επιπροσθέτως, ως απάντηση, η Ε.Ε. ετοιμάζει ισχυρά αντίμετρα για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, με την τελική λίστα να αποστέλλεται στα κράτη-μέλη σήμερα και την ψηφοφορία να ορίζεται για τις 9 Απριλίου. Οι πρώτοι δασμοί της Ε.Ε., εάν συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη, θα τεθούν σε ισχύ στις 15 Απριλίου, ενώ επιπλέον μέτρα θα ακολουθήσουν στις 15 Μαΐου, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΠΟΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ιταλία ζήτησε αναβολή της επιβολής δασμών, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή. «Φυσικά δεν συμφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε όλα τα εργαλεία, τόσο σε επίπεδο διαπραγματεύσεων όσο και οικονομικά» δήλωσε αργότερα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Κανείς μόνος του
Στο μεταξύ οι φωνές στο συμβούλιο ήταν πολλές και ποικίλες. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στην αίθουσα δήλωσε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πρέπει να παραμείνουν ενωμένες, προειδοποιώντας ότι, αν κάποια χώρα προσπαθήσει μόνη της να λύσει το πρόβλημα, δεν θα επιτύχει. Ο μελλοντικός καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς προειδοποίησε ότι το κραχ στα χρηματιστήρια λόγω των δασμών μπορεί να γίνει πολύ χειρότερο, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Εμπορίου της Ολλανδίας Ρεϊνέτ Κλέβερ είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της πριν απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς με αντίμετρα.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Σέφκοβιτς δήλωσε ότι στόχος είναι η ισορροπία στο εμπόριο και η αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η υπερπαραγωγή, ενώ η ιδέα επιβολής «δεσμεύσεων τιμών» στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών. Επιβεβαιώνοντας το κλίμα που επικράτησε στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για το εμπόριο αλλά και τα συμπεράσματα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανέλαβε ότι η πρόταση μηδενικών δασμών προς τις ΗΠΑ παραμένει στο τραπέζι, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται δέσμη αντιμέτρων ίσης αξίας.
«Μαύρη Δευτέρα»: Ισχυρό το πλήγμα στις διεθνείς αγορές
«Μαύρη Δευτέρα» ήταν η χθεσινή για τις αγορές, που δέχτηκαν νέο ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των σαρωτικών δασμών του Ντόναλντ Τραμπ. Σε μόλις τρεις συνεδριάσεις οι αγορές απώλεσαν κεφαλαιοποίηση ύψους 9,5 τρισ. δολαρίων. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 έχασε 4,6%, ενώ η Ασία γνώρισε τη χειρότερη συνεδρίαση από την κρίση του 2008, με τον Hang Seng να κινείται στο μείον 13%. Και οι δείκτες στη Wall Street κατέγραψαν ακραίες μεταβολές, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να υποχωρούν. Παράλληλα, η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου έπεσε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τον Απρίλιο του 2021. Απτόητος ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς να δείξουν υπομονή καθώς, όπως είπε, «μερικές φορές πρέπει να πάρεις φάρμακα για να γίνεις καλά».
«Αδύναμοι και ηλίθιοι»
Ωστόσο, η στάση του ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι δεν θα σπεύσει να διασώσει τις αγορές, αν και ορισμένοι σύμβουλοί του τον πιέζουν να επανεξετάσει τη στάση του έως την προθεσμία της 9ης Απριλίου. Με νέα ανάρτηση στην πλατφόρμα Truth Social λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα προέτρεψε τους Αμερικανούς να μην είναι «αδύναμοι και ηλίθιοι», εγκαινιάζοντας, μάλιστα, και ένα νέο «κόμμα», το… PANICAN. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως ο μεγάλος στόχος είναι να αρχίσει τη διαπραγμάτευση με την Κίνα και απείλησε ότι αν η Κίνα δεν αποσύρει τα αντίποινα με την επιβολή δασμών 34% έως σήμερα, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επιπλέον δασμούς ύψους 50% στο Πεκίνο, με ισχύ από τις 9 Απριλίου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει δεκαετίες πριν. Μην είστε αδύναμοι! Μην είστε ηλίθιοι! Μην είστε PANICAN (Ενα νέο κόμμα που βασίζεται σε αδύναμους και ηλίθιους ανθρώπους!)» έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social. Το Πεκίνο, πάντως, διαβεβαίωσε πως διαθέτει τα μέσα για να αντιδράσει, μέσω νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Αν και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, προετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση. Στο μεταξύ, μεγάλες εταιρίες όπως η Tesla, η Apple και η Amazon είδαν τις μετοχές τους να «γκρεμίζονται» καταγράφοντας απώλειες έως και 10%. Οι επενδυτές αυξάνουν τις προσδοκίες τους για επιθετική μείωση επιτοκίων από τη Fed προεξοφλώντας πέντε μειώσεις κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες εντός του 2025.