Ο Τραμπ πατάει σήμερα το κουμπί!

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δασμών που θα επιβληθούν «με βάση τη χώρα», το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που, όπως ανέφερε, έχουν ζημιώσει τις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες

Οπλανήτης είναι επί ποδός για έναν εμπορικό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες. Η ώρα της ανακοίνωσης των νέων δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει φτάσει, με τα αποκαλυπτήρια να γίνονται σήμερα, εκτός απροόπτου, σε εκδήλωση στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, παρουσία μελών του υπουργικού συμβουλίου. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε πως οι δασμοί θα επιβληθούν «με βάση τη χώρα» και τόνισε πως ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα σχέδιο που στοχεύει στην αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν ζημιώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι η ανακοίνωση των δασμών θα γίνει στις 4 μ.μ. ώρα Ουάσινγκτον (23.00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, Τετάρτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως έως την τελευταία στιγμή ήταν άγνωστο ποια ήταν τα ποσοστά των δασμών ή οι χώρες που θα επηρεαστούν, αν και δεν φαινόταν να υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο Τραμπ είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι προτίθεται να εφαρμόσει αμοιβαίους δασμούς σε «όλες τις χώρες», διαψεύδοντας φήμες ότι ενδέχεται να περιορίσει το αρχικό εύρος των μέτρων που θα ανακοινώσει. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν επιθυμεί εμπορική σύγκρουση, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει με αντίποινα εάν χρειαστεί.

Εμβληματικά προϊόντα

Οι Βρυξέλλες έχουν διάφορους τρόπους αντίδρασης, όπως η επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα-σύμβολα, π.χ. η Harley-Davidson, αλλά και η λήψη πιο ουσιαστικών, στοχευμένων μέτρων εναντίον των τεχνολογικών και χρηματοοικονομικών κολοσσών των ΗΠΑ. Η Ε.Ε., παρότι εμφανίζεται ως καθαρός εξαγωγέας σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και τα φαρμακευτικά προϊόντα, παραμένει εξαρτημένη από τις αμερικανικές υπηρεσίες και την τεχνολογική υποδομή. Αυτό το εμπορικό χάσμα στις υπηρεσίες αποτελεί το «κρυφό όπλο» της σε ενδεχόμενη σύγκρουση. «Δεν θέλουμε να λάβουμε μέτρα αντιποίνων», αλλά «διαθέτουμε ένα στέρεο σχέδιο για να το πράξουμε αν είναι αναγκαίο» προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η Ευρώπη διαθέτει πολλά εργαλεία πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών για τη Silicon Valley και τη φορολόγηση των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιριών, ενώ είναι η Γαλλία που έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αντίδραση της Ε.Ε., ζητώντας την ενεργοποίηση του «μέσου κατά της καταναγκαστικής πολιτικής» (anti-coercion instrument). Αν αυτό τεθεί σε εφαρμογή, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή περιορισμών στο εμπόριο, στην πρόσβαση αμερικανικών επιχειρήσεων σε κρατικές συμβάσεις και στην επιβολή φορολογίας στις Big Tech. Την ίδια ώρα, και το Λονδίνο εργάζεται «πυρετωδώς για μια οικονομική συμφωνία ως προς την οποία έχουμε σημειώσει ταχεία πρόοδο, αλλά είναι πιθανό να υπάρξουν δασμοί» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Kιρ Στάρμερ.

«Μπούμερανγκ»

Στο μεταξύ, πλήθος αναλύσεων εξηγεί τους τρόπους που οι δασμοί του Τραμπ γυρίζουν «μπούμερανγκ» στην αμερικανική οικονομία. Για παράδειγμα, έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε προϊόντα ξυλείας ενδέχεται να υπόκειται σε δασμούς μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Σύμφωνα με το Wood Central, τα νέα αντίμετρα -τα οποία θα εφαρμοστούν σε δύο φάσεις- θα επηρεάσουν εμπορικές συναλλαγές άνω των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής. Οι δασμοί Τραμπ απειλούν και τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας, η χώρα εξήγαγε περίπου 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε γαλακτοκομικά προϊόντα πέρυσι, καταγράφοντας τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην Ιστορία.

Εκτός από την Ευρώπη, όμως, οι αμερικανικοί δασμοί επηρεάζουν και άλλους μεγάλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Ιαπωνία. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τους νέους δασμούς, ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε αντίποινα. Η Ιαπωνία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς εξαρτάται στρατιωτικά από τις ΗΠΑ λόγω των απειλών από την Κίνα, ενώ παράλληλα έχει τεράστια εμπορικά συμφέροντα στις αμερικανικές αγορές. Καθησυχαστική πάντως εμφανίστηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που εκτίμησε ότι οι πρόσθετοι δασμοί δεν θα προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση, αλλά εξέφρασε ανησυχίες για την ικανότητα ορισμένων οικονομιών να διαχειριστούν νέες κρίσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img