Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, ακόμα κι αν αυτή αποβεί επιζήμια για την Ουκρανία
Από θέση ισχύος παρακολουθεί πια ο Βλαντιμίρ Πούτιν τις εξελίξεις με φόντο την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας που θα εκκινήσουν διά των αντιπροσωπιών των δύο πλευρών στη Σαουδική Αραβία, συνομιλίες οι οποίες αποσκοπούν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει άρει τη διεθνή απομόνωση του Ρώσου προέδρου, έχει διαταράξει τη δυτική ενότητα σχετικά με τη σύγκρουση και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσουν οι ΗΠΑ για να υπερασπιστούν την Ευρώπη, σηματοδοτώντας μια εντυπωσιακή στροφή υπέρ του Πούτιν και εις βάρος των παραδοσιακών συμμάχων της Αμερικής.
Δηλώσεις
Με μια σειρά αντικρουόμενων δηλώσεων στις πρώτες επαφές τους με την Ευρώπη, οι σύμβουλοι του Τραμπ ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν -ακόμα κι αν αυτή αποβεί επιζήμια για την Ουκρανία-, αλλά όμως και για μια ολόκληρη ήπειρο που βλέπει ξανά τα σύνορά της να απειλούνται. Ο Τραμπ, εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Ουκρανία δεν θα έχει λόγο σε διαπραγματεύσεις που αφορούν την ίδια την επιβίωσή της, δήλωσε την Κυριακή ότι μια συνάντηση με τον Πούτιν είναι «πολύ πιθανή, πολύ σύντομα». «Προσπαθούμε να επιτύχουμε ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό» ανέφερε στους δημοσιογράφους στη Φλόριντα. O Tραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, μία ημέρα αφότου κορυφαίοι Αμερικανοί σύμβουλοι υπαινίχθηκαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να προχωρήσουν χωρίς αυτόν.
«Θα συμμετάσχει, ναι» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ αμέσως μετά την παρακολούθηση του αγώνα αυτοκινήτων Daytona 500 στη Φλόριντα. Ο Τραμπ, ο οποίος είχε μια «μακρά και εξαιρετικά παραγωγική» τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως ο Ρώσος πρόεδρος έχει περαιτέρω εδαφικές φιλοδοξίες στην Ουκρανία. «Οχι, νομίζω ότι θέλει να σταματήσει» είπε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας του Λευκού Οίκου. «Αυτή ήταν η ερώτησή μου προς αυτόν, γιατί αν σκόπευε να συνεχίσει, αυτό θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για εμάς» πρόσθεσε. Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς στις επικείμενες συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Aπαντώντας σε ερώτηση του CNN σχετικά με το αν η Ρωσία είναι πρόθυμη να κάνει συμβιβασμούς, ο Λαβρόφ άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα ακολουθήσει σκληρή προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι τα εδάφη σε «αυτό που τώρα ονομάζεται Ουκρανία αναπτύχθηκαν από τον ρωσικό λαό για αιώνες».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτζ και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ ηγούνται της αμερικανικής αντιπροσωπίας στις συνομιλίες, που φιλοξενούνται από τη Σαουδική Αραβία. Ο Ρούμπιο χαρακτήρισε τη συνάντηση συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ότι «οι επόμενες εβδομάδες και ημέρες θα κρίνουν αν πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια ή όχι». Ωστόσο, οι αντικρουόμενες δηλώσεις των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης αυξάνουν την αβεβαιότητα. Σύμφωνα με την ανάλυση του CNN, o Τραμπ ενδέχεται να αποδεχτεί μια συμφωνία που θα νομιμοποιεί τη ρωσική εισβολή και στη συνέχεια να την επιβάλει στην Ουκρανία.
Αν και αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία δύσκολα θα ανακτήσει όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, ο Τραμπ δέχτηκε επικρίσεις ότι με την προσέγγισή του στον Πούτιν εγκαταλείπει σημαντικά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα. Ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ, σύμφωνα με τις οποίες μια ενδεχόμενη ειρηνευτική συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ούτε την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο έδαφός της.
Συμφωνία
Μερικές από αυτές τις δηλώσεις αργότερα ανασκευάστηκαν, όμως η γενικότερη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα αλλάξει ριζικά το γεωπολιτικό τοπίο της ανατολικής Ευρώπης. Νωρίτερα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βολτζ δήλωσε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος θα ήταν «πολύ σοφός» να αποδεχτεί την προτεινόμενη συμφωνία του Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ θα λάβουν το 50% των πόρων σπάνιων γαιών της Ουκρανίας σε αντάλλαγμα για συνεχιζόμενη αμερικανική υποστήριξη. Ο Βολτζ χαρακτήρισε τη συμφωνία «προστασία από μόνη της. Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη εγγύηση ασφάλειας από το να είμαστε συν-επενδυτές με τον πρόεδρο Τραμπ». Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές χώρες να διευκρινίσουν ποιες εγγυήσεις ασφαλείας είναι διατεθειμένες να παράσχουν στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν μια διαρκή ειρηνευτική διευθέτηση και πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι σύμμαχοι εάν τυχόν στρατεύματα που αναπτύσσουν δεχτούν επίθεση από τη Ρωσία, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg News.