Οι δασμοί του Τραμπ τρόμαξαν τις αγορές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει 25% φόρους επί της εισαγωγής χάλυβα και αλουμινίου από όλες τις χώρες, στοχεύοντας στην Κίνα

Από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε ακόμα μία φορά τριγμούς στο παγκόσμιο εμπόριο, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από όλες τις χώρες. Παράλληλα, δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα αποκαλύψει επιπλέον αντίμετρα, στοχεύοντας σε χώρες που επιβάλλουν φόρους στις αμερικανικές εισαγωγές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή «σχεδόν αμέσως», χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτελεί την πιο πρόσφατη σε μια σειρά δασμολογικών απειλών που έχει εκτοξεύσει ο Τραμπ το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στις αγορές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης αλουμινίου μέσω εισαγωγών από χώρες όπως ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό. Οσον αφορά τον χάλυβα, αν και οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο σε κλάδους που απαιτούν ειδικές ποιότητες υλικών, όπως η αεροδιαστημική, η αυτοκινητοβιομηχανία και ο τομέας της ενέργειας. Από τις ανεμογεννήτριες έως τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, πολλές βιομηχανίες εξαρτώνται από τις διεθνείς προμήθειες χάλυβα υψηλής ποιότητας. Η απόφαση Τραμπ στοχεύει σαφώς στις κινεζικές εξαγωγές, πλήττοντας εκ νέου την οικονομία της Κίνας, η οποία παραμένει ο κυρίαρχος εξαγωγέας των συγκεκριμένων πρώτων υλών εδώ και δεκαετίες.

Από τη δεκαετία του 1990, η Κίνα διαθέτει εργοστάσια παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου που παράγουν συνολικά μεγαλύτερες ποσότητες από το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, οι νέοι δασμοί δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τη χώρα. Η Κίνα δεν συγκαταλέγεται καν στις 10 κορυφαίες χώρες που εξάγουν χάλυβα στις ΗΠΑ. Παρόλο που οι απευθείας εξαγωγές κινεζικού χάλυβα στις ΗΠΑ είναι περιορισμένες, η Κίνα συνεχίζει να επηρεάζει την αμερικανική αγορά μέσω έμμεσων διαύλων. Εξάγει μεγάλες ποσότητες χάλυβα και αλουμινίου σε άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, οι οποίες στη συνέχεια μεταποιούν αυτές τις πρώτες ύλες και τις επανεξάγουν στις ΗΠΑ υπό μορφή τελικών προϊόντων, κυρίως αυτοκινήτων. Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να πολιτικοποιούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και να επιστρέψουν στον διάλογο, προειδοποιώντας για πιθανές συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως είναι έτοιμη να λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των οικονομικών της συμφερόντων, εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε αδικαιολόγητους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, τέτοιες ενέργειες θα έθεταν σε κίνδυνο τη διατλαντική συνεργασία, ενώ θα επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους καταναλωτές της Ευρώπης.

Η Γαλλία

Η επιβολή νέων δασμών, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι οικονομικά αντιπαραγωγική και μπορεί να αυξήσει το κόστος των αμερικανικών επιχειρήσεων, τροφοδοτώντας παράλληλα τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό τόνισε πως η Ε.Ε. είχε αντιδράσει ανάλογα το 2018 και θα το πράξει ξανά, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει δυναμικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πως η Ε.Ε. μεταχειρίζεται άδικα τις ΗΠΑ στο εμπόριο και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι δασμοί θα αυξηθούν σύντομα. Αν και η Ουάσινγκτον χορήγησε προσωρινές εξαιρέσεις σε χώρες όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, διατηρεί δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο ανακοίνωσε αντίμετρα.

Η Γερμανία τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ενιαίας και αποφασιστικής ευρωπαϊκής απάντησης, με τον υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ να δηλώνει πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιδράσει. Στη Βρετανία, η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ ανέφερε ότι αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των νέων μέτρων, ενώ η UK Steel προειδοποίησε πως τυχόν δασμοί θα πλήξουν σοβαρά τη βιομηχανία χάλυβα της χώρας. Παράλληλα, η Βραζιλία εξετάζει αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στον χάλυβα, στοχεύοντας αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες όπως η Amazon, η Google και το facebook. Ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Χαντάντ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί επίσημα μόνο μετά τις οριστικές αποφάσεις της Ουάσινγκτον.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img