Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση που είχε με τον Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον αποκάλυψε ότι θα διώξει τους Παλαιστινίους και θα χτίσει την «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής»
Oύτε ο ίδιος ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν πίστευε αυτό που άκουγαν εκείνες τις στιγμές τα αυτιά του. Ενδεχομένως, δε, ακόμη και στα πιο τρελά πολιτικά του όνειρα να μην πίστευε πως θα φτάσει στο σημείο να ακούσει κάτι τέτοιο για την «επόμενη μέρα στη Λωρίδα της Γάζας», και μάλιστα δημόσια και ξεκάθαρα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από τη συνάντηση που είχε μαζί του στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ. Αρκέστηκε πάντως να ρίχνει το βλέμμα του προς τον πρόεδρο Τραμπ και να χαμογελά, την ώρα που ο τελευταίος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, περιέγραφε τα σχέδια της Ουάσινγκτον για τη ματωμένη παλαιστινιακή γη.
Ο 47ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε παγκόσμιο σοκ -κυρίως, όμως, ανατριχίλα- με τον κυνισμό του, λέγοντας πως ήδη φαντάζεται τη γη των Παλαιστινίων δίχως τους Παλαιστινίους! Συγκεκριμένα, την ονειρεύεται ως το ιδανικό… αναπτυξιακό πεδίο, και συγκεκριμένα ως μια μελλοντική «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής» – δήθεν για το καλό των Παλαιστινίων. Προφανώς αδιαφορώντας για τη γενοκτονία που διέπραξαν οι Ισραηλινοί τον τελευταίο χρόνο, προφανώς γυρίζοντας την πλάτη στον επί δεκαετίες ταλαιπωρημένο και φυλακισμένο μέσα στον θύλακα-φρούριο παλαιστινιακό λαό, προφανώς -τελικά- αδιαφορώντας για την ίδια την Ιστορία, την οποία βεβαίως φαίνεται πως δεν γνωρίζει.
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά μ’ αυτήν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε «φανταστική» τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου. Παρομοίασε μάλιστα για ακόμα μία φορά τον παλαιστινιακό θύλακα με «εργοτάξιο κατεδάφισης». «Θα πάρουμε την ιδιοκτησία και θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών που δεν έχουν εκραγεί και όλων των όπλων» είπε, ενώ συνέχισε τονίζοντας πως η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ισοπεδωθούν», θα «ξεφορτωθεί» τα κτίρια που «έχουν καταστραφεί» για να «αναπτυχθεί» ο παλαιστινιακός θύλακας. Δεν πρόκειται για απόφαση που πήρε «ελαφρά», εξήγησε, ενώ, όπως είπε, ο θύλακας θα μετατραπεί στην «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής».
Real estate
Ο Τραμπ, θυμίζοντας περισσότερο επιχειρηματία του real estate και λιγότερο ηγέτη μιας εκ των υπερδυνάμεων του πλανήτη, διαβεβαίωσε επιπλέον πως το σχέδιό του «θα δημιουργήσει χιλιάδες επί χιλιάδων θέσεων εργασίας» και «θα είναι κάτι για το οποίο η Μέση Ανατολή θα μπορεί να είναι περήφανη». Ερωτηθείς δε για το ποιος θα ζήσει εκεί, είπε πως θα γίνει σπίτι για ανθρώπους «από όλο τον κόσμο». Η ερώτηση βέβαια αναφορικά με το «ποιος θα ζήσει εκεί» ήρθε στη συνέχεια της πρότασής του αναφορικά με την τύχη των Παλαιστινίων, οι οποίοι, αφού προεξόφλησε πως «θα ενθουσιαστούν με την ιδέα», αφού θα τους «βρούμε ένα νέο, καλό κομμάτι γης για να μείνουν», στη φάση αυτή θα πρέπει να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Οριακά… σοκαρισμένος με την ωμότητα των δηλώσεων Τραμπ και την ξεκάθαρα υπέρ της ατζέντας του Ισραήλ πρότασης, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την ιδέα «αντισυμβατική» και «φρέσκια». «Μιλάμε, το μελετά με συνεργάτες του, την ομάδα του» ανέφερε. «Νομίζω πως είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία. Αξίζει τον κόπο να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος» είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Μια ιδέα που ήδη όμως πολλοί φοβούνται πως, εάν υλοποιηθεί, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας – κυρίως όμως την όρεξη των ανά τον κόσμο αναθεωρητικών δυνάμεων, που θα έβλεπαν θετικά την επαναχάραξη των συνόρων και σε άλλες περιοχές.
Οι αντιδράσεις
Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν εντονότατες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, τόσο από τις χώρες της Δύσης όσο βεβαίως και από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε πως αποκλείει την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αν δεν έχει ιδρυθεί προηγουμένως κράτος της Παλαιστίνης, την ώρα που ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διεμήνυε πως απορρίπτει κατηγορηματικά τις σκέψεις Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας. Σε ανάλογο τόνο ήταν και η δήλωση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, ενώ η Χαμάς -την ώρα που βρίσκεται «εν πλω» η εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας που σύναψε με το Ισραήλ- κατηγόρησε τον Τραμπ πως «ρίχνει λάδι στη φωτιά». Ανάλογα καταδικαστικές τοποθετήσεις για τις τραγελαφικές, κυρίως όμως επικίνδυνες για τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως, ιδέες Τραμπ αναφορικά με τη Λωρίδα της Γάζας έκαναν επίσης η Γαλλία και η Ισπανία, την ώρα που καταδικαστικά απέναντι στα λεγόμενα Τραμπ στάθηκε και ο ΟΗΕ. Από τη δική της πλευρά, η Μόσχα υποστήριξε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.
Χαρούμενοι βέβαια με τις δηλώσεις Τραμπ ήταν οι δυο ακροδεξιοί (ο ένας νυν και ο άλλος πρώην) υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου. «Το σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος Τραμπ είναι η πραγματική απάντηση στην 7η Οκτωβρίου» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, που αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε σε ανάρτησή του στο Telegram πως «τώρα θα εργαστούμε για να θάψουμε οριστικά (…) την επικίνδυνη ιδέα (της δημιουργίας) ενός παλαιστινιακού κράτους». Από την πλευρά του, τέλος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εξήρε την πρόταση Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς την «τη μοναδική λύση». Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Μπεν Γκβιρ επεσήμανε ότι το «να ενθαρρύνονται» οι κάτοικοι της Γάζας να απομακρυνθούν από τον θύλακα είναι η μοναδική σωστή στρατηγική, ενώ ζήτησε από τον Νετανιάχου να υιοθετήσει την πολιτική αυτή αμέσως.