Καταπέλτης ο Τραμπ στο Νταβός, ζήτησε από τους ισχυρούς του κόσμου να ανοίξουν εργοστάσια στην Αμερική, απαίτησε τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ενώ, όπως είπε, επιθυμεί «το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με τον Πούτιν»
Επί τρεις ημέρες, ερήμην του και απολύτως θορυβημένοι από όσα τον άκουσαν να λέει στη διάρκεια της ομιλίας του στο Καπιτώλιο, συζητούσαν σχεδόν μόνο γι’ αυτόν. Χθες όμως είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να τον ακούσουν, αλλά και να μιλήσουν μαζί του. Ο λόγος για τους ηγέτες και τους πανίσχυρους οικονομικούς παράγοντες οι οποίοι τις ημέρες αυτές συμμετέχουν στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία, και χθες είδαν τελικώς τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνει το «παρών» μέσω βιντεοσύνδεσης που διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.
Τι είπε στη διάρκειά της; Ουσιαστικά επανέλαβε όσα έλεγε προεκλογικά, κυρίως όμως στάθηκε σε όσα υπογράμμισε και στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του, βάζοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την αμερικανική οικονομία και το σχέδιό του για την προστασία και ενίσχυσή της. Κάτι που σημαίνει ότι οι παραδοσιακοί οικονομικοί εταίροι του θα κληθούν στο εξής να αναμετρηθούν με το τείχος δασμών που θα υψώσει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα προϊόντα τους. Την ώρα λοιπόν που οι Ευρωπαίοι και ο -έτσι κι αλλιώς- προβληματικός πολιτικά και οικονομικά μηχανισμός του ιερατείου των Βρυξελλών επιχειρεί να βρει ένα modus operandi με χαρακτηριστικά κατευνασμού έναντι των ΗΠΑ, χθες ο Τραμπ προειδοποίησε ουσιαστικά τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες του κόσμου πως, εάν θέλουν να διασωθούν, αρκεί «να πάνε στην Αμερική» για την παραγωγή των προϊόντων τους. Σε αντίθετη περίπτωση; Θα πρέπει να πληρώσουν δασμούς για να πουλήσουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ. «Το μήνυμά μου σε όλες τις επιχειρήσεις στον πλανήτη είναι απλό: Ελάτε να παράγετε τα προϊόντα σας στην Αμερική και θα απολαύσετε ορισμένους από τους χαμηλότερους φόρους στον κόσμο. Αλλά αν δεν κάνετε την παραγωγή στις ΗΠΑ, που είναι δικαίωμά σας, τότε, πολύ απλά, θα πρέπει να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς» τόνισε με σαφήνεια ο Τραμπ.
Μήνυμα στον ΟΠΕΚ
Παραμένοντας στο οικονομικό πεδίο, αναφέρθηκε στις ενεργειακές του προεκτάσεις, καλώντας τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου. «Θα ζητήσω από τη Σαουδική Αραβία και τον ΟΠΕΚ να μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου. Ειλικρινά εκπλήσσομαι που δεν το έκαναν πριν από τις εκλογές» είπε ο Τραμπ. Ακολούθως υποστήριξε ότι εάν υποχωρούσαν οι τιμές του μαύρου χρυσού, θα σταματούσε και ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. «Εάν οι τιμές υποχωρούσαν, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας θα σταματούσε αμέσως. Αυτήν τη στιγμή οι τιμές είναι αρκετά υψηλές ώστε αυτός ο πόλεμος να συνεχιστεί. Πρέπει να μειώσετε τις τιμές του πετρελαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μιλώντας για το φυσικό αέριο, δήλωσε πως οι ΗΠΑ εγγυώνται εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG» (υγροποιημένο φυσικό αέριο), κατηγορώντας τη γηραιά ήπειρο πως «μεταχειρίζεται άσχημα τις ΗΠΑ και καθιστά δύσκολη την εξαγωγή προϊόντων στην Ευρώπη».
Ο πόλεμος
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τραμπ απαίτησε την άμεση μείωση των επιτοκίων, εν όψει της συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας την Τρίτη, κατά την οποία η Fed προβλέπεται πάντως να τα διατηρήσει αμετάβλητα. «Με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, θα απαιτήσω να μειωθούν άμεσα τα επιτόκια. Ομοίως, θα έπρεπε να μειωθούν σε όλον τον κόσμο» είπε ο Τραμπ, ενώ στη συνέχεια στάθηκε στο μέτωπο του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Επέμεινε πως οι προσπάθειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι ελπιδοφόρες, χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Είπε επίσης πως θέλει να συναντήσει το συντομότερο δυνατό τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν με στόχο «να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία». «Εχουν μεγάλη δύναμη στα χέρια τους σε αυτήν την κατάσταση» είπε ο Τραμπ. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να τη σταματήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτό, να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Μιλάμε για ένα πεδίο θανάτου και πιστεύω πως πλέον ήρθε η ώρα να δώσουμε ένα τέλος» τόνισε ο Τραμπ. Τέλος, δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για πολύ καλή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αναφέροντας ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.