Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους στο Καπιτώλιο, άρχισε με τη φράση αυτή χθες την πρώτη ομιλία του, ξεκινώντας τη 2η θητεία του με τον πλέον εμφατικό τρόπο
«Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα». Με τη φράση αυτή άρχισε χθες την πρώτη ομιλία του στη δεύτερη θητεία του στην προεδρία των ΗΠΑ ο 47ος πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ. «Η χρυσή εποχή της Αμερικής αρχίζει τώρα. (…) Από αυτή τη μέρα και μετά η χώρα μας θα ανθίσει και θα γίνει σεβαστή, θα βάλω την Αμερική πρώτα, η παρακμή της Αμερικής τελείωσε», τόνισε ο νέος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους στο Καπιτώλιο, ακριβώς στην ίδια ιστορική αίθουσα όπου πριν από λίγα χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου 2021, οπαδοί του είχαν εισβάλει βίαια προβαίνοντας σε αδιανόητες πράξεις για μια σύγχρονη δημοκρατία όπως οι ΗΠΑ.
Εντούτοις, χθες όλα αυτά έμοιαζαν να ανήκουν στο παρελθόν. Το κλίμα ήταν ενωτικό, καθώς ακριβώς πίσω και αριστερά από το βήμα από το οποίο μιλούσε ο Τραμπ, μεταξύ των άλλων παρακάθονταν τόσο ο πρώην πρόεδρος Μπάιντεν όσο και η πρώην αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. Θέλοντας εμφανώς να δώσει έναν εντελώς διαφορετικό τόνο στο ξεκίνημα της νέας του θητείας, ο Τραμπ πριν ξεδιπλώσει αναλυτικά την ατζέντα του για την επόμενη μέρα παρουσιάστηκε ιδιαίτερα θεσμικός, απευθυνόμενος πρώτα στους εκπροσώπους της νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς και στους προκατόχους του.
Πρώτα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, ορκίστηκε ο Τζέι Ντ. Βανς ως νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ αμέσως μετά σειρά για να ορκιστεί τόσο στην ιστορική Βίβλο, στην οποία είχε ορκιστεί και ο Αβραάμ Λίνκολν, όσο και στη Βίβλο οικογενειακό κειμήλιο που του είχε δωρίσει η μητέρα του, πήρε ο ίδιος ο Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τη Μελάνια. «Από αυτή την ημέρα κι έπειτα η χώρα μας θα ευημερήσει. Κορυφαία μας προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουμε ένα έθνος που θα ευημερεί και θα είναι ελεύθερο» είπε ο Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του, επισημαίνοντας ότι «οι προκλήσεις είναι πολλές». Παράλληλα, δεν δίστασε να εξαπολύσει πυρά κατά του Τζο Μπάιντεν.
«Είχαμε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε μια απλή κρίση στο εσωτερικό. Μια κυβέρνηση που απέτυχε να προστατεύσει τους υπέροχους, νομοταγείς Αμερικανούς πολίτες, αλλά προτίμησε να παρέχει καταφύγιο και προστασία σε επικίνδυνους εγκληματίες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από φυλακές και ψυχιατρικά ιδρύματα, και έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα από όλο τον κόσμο» υπογράμμισε ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, δηλώνοντας πως θα κηρύξει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα στείλει στρατεύματα στα νότια σύνορα (Μεξικό), όπως είχε κάνει το 2019.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε βεβαίως και στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, λέγοντας ότι σώθηκε από τον Θεό για να ξανακάνει την Αμερική σπουδαία. Συγχρόνως, είπε πως θα υπογράψει διατάγματα για το Μεταναστευτικό, αλλά και για την ισότητα των φύλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «από σήμερα θα είναι στο εξής η επίσημη πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών ότι υπάρχουν μόνο δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό», τελειώνοντας ουσιαστικά την αντίληψη περί «συμπερίληψης» και υποστήριξης της woke ατζέντας.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του, που αντανακλούσε τις δεσμεύσεις του, βεβαίως βρέθηκαν ακόμα η πρόθεσή του να προβεί στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, η υιοθέτηση πολιτικών που θα μειώσουν τον πληθωρισμό, αλλά και η επιβολή δασμών στα ξένα προϊόντα – με τα χρήματα που εξοικονομούνται και από το νέο φορολογικό σύστημα να ανακατευθύνονται προς τον αμερικανικό λαό, στον οποίο υποσχέθηκε ευημερία και νέες θέσεις εργασίας. Τέλος, χαρούμενο φρόντισε να κάνει και τον Ιλον Μασκ, σημειώνοντας πως ως πρόεδρος θέλει να στείλει Αμερικανούς αστροναύτες στον Αρη. Οσο για το όνειρό του; «Θέλω να μείνω στην Ιστορία ως ειρηνοποιός» ανέφερε, δείχνοντας τη θέλησή του να σταματήσει τους πολέμους που μαίνονται στον κόσμο.
Με το «Καλώς ήρθες στο σπίτι» υποδέχτηκε ο Μπάιντεν τον διάδοχό του!
Με ένα μήνυμα υψηλού συμβολισμού υποδέχτηκε ο Τζο Μπάιντεν τον Ντόναλντ Τραμπ και τη νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια, στη βόρεια πρόσοψη του Λευκού Οίκου πριν από την ορκωμοσία. «Καλώς ήρθες στο σπίτι» είπε ο Μπάιντεν στον διάδοχό του, καθώς έσφιγγε το χέρι του Τραμπ καλωσορίζοντάς τον στο παραδοσιακό, εθιμοτυπικό τσάι και στον καφέ πριν από την τελετή, που έλαβε χώρα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Ερωτηθείς, πάντως, για το μήνυμά του για την ομολογουμένως ιστορική ημέρα, ο Μπάιντεν αρκέστηκε να πει μόνο μια λέξη: «Χαρά».
Περίπου 25.000 αστυνομικοί και στρατιώτες κινητοποιήθηκαν ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά, ενώ οι συνθήκες ψύχους, που οδήγησαν τελικά τη διεξαγωγή της τελετής εντός των τειχών, στο Καπιτώλιο (και όχι σε εξωτερικό χώρο), έκαναν μάλλον πιο εύκολα τα πράγματα για τις μυστικές υπηρεσίες και τις Αρχές. Την ίδια ώρα ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς και η σύζυγός του έγιναν δεκτοί από την Κάμαλα Χάρις και τον σύζυγό της Νταγκ Εμχοφ στο πλαίσιο όσων προβλέπει γι’ αυτήν την περίσταση το πρωτόκολλο. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση για το εάν ο Μπάιντεν θα συμμετείχε στα διάφορα στάδια της τελετής, παρά το γεγονός ότι πριν από τέσσερα χρόνια ο Τραμπ δεν ήταν… το ίδιο ευγενικός με τον απερχόμενο πρόεδρο. Τραμπ και Μπάιντεν, πάντως, έφτασαν μαζί στο Καπιτώλιο για την ορκωμοσία, αφού επέβαιναν στην ίδια λιμουζίνα διανύοντας την απόσταση από τον Λευκό Οίκο.
«Ακόμα μία σέλφι για τον δρόμο. Σε αγαπάμε, Αμερική». Με αυτά τα λόγια ο Μπάιντεν συνόδευε λίγο νωρίτερα τη λεζάντα μιας τελευταίας φωτογραφίας ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Μια φωτογραφία που ανάρτησε ο ίδιος στα social media μόλις λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο. Οι περισσότεροι πρόεδροι έχουν την ευκαιρία να μετακομίσουν μία φορά στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ το κάνει για δεύτερη φορά, και η σύζυγός του, Μελάνια, δηλώνει ότι αυτήν τη φορά είναι πολύ πιο εύκολο. «Ξέρω πού θα πάω, γνωρίζω τα δωμάτια όπου θα ζούμε, γνωρίζω τη διαδικασία» δήλωσε η απαστράπτουσα Μελάνια Τραμπ. Μάλιστα, περιέγραψε την πρώτη τους μετακόμιση το 2017 ως «δύσκολη».
Ομως, η επιχείρηση «αλλαγής σκηνικού» εντός του Λευκού Οίκου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς στις λίγες ώρες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπεύθυνοι θα πρέπει να βάλουν τα πράγματα στη νέα θέση τους, μια και ο νέος πρόεδρος επιστρέφοντας είναι προγραμματισμένο να βρει τα ρούχα του στις ντουλάπες, τα έπιπλα και τα άλλα προσωπικά του αντικείμενα σωστά τοποθετημένα, όπως και τα αγαπημένα του σνακ στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας! Ενδυματολογικά, τέλος, την παράσταση στην τελετή ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο έκλεψε ο δημοκρατικός γερουσιαστής της Πενσιλβανία Τζον Φέτερμαν, ο οποίος εμφανίστηκε στην τελετή φορώντας σορτσάκι και φούτερ!
Οι υψηλοί καλεσμένοι της τελετής ορκωμοσίας
Τρεις από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ξένοι αξιωματούχοι, στελέχη τεχνολογικών και επιχειρηματικών επιχειρήσεων, πρώην πρόεδροι και μια σειρά από καλλιτέχνες και άλλες διασημότητες ήταν στη λίστα των προσκεκλημένων της ορκωμοσίας Τραμπ. Εξέχουσα θέση είχαν οι κροίσοι των Big Tech. Εκτός από τον Ιλον Μασκ, που έχει πλέον θέση και στη νέα αμερικανική διοίκηση, παρόντες ήταν ο επικεφαλής της Amazon Τζεφ Μπέζος, της Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και της Apple Τιμ Κουκ. Καλεσμένος ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Σου Ζι Τσου, αλλά και της Google Σούνταρ Πιτσάι. Τα ζεύγη Τζορτζ Μπους και Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον ήταν παρόντα, όπως και στην πρώτη ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, πριν από οκτώ χρόνια, όμως ο Μπαράκ Ομπάμα προσήλθε μόνος του στην τελετή, δίχως τη σύζυγό του Μισέλ.
Ξένοι ηγέτες
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι έφτασε στον χώρο της τελετής μαζί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον αντιπρόεδρο της Κίνας Χαν Ζενγκ. Ο Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας, σκόπευε να παρευρεθεί, αλλά το διαβατήριό του είχε κατασχεθεί από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, αν και είχε λάβει πρόσκληση, δεν παρευρέθηκε. Δεν είχε προσκληθεί η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως και πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες που δεν ανήκουν στον ιδεολογικό χώρο του Τραμπ. Στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ εμφανίστηκαν η σταρ της country Κάρι Αντεργουντ και ο τραγουδιστής της όπερας Κρίστοφερ Μάτσιο, όπως και ο τραγουδοποιός Λι Γκρίνγουντ, χορωδίες από το πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα και η μπάντα των πεζοναυτών των Ηνωμένων Πολιτειών.