Λίγα 24ωρα πριν φύγει από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν τίμησε τον Σόρος και τη διχαστική Χίλαρι, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων για τη βράβευση-φιάσκο
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ αποφασίζουν σε ποιον θα απονείμουν το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας με μια ιδεολογική βάση. Είναι ο τρόπος τους να δείξουν με κάθε επισημότητα στον κόσμο ποιους θεωρούν ότι πρέπει οι κοινωνίες να θαυμάζουν και να μιμούνται. Περίπου δύο εβδομάδες πριν εγκαταλείψει τη θέση του, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπάιντεν απένειμε τα Μετάλλια της Ελευθερίας σε 19 ανθρώπους, όλοι τους δωρητές, celebrities ή πολιτικοί υποστηρικτές.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ουσιαστικά, ο απερχόμενος πρόεδρος απένειμε την υψηλότερη διάκριση του αμερικανικού έθνους σε μέλη του πολιτικού, οικονομικού και μιντιακού κατεστημένου, του οποίου και ο ίδιος αποτελεί μέρος. Είναι το βραβείο που απονέμεται σε άτομα με σημαντική συνεισφορά «στην ασφάλεια ή στα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ ή στην παγκόσμια ειρήνη ή σε πολιτιστικές ή άλλες σπουδαίες δημόσιες ή ιδιωτικές προσπάθειες».
Η λίστα, όμως, των βραβευθέντων του Μπάιντεν πυροδότησε αντιδράσεις. Τιμήθηκαν αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, όπως ο Τζορτζ Σόρος κι η Χίλαρι Κλίντον. Στους υπόλοιπους περιλαμβάνονταν αστέρια της μουσικής βιομηχανίας, του Χόλιγουντ, ένας μόδιστρος, μια αρχισυντάκτρια της «Vogue» που συγκέντρωνε λεφτά και διοργάνωνε εκδηλώσεις για την επανεκλογή Μπάιντεν, ως και ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κένεντι, στον οποίο ο Μπάιντεν απένειμε το μετάλλιο μετά θάνατον (δολοφονήθηκε το 1968). Ηταν μια κίνηση-μπηχτή για τον γιο του, τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που υποστήριξε τον Τραμπ. Η απονομή επικρίθηκε από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, που κατηγόρησαν τον Μπάιντεν ότι ευνόησε τους φανατικούς του υποστηρικτές τις τελευταίες μέρες πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη και στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, Νίκι Χέιλι, είπε ότι «το να δώσουμε στον Τζορτζ Σόρος το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας είναι ένα ακόμη χαστούκι στο πρόσωπο της Αμερικής, μετά τη μείωση των ποινών των δολοφόνων και τη χάρη στον γιο του Μπάιντεν. Δεκαέξι μέρες είναι πολύς χρόνος μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Τι ακόμα είναι ικανός να κάνει ο Μπάιντεν; Η 20ή Ιανουαρίου αργεί ακόμα».
Αλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές χαρακτήρισαν «εθνική ντροπή» την «απόφαση του Μπάιντεν να δώσει στη Χίλαρι Κλίντον και στον Τζορτζ Σόρος το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας». Κι ο Ιλον Μασκ έγραψε στο X: «Παρωδία ότι ο Μπάιντεν δίνει στον Σόρος το Μετάλλιο της Ελευθερίας». Σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου ο κερδοσκόπος Σόρος έχει παρέμβει με «επενδύσεις», δημιουργίες ΜΚΟ και διαφόρων funds, κατηγορείται για προώθηση της δικής του πολιτικής ατζέντας και για επιθετική ανάμειξη στα εθνικά θέματα των χωρών. Οι υποστηρικτές των funds του Σόρος αντιτείνουν ότι οι αντιδράσεις δεν είναι τίποτε άλλο από «αντισημιτισμός» και «θεωρίες συνωμοσίας». Ομως, δυσαρέσκεια στη βράβευση του Σόρος το Σάββατο υπήρξε μέχρι και από την Ινδία. Η ινδική κυβέρνηση κατηγορεί τον κερδοσκόπο ότι υποστηρίζει την ιδέα ενός ανεξάρτητου Κασμίρ μέσω της οργάνωσής του «Open Society Foundation» κι ότι υπονομεύει τις δημοκρατικές δομές της χώρας. Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τον αποκαλεί «γέρο, πλούσιο και επικίνδυνο».
Με την απονομή του μεταλλίου στον Σόρος, ο Μπάιντεν αναγνώρισε πόσο σημαντικός είναι ο επενδυτής και δωρητής για τους Δημοκρατικούς. Ομως, αυτό ακριβώς φοβούνταν πολλά μέλη του κόμματος Μπάιντεν, θεωρώντας ότι η βράβευση θα εκλαμβανόταν ως απόδειξη του τεράστιου ελέγχου που ασκεί το Ιδρυμα Σόρος στο κόμμα. Αλλά ο Μπάιντεν αγνόησε τις ανησυχίες τους και πρακτικά δήλωσε δημοσίως ότι αυτός είναι «ο δικός μας» δισεκατομμυριούχος. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να έχουν τον Μασκ, αλλά ο Σόρος είναι ο Μασκ του Δημοκρατικού Κόμματος. «Εγκαταστάθηκε στην Αμερική, έγινε επενδυτής και φιλάνθρωπος υποστηρίζοντας βασικούς πυλώνες των ανοιχτών κοινωνιών. Η εμπνευσμένη γενναιοδωρία του υπενθυμίζει σε όλους μας την υποχρέωση να αντισταθούμε στην κατάχρηση εξουσίας» ήταν η γενικόλογη, όσο και πλαστή, περιγραφή για τον Σόρος στην εκδήλωση του Λευκού Οίκου. Για τον θολό του ρόλο με τις παρεμβάσεις σε τόσες δημοκρατικές χώρες του κόσμου και τα σχέδια ξεχαρβαλώματος ολόκληρων κρατών δεν υπήρξε καμία αναφορά.
Ο Σόρος έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την υποτιθέμενη «προοδευτική» πολιτική, έχει δωρίσει δεκάδες εκατομμύρια στις καμπάνιες Μπάιντεν και Χάρις, ενώ πρόσφατα δημιούργησε fund για να στηρίξει τρεις υποψήφιους εισαγγελείς στην Καλιφόρνια κι έναν στη Φιλαδέλφεια με ριζοσπαστικές αριστερές απόψεις για μεταρρύθμιση της ποινικής δικαιοσύνης προς όφελος εγκληματιών.Λίγοι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσει τόσες αντιπάθειες όσες η Χίλαρι Κλίντον, την οποία μάλιστα ο Τραμπ έχει απειλήσει με φυλάκιση. Η βράβευσή της ήταν για πολλούς πρόκληση. Αποτελεί ένα «γνωστό» μέγεθος πολιτικά, με αμφιλεγόμενα πεπραγμένα και σκάνδαλα που έσκαγαν κάθε τόσο στην καριέρα της.
Από το φιάσκο των e-mails, όταν η Κλίντον χρησιμοποιούσε ένα ιδιωτικό σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και όχι επίσημο λογαριασμό της κυβέρνησης ως υπουργός Εξωτερικών, μέχρι το σκάνδαλο για το Ιδρυμα Κλίντον, που κατηγορήθηκε πως δεχόταν χρήματα από ξένες κυβερνήσεις, η Χίλαρι αποτελεί μια από τις πιο πολωτικές φιγούρες στην αμερικανική πολιτική. Περισσότερο από αντικειμενικά κριτήρια κοινωνικής προσφοράς, οι επιλογές Μπάιντεν για το βραβείο ήταν μια αναγνώριση της «φρουράς του», αυτών που τον στήριξαν έμπρακτα και ταυτόχρονα είναι ένθερμοι πολέμιοι του Τραμπ. «Να θυμόμαστε: η ιερή μας προσπάθεια συνεχίζεται» είπε ο Μπάιντεν κατά τη λήξη της τελετής βράβευσης. Σαν να λέει «το σύστημά μας θα επιστρέψει, κάνουμε μόνο ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών»…
ΤΖΟ ΜΠΑΪΝΤΕΝ
Πρόεδρος των ΗΠΑ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1942 και τον Ιανουάριο του 2021 ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα το 2009-2017. Σπούδασε Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Νομική. Η εμπλοκή του με την πολιτική άρχισε το 1970, όταν εκλέχτηκε σύμβουλος σε κομητεία του Ντέλαγουερ. Θα παραμείνει στον Λευκό Οίκο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, όταν και θα ορκιστεί νέος πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ.