Σολομώντεια λύση(;) για επιστροφή των Γλυπτών

Εκμεταλλευόμενος την επιθυμία χιλιάδων Ελλήνων να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα στο Λονδίνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

  • Από τη Μαρία Δεναξά
    /Αποστολή στο Λονδίνο

Από το περιβάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί πως τα Γλυπτά θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών και χρησιμοποιούν μια δημιουργική ασάφεια, που θέλει παρασκηνιακά τον «γόρδιο δεσμό» για την επιστροφή τους να είναι πολύ κοντά στην επίλυσή του, με μια φόρμουλα συνεργασίας. Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει το… Βρετανικό Μουσείο!

Ασάφεια

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η συμφωνία προβλέπει τον επαναπατρισμό των Γλυπτών στη χώρα μας για 15 χρόνια, με προοπτική ανανέωσης της συμφωνίας μελλοντικά, και σε αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά θα δανείσει στο Βρετανικό Μουσείο άλλες αρχαιότητες για περιοδικές εκθέσεις.

Αυτή η σολομώντεια λύση φαίνεται (σύμφωνα με την ελληνική πλευρά) να καλύπτει τους Βρετανούς, που δεν σκοντάφτουν στον νόμο του 1969, που απαγορεύει τη μόνιμη αφαίρεση των Γλυπτών από το μουσείο, και από την άλλη δεν αναγκάζεται η Ελλάδα να αναγνωρίσει την κυριότητα των Βρετανών επί των ελληνικών Γλυπτών.

Η συζήτηση, όμως, στο παρασκήνιο δεν έχει ολοκληρωθεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είναι αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, αλλά, όπως αναμένεται, θα παραπέμψει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιτροπή διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου, όπως έχουν πράξει και Βρετανοί αξιωματούχοι που παίρνουν μέρος στη διαπραγμάτευση.

Οι δυο πλευρές, πάντως, διαμηνύουν πως δεν πρέπει να περιμένουμε απτό αποτέλεσμα από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση της συντηρητικής εφημερίδας «Telegraph», από τους 6.000 ερωτηθέντες, το 66% εξέφρασε την άποψη πως τα Γλυπτά δεν θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, έναντι 34% που τάσσεται υπέρ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη συνάντηση με τον Κιρ Στάρμερ για την αναθέρμανση της συνεργασίας των δύο χωρών, μετά την περυσινή απρέπεια που είχε κάνει ο Ρίσι Σούνακ, ακυρώνοντας επίσημη συνάντησή τους την τελευταία στιγμή. Εκείνη την περίοδο είχε γίνει και η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ.

Η ατζέντα των συζητήσεων των δύο πρωθυπουργών περιλαμβάνει επίσης διμερή θέματα που αφορούν τον τουρισμό και τη ναυτιλία, όπου υπάρχει μεγάλο πεδίο συνεργασίας, τις κοινές ανησυχίες για το Μεταναστευτικό, ενώ η Μεγάλη Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη για το Κυπριακό.

Σε μια κρίσιμη φάση για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή -θέματα επίσης που θα συζητηθούν-, στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθούν και οι σχέσεις Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τους επενδυτές

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κλειστή συζήτηση που είχε με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του 3ου Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνει η Morgan Stanley, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, έβαλε τέλος στις φήμες περί επιβολής έκτακτου φόρου επί των τραπεζικών κερδών, ενώ τάχθηκε υπέρ της επιβράδυνσης της πράσινης μετάβασης για να μην πληγεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία, η οποία όμως ήδη πνέει τα λοίσθια εξαιτίας της. Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι 39 ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε μέρος και σε κλειστό σεμινάριο του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη συμβολή της σε θέματα υγείας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, στην Πολιτική Προστασία και την απασχόληση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα