Ουκρανία – Ρωσία: Κλιμάκωση πριν από τη συμφωνία

Οι δύο πλευρές εντείνουν τις πολεμικές ενέργειές τους ώστε να αποκτήσουν καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία στον δρόμο προς τη στιγμή της αλήθειας». Με αυτόν τον τίτλο ο Γάλλος ιστορικός και δημοσιογράφος Νικολά Μπαβερέ υπογράφει άρθρο στην εφημερίδα «Le Figaro», στο οποίο υπογραμμίζει ότι σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά πριν από αυτό «εισερχόμαστε σε μια περίοδο όπου και οι δύο πλευρές θα κλιμακώσουν τις εμπόλεμες ενέργειές τους, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ».

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία κατηγορείται από τον δημοσιογράφο, όπως άλλωστε και από τις δυτικές ηγεσίες, ότι παραβίασε το φράγμα των πυρηνικών απειλών χτυπώντας το Ντνεπροπετρόφσκ. Το γεγονός ότι, πριν από αυτό, η Δύση έδωσε στην Ουκρανία το πράσινο φως για να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία αποσιωπάται.

Αξίζει να σημειωθεί πως Γάλλοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «αν η Ρωσία δεν είχε πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα την είχε διώξει από την Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό!». «Εάν συνεχιστούν η κλιμάκωση και τα χτυπήματα με δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός του ρωσικού εδάφους, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επιτεθούν σε επικράτεια χώρας του ΝΑΤΟ, αλλά με τρόπο που δεν θα προκαλέσει θύματα» προειδοποιεί ο Ρώσος συνταγματάρχης εν αποστρατεία Αλεξάντερ Σταρίκοφ.

Το πέμπτο στάδιο της κλιμάκωσης, σύμφωνα με τον Σταρίκοφ, θα είναι ένα χτύπημα με «φουντούκι» σε δυτικό έδαφος, όπου δεν θα υπάρχει προσωπικό. «Ετσι χτυπήθηκε ο Δνείπερος – δεν υπήρχε κανείς εκεί, αυτό είναι χαρακτηριστικό. Τώρα η μπάλα είναι στη Δύση. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πολεμά με την Ουκρανία, τώρα πολεμά με τη Δύση. Εχει να κάνει με τη Δύση, όχι με την Ουκρανία» υποστηρίζει Ο Πούτιν στο διάγγελμα της Πέμπτης είχε πει ότι ο πόλεμος έχει παγκόσμια στοιχεία, υπονοώντας πως έχει μετατραπεί σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σταρίκοφ, η επόμενη επίθεση θα γίνει στο έδαφος χώρας της οποίας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς έχει χτυπήσει τη Ρωσία. «Ωστόσο, από το χτύπημα θα είναι αδύνατον να προκληθεί μεγάλη ζημιά. Αυτό μπορεί να γίνει σε μια εγκαταλειμμένη βάση, σε μια έρημο ή κάπου αλλού» δήλωσε.

Πάντως, στην Ευρώπη έχουν αναζωπυρωθεί οι συζητήσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde». «Καθώς η σύγκρουση εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, οι συζητήσεις για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων και ιδιωτικών αμυντικών εταιριών στην Ουκρανία έχουν επαναληφθεί» αναφέρει σχετικό δημοσίευμα. Το άρθρο σημειώνει ότι αυτό οφείλεται σε πιθανή άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποστηρίξουν το Κίεβο μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίστηκαν μετά την επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Kιρ Στάρμερ στο Παρίσι, στις 11 Νοεμβρίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε επικίνδυνη τη ρητορική της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία. Η Ρωσία σε τρεις μήνες παράγει τόσα όπλα όσα η Ευρώπη σε έναν χρόνο! Στη Γερμανία, ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους έδωσε στη δημοσιότητα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ικανότητες της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Σε συνέντευξή του στο «Spiegel» υποστήριξε ότι η Ρωσία παράγει σε τρεις μήνες τόσα όπλα όσα η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ένα ολόκληρο έτος. Ο Πιστόριους, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η γερμανική ασφάλεια παραμένει «ευάλωτη» και ζήτησε μεγαλύτερες επενδύσεις για την άμυνα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα