Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την άμεση ανάληψη δράσης απέναντι σε όσα προκλητικά αναφέρει κατά καιρούς ο Τούρκος πρόεδρος
Στο στόχαστρο Αμερικανών βουλευτών έχει μπει η διαρκής εμπρηστική ρητορική» της Aγκυρας, με βασικό εκφραστή της τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους στον Aντονι Μπλίνκεν ζητούν την άμεση ανάληψη δράσης απέναντι σε όσα προκλητικά αναφέρει κατά καιρούς ο Τούρκος πρόεδρος «εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ, τα οποία υπονομεύουν τους βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τη δράση της διεθνούς τρομοκρατίας».
Η διακομματική επιστολή, που υπογράφεται συνολικά από 24 βουλευτές, αποτελεί πρωτοβουλία των νομοθετών Τζος Γκότχαϊμερ και Γκας Μπιλιράκη, και στηρίζεται από την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και το Ινστιτούτο FDD Action. Τα μέλη του Κογκρέσου στο εκτενές κείμενό τους καταγγέλλουν την αμφιλεγόμενη στάση του Ερντογάν και ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε επίσημη καταδίκη του συνόλου των λεγομένων και των ενεργειών του.
«Η προώθηση επιβλαβών, αντιδημοκρατικών πολιτικών από τον Ερντογάν και η ευθυγράμμισή του με τον άξονα του κακού επιβαρύνουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία συμμορφώνεται με τις νατοϊκές υποχρεώσεις της» τονίζουν οι Αμερικανοί βουλευτές στην επιστολή τους.
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ακόμη ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο είχε ζητηθεί εκ νέου η απερίφραστη καταδίκη της υποστήριξης Ερντογάν στο «τρομοκρατικό καθεστώς» της Χαμάς, ενώ οι βουλευτές τονίζουν ότι οι ενέργειες του Ερντογάν από τότε αυξήθηκαν περαιτέρω και προστέθηκαν «σε ένα ιστορικό ευθυγραμμίσεών του με αυταρχικά και τρομοκρατικά καθεστώτα που αγνοούν τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές προτεραιότητες».
Κρίσιμος και πολύτιμος εταίρος
«Το Ισραήλ είναι ένας κρίσιμος και πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ, συμβάλλοντας σημαντικά σε τομείς όπως τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ανταλλαγή πληροφοριών. Η απειλή του Ερντογάν να διακόψει αυτούς τους δεσμούς θα εμπόδιζε το ΝΑΤΟ να λάβει κρίσιμες πληροφορίες τεχνολογίας και άμυνας» καταλήγουν στην επιστολή τους τα μέλη του Κογκρέσου.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε πρόσκληση για συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Η συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, στο Οβάλ Γραφείο, ενώ η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα διεξαχθεί λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και λίγους μήνες μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Μέσα σε μια κρίσιμη συγκυρία με φόντο το κυπριακό ζήτημα, αλλά και τον αναβαθμισμένο στρατηγικό ρόλο της Κύπρου, Αθήνα και Λευκωσία στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αυτή την επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο. Για την ιστορία, το 1998 ήταν η τελευταία φορά που Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε προσκληθεί στον Λευκό Οίκο, και συγκεκριμένα ο Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.