Ευρωπαϊκό «ναι» για ενταξιακές συζητήσεις της Ε.Ε. με Αλβανία

Πανηγυρίζουν στα Τίρανα γιατί, όπως ανακοίνωσε η ουγγρική προεδρία της Ε.Ε., η επιτροπή των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. (Coreper) υιοθέτησε την κοινή θέση της Ενωσης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων επί της πρώτης δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων με την Αλβανία. Κι αν ευλόγως οι Αλβανοί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, στην Αθήνα τι στάση θα κρατήσουν απέναντι στη διαδικασία που αφορά τη χώρα που φυλάκισε τον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο -και νυν ευρωβουλευτή- Φρέντη Μπελέρη, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατίας και παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο και κεκτημένο των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

Επί της διαδικασίας πάντως, η έναρξη των διαπραγματεύσεων αυτών θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο, με τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης Ε.Ε. – Αλβανίας. «Η Αλβανία θα είναι η πρώτη από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την αναθεωρημένη μεθοδολογία της διεύρυνσης, η οποία θα είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα αυτή των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ουγγρική προεδρία.

Η πρώτη δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η Αλβανία ως υποψήφια χώρα και περιλαμβάνει πέντε κρίσιμα κεφάλαια: δικαστική εξουσία και θεμελιώδη δικαιώματα, Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια, δημόσιες προμήθειες, στατιστικές και τον οικονομικό έλεγχο. Εν όψει της εξέλιξης αυτής πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Βουδαπέστη μεταξύ των πρωθυπουργών της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν και της Αλβανίας Εντι Ράμα. Στη συνάντηση οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συζήτησαν για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συμφώνησαν να συνεχίσουν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως την ίδια ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για την αποσύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας από αυτήν της Αλβανίας και έχει σημειώσει πως η Ε.Ε. «αδικεί» τα Σκόπια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα