Ο «Μίλτον» έπληξε μόνο την αξιοπιστία των κυβερνητικών αξιωματούχων!

Ο «κυκλώνας του αιώνα» και η «οργή της φύσης» τρομοκράτησαν τους Αμερικανούς πολίτες και την παγκόσμια κοινότητα

Τρομοκράτησαν όχι απλώς τους Αμερικανούς πολίτες, αλλά ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα για τον «κυκλώνα του αιώνα», για «την οργή της φύσης» που ανάλογη εκδοχή της ολόκληρη η ανθρωπότητα «δεν θα είχε ξαναδεί». Διέταξαν την εκκένωση ολόκληρων περιοχών και πόλεων στις νότιες ακτές των ΗΠΑ, κατά μήκος των ακτών της Φλόριντα, απηύθυναν ακραίες προειδοποιήσεις και κάλεσαν απλούς πολίτες να γράψουν επάνω τους με ανεξίτηλους μαρκαδόρους τα ονοματεπώνυμά τους, ώστε «μετά το πέρασμα του κυκλώνα τα σωστικά συνεργεία να αναγνωρίσουν τα πτώματά τους»!

Θανατολογία σε προκαταβολή και σε πολλές δόσεις. «Γιατί όμως; Τα φαινόμενα έτσι κι αλλιώς προβλέπονταν έντονα» θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Προφανώς τα καιρικά φαινόμενα αναμενόταν να είναι ακραία, εντούτοις τον 21ο αιώνα τόσο τα μοντέλα μετεωρολογικών προβλέψεων όσο και τα μέσα αντιμετώπισης κρίσεων -όπως είναι και η κλιματική- έχουν σαφέστατα βελτιωθεί και σίγουρα δεν ανήκουν στον… προηγούμενο αιώνα. Κάλλιστα, λοιπόν, η κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί χωρίς… ουρλιαχτά τρόμου και άσκοπες εκκενώσεις, την ώρα που τα ίδια τα γεγονότα έδειξαν πως ναι μεν ο κυκλώνας «Μίλτον» έπληξε σφοδρά ολόκληρες περιοχές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έμοιαζε με το -κινηματογραφικών διαστάσεων- τέρας που κάποιοι (άραγε γιατί;) περιέγραφαν.

Βάσει όσων συνέβησαν λοιπόν, ο κυκλώνας «Μίλτον» έπληξε χθες τον Ατλαντικό Ωκεανό, αφότου διέγραψε νωρίτερα μια καταστροφική πορεία κατά μήκος της Φλόριντα, προκαλώντας περισσότερους από 12 ανεμοστρόβιλους, καταστρέφοντας κατοικίες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 ανθρώπους στο πέρασμά του. Για την ακρίβεια, η καταιγίδα έπληξε τις δυτικές ακτές της Φλόριντα τη νύχτα της Τετάρτης ως κυκλώνας Κατηγορίας 3 στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον, με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 205 χλμ./ώρα. Αν και εξακολουθούσε να είναι μια επικίνδυνη καταιγίδα, ο «Μίλτον» είχε τελικώς μικρότερη σφοδρότητα σε σύγκριση με τη σπάνια Κατηγορία 5, που απειλούσε την πολιτεία, καθώς κινούνταν πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού με κατεύθυνση τη Φλόριντα.

Στο τέλος ο «Μίλτον» εξασθένησε περαιτέρω καθώς διέσχισε τη στεριά και υποβαθμίστηκε σε κυκλώνα Κατηγορίας 1 με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 145 χλμ./ώρα, όταν έφτασε στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων. Εως χθες το πρωί η καταιγίδα απομακρυνόταν από τις ακτές της Φλόριντα στον Ατλαντικό, αφότου σάρωσε κοινότητες στην ανατολική ακτογραμμή. Ο κυβερνήτης Ρον ντεΣάντις δήλωσε ότι η πολιτεία απέφυγε το χειρότερο σενάριο, αν και προειδοποίησε ότι οι ζημιές είναι σημαντικές. Η περιοχή του Κόλπου της Τάμπα φαίνεται να γλίτωσε από τις φονικές πλημμύρες, για τις οποίες οι Αρχές είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό.

Black out

Τις τελευταίες ώρες πάνω από 3.000.000 κατοικίες και επιχειρήσεις στη Φλόριντα δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο PowerOutage.us – αν και χθες το βράδυ ανακοινώθηκε πως η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σε περίπου 650.000 εξ αυτών. Σε πολλές από αυτές τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις όμως ήδη υπήρχε πρόβλημα, καθώς η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί για μέρες μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Ελίν» που έπληξε την περιοχή πριν από δύο εβδομάδες. Ο κυκλώνας «Μίλτον» ξήλωσε επίσης τη στέγη στο Tropicana Field, το στάδιο της ομάδας μπέιζμπολ Tampa Bay Rays στο Σεντ Πέτερσμπουργκ, χωρίς όμως να υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

«Μία από τις ευλογίες για μας είναι ότι δεν είδαμε τα κύματα θύελλας που είχαν προβλέψει. Αυτό έσωσε πολλά» δήλωσε η δήμαρχος της Τάμπα, Τζέιν Κάστορ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Στην περιοχή της Τάμπα ο κυκλώνας ξερίζωσε δέντρα, διασκόρπισε συντρίμμια σε δρόμους και έριξε κολόνες ηλεκτροδότησης, όπως φαίνεται στα βίντεο που μετέδωσαν τοπικά ΜΜΕ. Από χθες, 2.209 εσωτερικές πτήσεις ακυρώθηκαν, ενώ τα αεροδρόμια της Φλόριντα παρέμειναν κλειστά. Πάντως, διάφορα λιμάνια στον Κόλπο, μεταξύ άλλων το Πάναμα Σίτι, το Σεντ Τζο και το Κι Γουέστ στη Φλόριντα, άρχισαν να επαναλειτουργούν για την κυκλοφορία των πλοίων. Ο «Μίλτον» προβλεπόταν να εξελιχθεί σε ισχυρή μετα-τροπική καταιγίδα χθες βράδυ και κατόπιν σταδιακά να εξασθενήσει εντελώς τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.


Ομογενής ο συντονιστής των διασωστών στη Φλόριντα!

Στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον κυκλώνα «Μίλτον» βρέθηκε ο ομογενής Δημήτρης Πατρώνης, καθώς μέχρι σήμερα κρατάει στα χέρια του τον συντονισμό των διασωστών που προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους από τα χαλάσματα και να βοηθήσουν τους πληγέντες. Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ο Ελληνοαμερικανός Δημήτρης Πατρώνης (Jimmy Patronis) είναι επικεφαλής της Πολιτειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Φλόριντα, η οποία είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών της πολιτείας.

Δεν συντονίζει μόνο τους διασώστες από τη Φλόριντα, αλλά και 1.400 διασώστες που έφτασαν ως ενισχύσεις από πολιτείες όπως Νεβάδα, Καλιφόρνια, Βιρτζίνια, Τέξας, Αλαμπάμα, Μασαχουσέτη και Ουάσινγκτον. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Πατρώνη οι διασώστες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά, σώζοντας ζωές. Ενώ προσπαθούσε να συντονίσει το κολοσσιαίο έργο διάσωσης, ο Πατρώνης είχε και τη δική του αγωνία. Οπως είπε στο CNN, η ηλικιωμένη θεία του δεν θέλησε να φύγει από το σπίτι της Κλιαργουότερ και μαζί της έμεινε ο ξάδερφός του, οπότε ανησυχούσε για την ασφάλειά τους. Ο «Εθνικός Κήρυξ» υπενθυμίζει ότι το 2017 ο Πατρώνης συμμετείχε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στο Λευκό Οίκο επί προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ, ενώ στις 29 Μαρτίου 2021 είχε εκδώσει Διακήρυξη για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα