Ο κυκλώνας «Μίλτον» σε πορεία σύγκρουσης με τη Φλόριντα

Ελάχιστες ώρες απέμεναν στους κατοίκους για να εκκενώσουν την περιοχή ή έστω να προστατευτούν προτού η καταιγίδα προκαλέσει άνοδο των υδάτων

Ο κυκλώνας «Μίλτον» προσέγγιζε χθες τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα, αφήνοντας στους κατοίκους μονάχα ελάχιστες ώρες για να εκκενώσουν την περιοχή ή έστω να προστατευτούν προτού η καταιγίδα προκαλέσει απειλητική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, σε μια περιοχή που μόλις πριν από δύο εβδομάδες επλήγη από τον κυκλώνα «Ελίν». Ηδη εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής άνω των 483 χιλιομέτρων έχουν λάβει εντολές να απομακρυνθούν και οι Αρχές από την Τετάρτη εξέδιδαν αυστηρές προειδοποιήσεις, ολοένα και πιο επείγουσες, καθώς πλησίαζαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Μάικλ Τιλέντα, ο οποίος επισκεπτόταν τον γιο του στην Τάμπα, είπε ότι θα υπακούσει στις οδηγίες των Αρχών να απομακρυνθεί. «Εάν κανείς γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τη Φλόριντα, όταν δεν απομακρύνεσαι, εφόσον οι Αρχές δώσουν εντολή, μπορεί να πεθάνεις» είπε μιλώντας σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ πρόσθεσε: «Το σπίτι μπορεί να αντικατασταθεί. Τα πράγματα μπορούν να αντικατασταθούν. Είναι καλύτερο να φύγεις από την πόλη».

Η επικεφαλής Διαχείρισης Εκτακτων Καταστάσεων της Σαρασότα Σάντρα Ταπφουμανέγι δήλωσε στο CNN ότι οι άνθρωποι που ζουν στις φραγματικές νησίδες στην κομητεία της, λίγο πιο νότια από την Τάμπα, είναι πιθανόν να μην επιζήσουν από τις πλημμύρες, με το ύψος του νερού να αναμένεται μεταξύ 3 και σχεδόν 5 μέτρων.

Ο κυκλώνας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη μητροπολιτική περιοχή του Κόλπου της Τάμπα, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3.000.000 άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι λένε ότι η πορεία της καταιγίδας θα μπορούσε να μεταβληθεί πριν από την άφιξή της, που αναμενόταν αργά χθες το βράδυ. Στις 16.00 ώρα Ελλάδας το «μάτι» της καταιγίδας βρισκόταν σε απόσταση 405 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τάμπα. Η καταιγίδα εξασθένισε λίγο, σε κατηγορίας 4 κυκλώνα, ωστόσο παραμένει «ένας εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας», με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 249 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ο «Μίλτον» αναμένεται να διατηρήσει την ισχύ του, καθώς θα διασχίζει τη χερσόνησο της Φλόριντα, απειλώντας με καταστροφικές πλημμύρες τις ακτές του Ατλαντικού. Αν και η ταχύτητα των ανέμων ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, το μέγεθος της καταιγίδας μεγαλώνει, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες παράκτιες περιοχές. Αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ, προειδοποίησαν τους πολίτες στις ζώνες εκκένωσης να απομακρυνθούν, ειδάλλως κινδυνεύουν να πεθάνουν. Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις προειδοποίησε εκ νέου σήμερα ότι «αυτός ο κυκλώνας έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα προκαλέσει πολλές ζημιές».

Η FEMA έχει μεταφέρει εκατομμύρια λίτρα νερό, εκατομμύρια γεύματα και άλλες προμήθειες και προσωπικό στην περιοχή. Ταυτόχρονα, περίπου το 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται στην πορεία του «Μίλτον», όπως δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ του Oxford Economics. Οι αεροπορικές εταιρίες και οι επιχειρήσεις ενέργειας έχουν αναστείλει ήδη μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φλόριντα.

Τέλος, τα μεγάλα θεματικά πάρκα της Φλόριντα (Disney World, Universal Studios και SeaWorld) σταμάτησαν τη λειτουργία τους, εν όψει της καταιγίδας, ενώ για πολλές ώρες επικράτησε κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν εκτός της Τάμπα. Οσοι έφευγαν όμως έπρεπε να βρουν λύση και σε ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό των καυσίμων για τα οχήματά τους, καθώς περίπου στο 17% των σχεδόν 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντα εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα