Πολιτικά διχαστική «επέτειος» για την Ευρώπη, με ποικίλες αντιδράσεις από κόμματα, φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις
Η 7η Οκτωβρίου ήταν μια πολιτικά διχαστική ημέρα στην Ευρώπη, με ποικίλες αντιδράσεις από διάφορα πολιτικά κόμματα, αλλά και φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και την ομηρία 250 άλλων, αποτελούν πράξη «απερίγραπτης αγριότητας», που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
«Η Ευρωπαϊκή Eνωση συμπαραστέκεται σε όλους τους αθώους ανθρώπους των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί από εκείνη τη μοιραία ημέρα» ανέφερε σε δήλωσή της. Επανέλαβε δε την έκκλησή της για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την άνευ όρων απελευθέρωση των Ισραηλινών, που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα. Οι ισραηλινές Αρχές υποστηρίζουν ότι εξακολουθούν να κρατούνται σχεδόν 100 όμηροι, αλλά ότι λιγότεροι από 70 είναι ακόμη ζωντανοί. «Εναν χρόνο μετά η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι τρομακτική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κινητοποίηση οικονομικής βοήθειας και τη διευκόλυνση της παράδοσης και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό, και τώρα και στον Λίβανο» πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ βίας που έχει βυθίσει ολόκληρη την περιοχή σε κατάσταση ακραίας έντασης και αστάθειας. Μέσα σε έναν χρόνο που έχει σημαδευτεί από εχθροπραξίες περισσότεροι από 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, αλλά το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στην καταμέτρησή τους.
Ολαφ Σολτς
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εξέφρασε τη λύπη του που «τόσα δεινά, τόσοι θάνατοι» έχουν καταγραφεί και στις δύο πλευρές. «Με την αποτρόπαια επίθεσή της στο Ισραήλ, η Χαμάς εξαπέλυσε μια ανείπωτη καταστροφή για τον παλαιστινιακό λαό. Γι’ αυτό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να καλεί για κατάπαυση του πυρός, η οποία πρέπει επιτέλους να επιτευχθεί, ώστε ο άμαχος πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας να προστατευθεί καλύτερα και, φυσικά, να τύχει καλύτερης φροντίδας» υπογράμμισε στο μήνυμά του.
Κατά τη διάρκεια προσευχής στη βασιλική της Santa Maria Maggiore στη Ρώμη, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Παναγία για βοήθεια «σε αυτούς τους καιρούς που καταδυναστεύονται από την αδικία και καταστρέφονται από τον πόλεμο». «Εσύ που είσαι η Βασίλισσα της Ειρήνης, άλλαξε το πνεύμα εκείνων που τρέφουν το μίσος, σίγησε τον θόρυβο των όπλων που γεννούν θάνατο, σβήσε τη βία που σιγοκαίει στις καρδιές των ανθρώπων και ενέπνευσε σχέδια ειρήνης στις πράξεις εκείνων που κυβερνούν τα έθνη» δήλωσε ο Ποντίφικας.
Εμανουέλ Μακρόν
Στη Γαλλία, στο Παρίσι αλλά και σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, πραγματοποιήθηκαν αναρίθμητες συγκεντρώσεις και τελετές στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού στο κιμπούτς Be’eri στο νότιο Ισραήλ. Στη γαλλική πρωτεύουσα τα πρόσωπα των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα αναρτήθηκαν σε φαναράκια σε πεζόδρομο του τέταρτου διαμερίσματος του Παρισιού, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόταν στο προεδρικό μέγαρο τις οικογένειες δύο Γαλλοϊσραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.
Με ένα μήνυμα που δημοσίευσε στο Χ το πρωί της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της 7ης Οκτωβρίου: «7η Οκτωβρίου. Ο πόνος παραμένει τόσο οξύς όσο ήταν και πριν από έναν χρόνο. Αυτός του ισραηλινού λαού. Του δικού μας. Εκείνος της πληγωμένης ανθρωπότητας» υπογράμμισε. «Δεν ξεχνάμε ούτε τα θύματα, ούτε τους ομήρους, ούτε τις οικογένειες των οποίων οι καρδιές έχουν ραγίσει από την απουσία ή την αναμονή. Τους στέλνω τις αδελφικές μας σκέψεις» πρόσθεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους. Το ίδιο μήνυμα αναρτήθηκε στη συνέχεια στα αγγλικά και τα εβραϊκά.
Κιμπούτς Be’eri
Μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Be’eri η γαλλική Δικαιοσύνη άρχισε τη δική της έρευνα για το μακελειό, ώστε «να επιτρέψει στους συγγενείς των νεκρών, των τραυματιών, των απελευθερωμένων ή των αγνοουμένων που αναγνωρίστηκαν και ως Γάλλοι υπήκοοι να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των ερευνών που διεξάγονται από τις γαλλικές και τις ισραηλινές δικαστικές Αρχές, καθώς επίσης, αν είναι απαραίτητο, να τους παρασχεθεί υποστήριξη, βοήθεια και ενίοτε τεχνική εμπειρογνωμοσύνη», όπως έγινε γνωστό από δικαστικούς κύκλους. Σύμφωνα με τη γαλλική Δικαιοσύνη, 65 Γαλλοϊσραηλινοί αναγνωρίστηκαν ως θύματα της Χαμάς. Από τους 65 οι 48 έχασαν τη ζωή τους.
Η Γαλλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εβραϊκή και μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διπλωματικές Αρχές της χώρας προσπαθούν να κρατήσουν τις ισορροπίες, ώστε να μην ξεσηκώσουν κύμα αντίδρασης και δυσαρέσκειας σε μία από τις δύο κοινότητες. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ, ο Ζαν Νοέλ Μπαρό, ο Γάλλος υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων, ζήτησε αποκλιμάκωση και ειρήνη στην περιοχή. «Υστερα από έναν χρόνο έχει έρθει η ώρα για διπλωματία» δήλωσε. Ο Μπαρό διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι «εταίρος και φίλος του Ισραήλ» και πως πρέπει να γίνει «ό,τι είναι δυνατόν για την απελευθέρωση των ομήρων». Οπως πρόσθεσε ο υπουργός: «Πρέπει να είμαστε συνεπείς: Δεν μπορούμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός και ταυτόχρονα να εξοπλίζουμε τους εμπόλεμους».
Ένταση ανάμεσα σε Γαλλία και Ισραήλ
«Η δέσμευση της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη» δήλωσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του. Ο Μακρόν επιχείρησε να αποσοβήσει την ένταση που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ύστερα από τις δηλώσεις του με τις οποίες ζητούσε να σταματήσουν ορισμένες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ. Ο Εμανουέλ Μακρόν «επέμεινε ωστόσο στην επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο» ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός του ζήτησε την «υποστήριξή του και όχι περιορισμούς», σύμφωνα με το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.