Οι 365 ημέρες στην κόλαση της Μέσης Ανατολής, που απειλείται με ολοκαύτωμα

Εναν χρόνο μετά το χτύπημα της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, μια γενικευμένη ανάφλεξη μοιάζει προ των πυλών στην ευρύτερη περιοχή. Τα βαθύτερα αίτια που γεννούν την τρομοκρατία και η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας

Πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την 7η Οκτωβρίου 2023. Από τη μέρα που έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ Supernova, που διοργανωνόταν τις ημέρες εκείνες στον ισραηλινό Νότο. Ο απολογισμός βαρύς: Πάνω από 1.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αγριότητες της παλαιστινιακής οργάνωσης, ενώ άλλοι 250 -ανάμεσά τους πολλοί αφού πρώτα κακοποιήθηκαν- κρατήθηκαν ως όμηροι, αφού μεταφέρθηκαν εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Το ερωτήματα, όμως, παραμένουν και τίθενται αμείλικτα: Τι γεννά τελικά την τρομοκρατία στην περιοχή; Δικαιολογείται ένα τέτοιο χτύπημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες; Οι απαντήσεις βεβαίως ποικίλουν, ανάλογα με τη θέση μέσα από την οποία επιλέγει κάποιος να αναγνώσει την ίδια την Ιστορία. Παράλληλα όμως τα γεγονότα «στο εδώ και στο τώρα» τρέχουν, φορτίζοντας αρνητικά περισσότερο το κλίμα και αυξάνοντας τα επίπεδα έντασης σε μια περιοχή όπου οι Παλαιστίνιοι -ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’40- συνεχίζουν να αγωνίζονται για το αυτονόητο δικαίωμά τους για «ανεξάρτητο κράτος», για «πατρίδα», την ώρα που οι Ισραηλινοί, έχοντας παραδοσιακά τις μεγάλες δυνάμεις στο πλευρό τους, στο όνομα του θολού αφηγήματος της «άμυνας» κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν σε βάρος των Παλαιστινίων.

Εναν χρόνο μετά, πάντως, το Ισραήλ δεν περιορίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εντός του παλαιστινιακού θύλακα, καθώς έχει ανοίξει μέτωπο πολέμου τόσο τον Λίβανο όσο βεβαίως και με το Ιράν. Στην περίμετρο των ενεργειών του βρίσκονται επίσης οι Χούθι στην Υεμένη όσο όμως και στόχοι εντός συριακού εδάφους. Και το Τελ Αβίβ σε όλους τους τόνους διαμηνύει πως δεν θα σταματήσει. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, εξάλλου εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν «αδιάκοπα» τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ, εναντίον της οποίας διεξάγονται ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις από τα τέλη του περασμένου μήνα.

Διάγγελμα

«Αυτή την εβδομάδα καλούμε σε ενθύμηση της επετείου του πολέμου και της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας εν όψει αυτής της ημέρας στο εσωτερικό, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα εξαπολυθούν νέες επιθέσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι. Ταυτόχρονα σε μήνυμά του εν όψει της επετείου ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και τον «τρομοκρατών εντολοδόχων του», που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν «το ένα και μοναδικό έθνος-κράτος μας».

Σήμερα, Δευτέρα, ανήμερα της μαύρης επετείου από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει διάγγελμα προς το έθνος, ενώ προχθές σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έδωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζει να κινηθεί το Ισραήλ το επόμενο διάστημα. «Το Ιράν έχει ήδη εξαπολύσει δύο φορές εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του εδάφους μας (…). Το Ισραήλ έχει καθήκον και δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανταποδώσει τις επιθέσεις αυτές, κι αυτό θα κάνουμε» σημείωσε. Την ώρα, όμως, που από τη Δαμασκό ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποιούσε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια από το Ιράν, αν όχι ακόμη πιο δυνατή».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα