«Καθεστώς» πολέμου μετά την επίθεση του Ιράν με πυραύλους

Αραμαγεδδών στη Μέση Ανατολή. Οι Ισραηλινοί απειλούν την Τεχεράνη με «σφυροκόπημα». Τρομοκρατικό χτύπημα στο Τελ Αβίβ με έξι νεκρούς

Η νύχτα μέρα έγινε χθες το βράδυ, παραμονή της Πρωτοχρονιάς των Εβραίων στο Τελ Αβίβ αλλά και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ, καθώς τελικά το Ιράν έκανε αυτό που υποσχέθηκε – να χτυπήσει ανηλεώς δηλαδή τους Ισραηλινούς, απαντώντας στη δολοφονία του Χασάν Νασράλα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Η επίθεση -την οποία διέταξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ- ήταν ευρείας κλίμακας, καθώς εκατοντάδες βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από το Ιράν για να πλήξουν στόχους εντός της ισραηλινής επικράτειας. Οι πρώτες πληροφορίες, μάλιστα, έκαναν λόγο για 102 ιρανικούς πυραύλους, αν και αργότερα, νωρίς το βράδυ της Τρίτης, η «Jerusalem Post» έκανε λόγο για «περίπου 400 πυραύλους που στοχεύουν σε μεγάλες αλλά και μικρές πόλεις».

Από τις πυραυλικές επιθέσεις τα ισραηλινά σωστικά συνεργεία ανέφεραν χθες ότι υπήρχαν τραυματίες -άγνωστος ο αριθμός-, ενώ την ίδια ώρα ο πληθυσμός των περιοχών-στόχων των Ιρανών είχε σπεύσει ήδη στα καταφύγια. Αλλωστε, ώρες νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν σπεύσει να ενημερώσουν τις ισραηλινές Αρχές για επικείμενο, μαζικό πυραυλικό χτύπημα προερχόμενο από το Ιράν. «Σας ζητείται να είστε σε εγρήγορση και να ενεργείτε ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» τόνιζε χθες σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, που έδωσε οδηγίες να μπουν οι κάτοικοι στα καταφύγια, ενώ υπογράμμιζε πως «10.000.000 άμαχοι αποτελούν στόχο των ιρανικών πυραύλων». Από την πλευρά της, πάντως, η Τεχεράνη ελάχιστη ώρα μετά την επίθεση προειδοποιούσε τους Ισραηλινούς πως εάν απαντήσουν στο χτύπημα, τότε θα ακολουθήσει νέο εναντίον τους. Σχεδόν μιάμιση ώρα μετά τα πρώτα χτυπήματα, με νέα ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός έδωσε λήξη συναγερμού στους πολίτες να βγουν από τα καταφύγια.

«Αποφασίστηκε ότι είναι πλέον δυνατή η έξοδος από την προστατευόμενη περιοχή σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πρέπει να συνεχίσετε να υπακούετε στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου» υπογραμμιζόταν χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν, ενώ διά στόματος του εκπροσώπου του IDF, Χαγκάρι, γινόταν γνωστό πως «θα υπάρξουν συνέπειες» για το Ιράν. Τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παρακολουθούν στενότατα βεβαίως οι ΗΠΑ. Χθες, αμερικανική πηγή πληροφοριών δήλωνε μάλιστα χαρακτηριστικά στην «Washington Post», αναφερόμενη στα «ποιοτικά, στρατηγικά χαρακτηριστικά» του χτυπήματος, πως «το Ιράν έμαθε από την προηγούμενη επίθεση τον Απρίλιο. Ηταν διατεθειμένο να βελτιώσει τη μέθοδό του προκειμένου να επιβαρύνει τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ». Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν, ενώ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσε διαταγές στον αμερικανικό στρατό να βοηθήσει το Ισραήλ στην αναχαίτιση νέων πυραυλικών χτυπημάτων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, όπου η μια κλιμάκωση διαδέχεται την άλλη», τονίζοντας ταυτόχρονα πως «αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός». Στον αντίποδα, με πυροβολισμούς στον αέρα «γιόρτασαν» στα νότια προάστια της Βηρυτού την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως χθες συναγερμός είχε σημάνει και νωρίτερα, όταν τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στη Γιάφα, στο Τελ Αβίβ, ενώ από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπήρχαν αναφορές για τουλάχιστον έξι νεκρούς (η Μοσάντ έκανε λόγο για οκτώ θύματα). Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, ενώ οι Αρχές εξέταζαν εάν το περιστατικό αποτελεί τρομοκρατική επίθεση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα