Μηνύσεις για υπόθεση μαζικής απάτης με εμφιαλωμένα νερά

Δύο νέες μηνύσεις κατά της Νestle Waters Grand Est και του ομίλου Sources Alma για το παράνομα φιλτραρισμένο νερό που είναι επικίνδυνο για την υγεία και κυκλοφορεί στην αγορά σε εμφιαλωμένες συσκευασίες κατέθεσε η οργάνωση καταναλωτών Foodwatch, την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Μια πρώτη μήνυση, που είχε καταθέσει η οργάνωση τον Φεβρουάριο κατά των δύο εταιριών, επιχειρήθηκε να «θαφτεί» με την εξαγορά της σιωπής της Foodwatch, η οποία όμως δεν παραιτήθηκε από την προσπάθεια να ξεμπροστιάσει τους δύο πολυεθνικούς ομίλους για την υπόθεση της μαζικής απάτης, που πλήττει εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά και πολλές άλλες χώρες, ιδίως μέσω της εμπορίας του διάσημου νερού Perrier.

«Εγχυση διοξειδίου του άνθρακα στο υποτιθέμενο “φυσικά αφρώδες” νερό Chateldon, χρήση θειικού σιδήρου για τη μείωση της παρουσίας αρσενικού στις εγκαταστάσεις St-Yorre και Vichy Célestins από τον όμιλο Sources Alma, οργανωμένη απάτη με χρήση επεξεργασιών που είναι παράνομες εδώ και δεκαετίες στη Nestle, έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία, ευθύνη των Αρχών που επέλεξαν να σιωπήσουν» είναι μερικά από τα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξαπάτησης, που επισημαίνει η Foodwatch. Πρόκειται για αδικήματα που είναι ακόμη πιο σοβαρά από αυτά που αναφέρονταν στην πρώτη μήνυση που είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Μπροστά σε αυτή τη μαζική απάτη, η οργάνωση ζητά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διορισμό ανακριτή, τον τερματισμό της ατιμωρησίας και παραδειγματικές ποινές.

Απαράδεκτη ατιμωρησία

Για τη Foodwatch η ατιμωρησία είναι απαράδεκτη: «Μια οικονομική συμφωνία που σφραγίστηκε στο δικαστήριο του Epinal δεν πρέπει να θέσει τέρμα στις έρευνες για μια απάτη σε διεθνή κλίμακα. Η Nestle Waters δεν μπορεί να εξαπατά τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο επί δεκαετίες, φιλτράροντας παράνομα το εμφιαλωμένο νερό της, και στη συνέχεια να τη γλιτώνει απλώς βγάζοντας το βιβλιάριο επιταγών. Πρέπει να τιμωρηθούν όχι μόνο η Nestle, αλλά και οι γαλλικές Αρχές, οι οποίες εν γνώσει τους παραβίασαν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Εχουμε επίσης αποδείξεις ότι ο όμιλος Sources Alma, ο οποίος δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες, παραπλάνησε τους καταναλωτές προσθέτοντας διοξείδιο του άνθρακα στα “φυσικά ανθρακούχα” νερά και θειικό σίδηρο για να απαλλαγεί από τη μόλυνση με αρσενικό. Καταθέτουμε εκ νέου τη μήνυσή μας σήμερα, επειδή τα δικαστήρια δεν μπορούν να αγνοήσουν αυτά τα σοβαρά γεγονότα. Καμία πολυεθνική δεν είναι υπεράνω του νόμου» εξηγεί η Ινγκριντ Κραγκλ, που εκπροσωπεί την οργάνωση προστασίας των καταναλωτών.

Η Foodwatch επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mediapart, η οποίσ είχε πρόσβαση στην έκθεση έρευνας του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα του Epinal, «οι έρευνες του εθνικού τμήματος ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Καταναλωτών και Ελέγχου της Απάτης (DGCCRF) δείχνουν ότι, για τα νερά της Nestle, που διατίθενται στην αγορά με τα εμπορικά σήματα Contrex, Hépar και Vittel, η πολυεθνική χρησιμοποιεί απαγορευμένες επεξεργασίες τουλάχιστον από το 2005, ακόμη και από το 1993 για ορισμένα από αυτά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα