Φρίκη! Εκατοντάδες νεκροί στον Λίβανο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ενώ ο Νετανιάχου υπόσχεται να αλλάξει «την ισορροπία δυνάμεων», η διεθνής κοινότητα ανησυχεί με την πιθανότητα γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πάνω από 300 οι νεκροί σε μια μέρα, κίνδυνος να μετατραπεί η περιοχή σε νέα Λωρίδα της Γάζας

Δραματική είναι η κατάσταση στον νότιο Λίβανο, καθώς ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει μαζικές αεροπορικές επιδρομές σκορπώντας τον θάνατο αδιακρίτως. Οι φόβοι μετατροπής του Λιβάνου σε μια δεύτερη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας υπό τον φόβο μιας ανεπίστρεπτης κλιμάκωσης του εμπόλεμου μετώπου στη Μέση Ανατολή. Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες ακόμα τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο από τα συνεχή ισραηλινά πλήγματα του IDF. Ο κατάλογος των νεκρών περιλαμβάνει γυναίκες, παιδιά και ιατρικό προσωπικό, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της χώρας.

O Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μήνυμά του δήλωσε ότι η χώρα περιμένει «περίπλοκες μέρες» και κάλεσε τους Ισραηλινούς να παραμείνουν ενωμένοι καθώς εξελίσσεται η στρατιωτική εκστρατεία. «Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στον Βορρά και αυτό ακριβώς κάνουμε» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «αναμένει απειλές» μετά τα πλήγματα στον Λίβανο. «Οι εικόνες τώρα από τον νότιο Λίβανο είναι δευτερογενείς εκρήξεις όπλων της Χεζμπολάχ, που εκρήγνυνται μέσα σε σπίτια. Σε κάθε σπίτι στο οποίο επιτιθέμεθα υπάρχουν όπλα. Ρουκέτες, πύραυλοι, drones που προορίζονταν να σκοτώσουν Ισραηλινούς αμάχους» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Παράλληλα, κάλεσε τους Λιβανέζους κατοίκους που ζουν σε χωριά στην Κοιλάδα Μπεκάα να απομακρυνθούν άμεσα, καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει ακόμα μία επίθεση.

«Θα πλήξουμε οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ» προειδοποίησε από την πλευρά του ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, στέλνοντας «μήνυμα στη Χεζμπολάχ, στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα». Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ ανακοίνωσαν πως στοχοποίησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο βόρειο Ισραήλ, με πυραυλικά χτυπήματα τα οποία έφτασαν κοντά στη Χάιφα, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα. «Περίπου 150 ρουκέτες, πύραυλοι και drones εξαπολύθηκαν εναντίον του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν σοβαρές ζημιές», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Αυτοσυγκράτηση

«Οι απειλές δεν θα μας σταματήσουν, είμαστε έτοιμοι για όλα τα στρατιωτικά σενάρια» τόνισε ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κάσεμ. Η διεθνής κοινότητα επιμένει στα καλέσματα για αυτοσυγκράτηση, όμως η αδιάλλακτη στάση του Τελ Αβίβ συνεχίζεται και πλέον όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ανήσυχος για τον κίνδυνο γενικευμένης εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. «Η περιφέρεια βρίσκεται στο χείλος άμεσα επικείμενης καταστροφής» τόνισε η ειδική συντονίστρια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ. Από την πλευρά της και η Αίγυπτος εξέφρασε φόβο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πολιορκημένο και ερειπωμένο πια παλαιστινιακό θύλακα.

«Κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να αποφύγουμε το να ξεσπάσει ευρύτερος πόλεμος» διεμήνυσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όμως στην Ουάσινγκτον γνωρίζουν πως το Ισραήλ κινείται ανεξέλεγκτα και δείχνει να μη λογαριάζει ούτε τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας. Αντέδρασαν για όσα δραματικά εκτυλίσσονται στον Λίβανο και στη Μέση Ανατολή και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα