Οι εκρήξεις στη Βηρυτό «ανατινάζουν» τη Μ. Ανατολή

Νέες επιθέσεις καταγράφηκαν χθες στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, όταν μέλη της Χεζμπολάχ αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες και παιδιά ήταν συγκεντρωμένοι σε κηδεία θυμάτων του πρώτου κύματος

Μπαράζ φονικών επιθέσεων και σφοδρών εκρήξεων από ανατινάξεις βομβητών, ασύρματων πομποδεκτών, ακόμα και κινητών τηλεφώνων σημειώνονται σε Λίβανο και Συρία, σε μια συνθήκη που προκαλεί έντονη διεθνή ανησυχία για μια ανεπίστρεπτη κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ενας νέος κύκλος επιθέσεων, με συνεχιζόμενες εκρήξεις, καταγράφηκε στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, στα νότια προάστια της Βηρυτού, όταν μέλη της Χεζμπολάχ αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες και παιδιά ήταν συγκεντρωμένοι σε κηδεία θυμάτων του πρώτου κύματος επιθέσεων.

Πολλές πηγές, πάντως, κατονομάζουν την ισραηλινή Μοσάντ πίσω από τις τρομοκρατικού χαρακτήρα επιθέσεις. Η Χεζμπολάχ φέρεται ότι αγόρασε μαζικά τις συγκεκριμένες συσκευές πριν από πέντε μήνες, την ίδια περίοδο με τους βομβητές που εξερράγησαν, και αρκετοί αποδίδουν τις ταυτόχρονες εκρήξεις στις ανεπτυγμένες τεχνολογικές μορφές επιθέσεων του Τελ Αβίβ. Μετά το προχθεσινό, πρωτοφανές χτύπημα, με τους δώδεκα νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες, ακολούθησαν ακόμα δύο εκρήξεις χθες.

Οπως μεταδίδεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, πολλοί από τους οποίους φέρουν πλήγματα σε χέρια και στομάχι. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι «παλιοί βομβητές» εξερράγησαν ακόμα και μέσα σε σπίτια στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες και πηγές ασφαλείας, συσκευές επικοινωνίας, walkie talkie (ασύρματοι πομποδέκτες), όπως γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ, που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ έχουν εκραγεί, προκαλώντας πανικό. Οι εκρήξεις, περιορισμένης ισχύος, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, σημειώθηκαν σε διαφορετικά σημεία των προαστίων της Βηρυτού. Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει επίσημα το γεγονός, όμως τα μέσα ενημέρωσης της χώρας πανηγυρίζουν για την επιτυχή αποστολή των μυστικών υπηρεσιών της Μοσάντ.

Σενάρια

Ωστόσο, η ακριβής διαδικασία που ακολουθήθηκε και οδήγησε στις εκρήξεις των βομβητών δεν έχει γίνει γνωστή. Εχουν υπάρξει αναφορές που έκαναν λόγο για κυβερνοεπίθεση, ενώ άλλες πληροφορίες και εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για κάποια φυσική παρέμβαση στους βομβητές και στις ασύρματες συσκευές, σε κάποιο στάδιο της συναρμολόγησής τους ή αργότερα – πάντως, πριν από την παράδοσή τους. Διεθνή πρακτορεία ειδήσεων επιχείρησαν να ακολουθήσουν το «μονοπάτι» των στοιχείων για να διαπιστώσουν ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση.

Ωστόσο, αυτό αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο εγχείρημα. Associated Press, BBC και Reuters ακολούθησαν τα ίχνη των εταιριών και κατέληξαν στην εταιρία BAC Consulting KFT, που εδρεύει στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η οποία όμως μοιάζει με εταιρία-βιτρίνα και σίγουρα όχι διατεθειμένη να συνεργαστεί και να μοιραστεί πληροφορίες. «Η υπηρεσία Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία στην πραγματοποίηση εξελιγμένων επιθέσεων σε ξένο έδαφος, τοποθέτησε εκρηκτικά μέσα σε βομβητές που εισήγαγε η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις εκρήξεις της Τρίτης» δήλωσαν στο Reuters ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μία άλλη πηγή. Η ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου πρόσθεσε ότι η ομάδα είχε παραγγείλει 5.000 βομβητές από την Gold Apollo, οι οποίοι εισήχθησαν στη χώρα νωρίτερα φέτος.


Οργή για το τυφλό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες

Οργή επικρατεί στις τάξεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετά τις μαζικές εκρήξεις χιλιάδων βομβητών και ηλεκτρονικών συσκευών που διέθεταν τα μέλη της, σε ένα τυφλό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Με οργισμένο μήνυμά της, η στρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου κατήγγειλε ότι η Μοσάντ κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση, προαναγγέλλοντας σκληρά αντίποινα. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβέρνηση του Ιράν, που χαρακτήρισε το συμβάν «εγκληματική επίθεση» από πλευράς Ισραήλ και προετοιμάζει την αντίδρασή της, καθώς ένας ακόμη πρεσβευτής της Τεχεράνης έπεσε νεκρός από τις πολύνεκρες εκρήξεις.

Στην αντίπερα όχθη, το Ισραήλ τηρεί σιγή ιχθύος, όμως η πολυπλοκότητα της επίθεσης παραπέμπει -κατά τους ειδικούς στις εξουδετερώσεις εκρηκτικών- στη Μοσάντ. Αλλωστε, μόλις λίγες ημέρες πριν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε θέσει ως βασικό στόχο την επιστροφή των Ισραηλινών εποίκων στον Βορρά και στα σύνορα του Λιβάνου με απόλυτη ασφάλεια. Η Χεζμπολάχ δείχνει ότι αισθάνεται υποχρεωμένη να «απαντήσει» και διψασμένη για εκδίκηση, εντείνοντας τη διεθνή ανησυχία. Αναμφίβολα, η Χεζμπολάχ διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ισχύ από τη Χαμάς και μοιάζει περισσότερο με συμβατικό στρατό, καθώς το οπλοστάσιό της περιλαμβάνει πάνω από 150.000 ρουκέτες και πυρομαχικά ακριβείας.

Τα βλέμματα στρέφονται εκ νέου στην ταραγμένη σκακιέρα της Μέσης Ανατολής και στις εξελίξεις, που αναμένονται ραγδαίες. Ο Αντονι Μπλίνκεν, ταξιδεύοντας ξανά στο Κάιρο για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ενώ μήνυμα καταδίκης έστειλε και ο ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, με συντριπτική πλειοψηφία και για πρώτη φορά ύστερα από 42 χρόνια, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε «υπέρ» στο παλαιστινιακό αίτημα επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ, στη σκιά της φονικής εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό είναι το πρώτο ψήφισμα του ΟΗΕ που κάλεσε ποτέ το Ισραήλ για το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ. Το σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη «μέσα σε «12 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, κατόπιν αιτήματος για γνωμοδότηση της Γενικής Συνέλευσης, το Διεθνές Δικαστήριο, αποφαινόμενο για την ισραηλινή κατοχή από το 1967, έκρινε πως «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη» και ότι το Ισραήλ είναι «υποχρεωμένο να (την) τερματίσει το συντομότερο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα