Μετανάστες: Η Γερμανία κατάργησε την ενωμένη Ευρώπη

Άρχισε εξονυχιστικούς ελέγχους στα σύνορά της, εξοργίζοντας τους Ευρωπαίους γείτονές τηςΜε το βλέμμα στραμμένο στο ταραγμένο εσωτερικό της χώρας και με μόνο στόχο την πολιτική της επιβίωση, η κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς άρχισε ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, με στόχο τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης.
Οι περιορισμοί που θεσπίζονται σε μια ευρεία περιοχή της ζώνης Σένγκεν έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη οργή των Ευρωπαίων γειτόνων της.

Προσβάλλοντας τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιδέας και φορώντας εκ νέου το σακάκι του αφεντικού της Ευρώπης, το Βερολίνο εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αδιαφορώντας για τις ανυπολόγιστες συνέπειες των αποφάσεών της και τη διασυνοριακή ασφυξία που θα προκαλέσει με τις παράλογες πρωτοβουλίες στο ζήτημα του Μεταναστευτικού.

«Το Βερολίνο θα έχει την εξουσία να απορρίπτει ανθρώπους σε όλα τα χερσαία σύνορα» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών κι αυτό προκαλεί σοβαρή ανησυχία στην Ευρώπη, καθώς θεωρούν πως η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει απλώς να μετακυλήσει το πρόβλημα δίχως να παραθέτει… μισή πρόταση για τον τρόπο. Οι νέοι κανόνες θα διαρκέσουν σε πρώτη φάση για έξι μήνες και ο καγκελάριος Σολτς ευελπιστεί ότι η επιχειρούμενη στροφή του στη μεταναστευτική πολιτική θα συμβάλει στην επανάκαμψη του κυβερνητικού συνασπισμού που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Απόλυτος κίνδυνος

Ανακοινώνοντας τις αλλαγές, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ δήλωσε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην προστασία των Γερμανών πολιτών από τους κινδύνους που εγκυμονεί η ισλαμιστική τρομοκρατία, καθώς και το σοβαρό διασυνοριακό έγκλημα. Εκείνο που παρέλειψε, όμως, να επισημάνει είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή, δίχως πρότερη συνεννόηση με τα κράτη μέλη της Ε.Ε., θέτει σε απόλυτο κίνδυνο την ενότητα του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Γερμανία είναι μέρος της ζώνης Σένγκεν. Σύμφωνα λοιπόν με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επαναφέρουν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια. Ωστόσο, αυτό πρέπει να εφαρμόζεται ως έσχατη λύση.

Με δήλωσή του ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι η εισαγωγή αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα είναι απαράδεκτη για την Πολωνία, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία θα ζητήσει επείγουσες συνομιλίες με όλες τις χώρες που επηρεάζονται. Παράλληλα, τόσο η Ελλάδα όσο και η Αυστρία έχουν προειδοποιήσει σε αυστηρούς τόνους ότι δεν θα δεχτούν μετανάστες που απορρίπτονται από τη Γερμανία.
Σχολιάζοντας αρνητικά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η εφημερίδα «Welt» επισημαίνει: «Φαίνεται αδύνατον η υπουργός να μπορέσει να αποδείξει ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Και επίσης είναι αμφίβολο αν αλλάξει κάτι προς το καλύτερο μακροπρόθεσμα. Το Βερολίνο, σε μια ακόμη πρόκληση, προτάσσει το μοντέλο των διαφορετικών ταχυτήτων εντός της Ε.Ε., προκαλώντας ακόμη ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή συνοχή.

Πανικός στο Μαξίμου: «Δεν θα γίνουμε σάκος του μποξ»

Μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας επιχείρησε να στείλει η κυβέρνηση, με φόντο το μεταναστευτικό ζήτημα, με τον Παύλο Μαρινάκη  να υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν θα γίνει «σάκος του μποξ». Ομως, η ανησυχία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβεται. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία είναι το σύνορο της Ευρώπης. Εχει μειώσει 85% τις ροές. Από εκεί που έκρινε μία αίτηση ασύλου σε δύο τρία χρόνια, την κρίνει σε δύο τρεις μήνες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε λέγοντας πως οι προτάσεις της Ελλάδας υιοθετήθηκαν στο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, «και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι “ο σάκος του μποξ” ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολιτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα».

Αιχμές Αδωνη για την κυβέρνηση: Στη δεύτερη τετραετία δεν ήμασταν αυστηροί

Αιχμές κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία υπηρετεί, άφησε ο Αδωνις Γεωργιάδης, δηλώνοντας στο Action24 «στη δεύτερη τετραετία δεν ήμασταν αυστηροί στη μεταναστευτική πολιτική». Με αυτό τον τρόπο, εμμέσως πλην όμως πολύ σαφώς, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν προστάτευε τα σύνορα της πατρίδας μας όσο αυστηρά θα έπρεπε λόγω των πιέσεων που δέχθηκε. Για τα μάτια του κόσμου πάντως, αναφερόμενος στην απόφαση της Γερμανίας να διενεργούνται πιο αυστηροί έλεγχοι στα σύνορά της, επέρριψε ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και στην Ανγκελα Μέρκελ, λέγοντας «ο Τσίπρας άνοιξε την πόρτα των συνόρων και εφάρμοσε την άλογη πολιτική των “ανοιχτών συνόρων” και η Μέρκελ υποσχόταν μια καλύτερη ζωή στους μετανάστες που θα έφθαναν στη Γερμανία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα