Τραμπ: Η νέα απόπειρα ανατρέπει την ατζέντα

Ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ εντοπίστηκε με ένα καλάσνικοφ σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον τέως πρόεδρο

Στην κορυφή της προεκλογικής ατζέντας τίθεται εκ νέου η ασφάλεια της ζωής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μόλις δύο μήνες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα εξίσου σοβαρό γεγονός που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του – κάτι που επιβεβαιώνουν και οι αμερικανικές Αρχές.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ γλίτωσε από ακόμα μία απόπειρα κατά της ζωής του, αφού ο 58χρονος Ράιαν Γουέσλι Ρουθ εντοπίστηκε με ένα καλάσνικοφ AK-47 σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, ενώ αυτός έπαιζε γκολφ στο κλαμπ του στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

Σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Παλμ Μπιτς, Ρικ Μπράντσο, ο Ρουθ κατάφερε να βρει κρυψώνα κοντά σε έναν φράχτη με συρματόπλεγμα σε απόσταση 350 μέτρων από τον Τραμπ, με ένα τουφέκι με διόπτρα. Ο πράκτορας, ο οποίος προπορευόταν του τέως προέδρου, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε κάποιος κίνδυνος, άνοιξε ακαριαία πυρ εναντίον του 58χρονου, ο οποίος επιχείρησε να διαφύγει, αλλά με την πολύτιμη συνδρομή ενός πολίτη που φωτογράφισε το αυτοκίνητό του συνελήφθη περίπου 65 χιλιόμετρα βόρεια στο Παλμ Μπιτς. Στις έρευνες που διεξήχθησαν στο σημείο όπου φέρεται ότι καραδοκούσε ο επίδοξος δολοφόνος βρέθηκαν ένα τουφέκι τύπου καλάσνικοφ με διόπτρα, δύο σακίδια πλάτης και μία κάμερα GoPro.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με μήνυμά του ενημέρωσε πως είναι απολύτως ασφαλής, ενώ διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί ποτέ, καλώντας τους πολίτες να συστρατευτούν στον αγώνα του. Ο 58χρονος Ράιαν Ρουθ, ο οποίος ζει στη Χαβάη εδώ και αρκετά χρόνια, είχε μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών αρκετές φορές με το προφίλ του ριζοσπάστη ακτιβιστή που οπλοφορεί και ένθερμου υποστηρικτή της Ουκρανίας. Με δήλωσή του ο φερόμενος ως δράστης είχε εκδηλώσει προθυμία να πολεμήσει και να πεθάνει υπερασπιζόμενος την Ουκρανία. Ο 58χρονος έχει ποινικό μητρώο από το 2002, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για κατοχή ενός πλήρως αυτόματου πολυβόλου. Σε πολιτικό επίπεδο, είχε εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στον απερχόμενο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στους Δημοκρατικούς λίγο πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, και το δικαιολόγησε με τη βαθιά του απογοήτευση για τον Τραμπ, τον οποίο, ωστόσο, ψήφισε το 2016.

Καταδίκη

Το νέο περιστατικό καταδίκασαν άμεσα με παρεμβάσεις τους ο Τζο Μπάιντεν και η υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις, ενώ και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι «η πολιτική βία δεν έχει θέση πουθενά στον κόσμο». Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, εκτίμησε μέσω του Ντμίτρι Πεσκόφ ότι η σύνδεση του δράστη της φερόμενης απόπειρας δολοφονίας με την Ουκρανία αποδεικνύει ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά» έχει συνέπειες. Την ίδια στιγμή, σφοδρή είναι η κριτική που ασκείται στις μυστικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες ακόμα μία φορά πιάστηκαν στον ύπνο, θέτοντας σε απόλυτο κίνδυνο την ακεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε «περισσότερη βοήθεια» για την υπηρεσία, η οποία, κατά την άποψή του, χρειάζεται «επιπρόσθετο προσωπικό».

Ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς, όπου πραγματοποιήθηκε η σύλληψη του φερόμενου ως δράστη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ δεν λαμβάνει το ίδιο επίπεδο προστασίας με έναν εν ενεργεία πρόεδρο. Αν είχε, θα είχαμε περικυκλώσει ολόκληρο το γήπεδο του γκολφ» τόνισε. Δύο πρώην πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας τόνισαν ότι ο Τραμπ χρειάζεται περισσότερη προστασία από άλλους πρώην προέδρους, δεδομένου ότι είναι και πάλι υποψήφιος για την προεδρία. «Πρέπει πλέον να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση. Θα πρέπει όλοι οι υποψήφιοι να λαμβάνουν το ίδιο πακέτο προεδρικής προστασίας; Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η απάντηση» εκτίμησε ο Μπάρι Ντονάτιο, πρώην ανώτατο στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών.

Αναμφίβολα, το νέο περιστατικό επηρεάζει και την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψήφιων προέδρων. Κορυφαία διεθνή ΜΜΕ εξέφρασαν τη γνώμη ότι δεδομένα η Κάμαλα Χάρις θα σταματήσει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ιδίως μετά το πρόσφατο ντιμπέιτ. Ομως, άπαντες συνηγόρησαν ότι αν και ο Τραμπ θα επιδιώξει να αποκομίσει οφέλη από τις συνεχόμενες απόπειρες, αυτό από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει σημαντικά εκλογικά αποτελέσματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα