«Μαριονέτα» του προέδρου ο Γάλλος νέος επίτροπος

Πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όσο πιο ξεγάνωτος τενεκές είναι κάποιος τόσο πιο σημαντικά αξιώματα κατέχει. Ετσι, για τη στρατηγική θέση του επιτρόπου που εκπροσωπεί τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Eμανουέλ Μακρόν προτείνει τον πρώην ΥΠΕΞ της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ, όχι επειδή έχει αξιόλογη πορεία στην πολιτική -που δεν έχει- αλλά επειδή είναι ευνοούμενός του. Μια νέα ταπείνωση για τη Γαλλία δηλαδή.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Ομως κανένας άχρηστος δεν πάει τελικά χαμένος σε αυτή την Ευρώπη, η οποία δεν χρειάζεται πολιτικούς, αλλά φιγουρίνια τύπου Σεζουρνέ για την αυλή της Φον ντερ Λάιεν. Ο Σεζουρνέ, που έλαμψε με την ασχετοσύνη και τις γκάφες του στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, αποδεδειγμένα δεν ξέρει να μιλάει, να λογαριάζει, ενώ σχεδόν κάθε φορά που τοποθετείται δημόσια επέρχεται η καταστροφή. Οπως τον περασμένο Ιανουάριο, που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων όταν, κατέχοντας ακόμη το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, δήλωσε: «Ξεπερνιέται ένα ηθικό όριο όταν κάποιος κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα»!

Αδιαμφισβήτητα, η θέση του Ευρωπαίου επιτρόπου στις μέρες μας έχει καταστεί στρατηγικής σημασίας, δεδομένου ότι το αξίωμα αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερη ισχύ από εκείνο του αρχηγού ενός κράτους. Για να ξεχωρίσει κάποιος ανάμεσα στους 27 επιτρόπους, πρέπει ο ηγέτης της ευρωπαϊκής χώρας που τον προτείνει να επιλέξει έναν έμπειρο, έξυπνο, εργατικό και χαρισματικό πολιτικό. Αρκεί να το θέλει.

Ο Μακρόν, που στοχεύει σε νευραλγικό χαρτοφυλάκιο στην Ευρώπη «επικεντρωμένο σε θέματα βιομηχανικής και τεχνολογικής κυριαρχίας και ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ, επιλέγοντας έναν ανίκανο και ανεπαρκή πολιτικό, που δεν έχει ιδέα από τον τομέα της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και της ανταγωνιστικότητας, αποδεικνύει εμπράκτως άλλη μία φορά ότι δεν υπηρετεί και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του.

Ο διορισμός μιας από τις μαριονέτες του δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη παράταση και ανοχή εκ μέρους της Γαλλίας στην κατάχρηση της εξουσίας που γίνεται στις Βρυξέλλες από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τα λόμπι και τους ψηφιακούς κολοσσούς, που τα τελευταία χρόνια λυμαίνονται την ιερή λαϊκή εντολή των Ευρωπαίων και αυθαιρέτως κάνουν κουμάντο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ξήλωμα Μπρετόν

O ανεπαρκής Στεφάν Σεζουρνέ προτάθηκε να αντικαταστήσει τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που αποχώρησε αιφνιδιαστικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «με άμεση ισχύ», εξαιτίας πολύμηνης παρασκηνιακής σύγκρουσης με τη Φον ντερ Λάιεν, η οποία ζήτησε προσωπικά από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην ανανεώσει τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντάλλαγμα ένα χαρτοφυλάκιο που υποτίθεται πως θα έχει μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία.

Ο Τιερί Μπρετόν κατήγγειλε μια απόφαση που ελήφθη εναντίον του «για προσωπικούς λόγους», εξαπολύοντας παράλληλα άλλη μία επίθεση στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν απόδειξη αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Οι σχέσεις μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Τιερί Μπρετόν διαταράχθηκαν, επειδή ο τελευταίος ηγήθηκε την περασμένη άνοιξη εξέγερσης εναντίον της, εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αμφισβητώντας τον τρόπο και το στιλ με το οποίο ασκεί την εξουσία η σκληροτράχηλη Γερμανίδα πολιτικός.

Ο Μπρετόν είχε αμφισβητήσει δημόσια την ηθική της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια του Piepergate, μετά τον διορισμό με αδιαφανείς διαδικασίες ενός εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια υψηλά αμειβόμενη θέση στην Επιτροπή – πάνω από 20.000 ευρώ μηνιαίως για τετραετές συμβόλαιο που μπορεί να ανανεωθεί για δύο χρόνια. Το αξίωμα ανατέθηκε στον συντηρητικό Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Mάρκους Πίπερ, λίγες εβδομάδες πριν από το συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι στις αρχές Μαρτίου, κατά το οποίο τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος άναψαν το πράσινο φως για μια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, ως επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαμάχη που ξέσπασε για τον διορισμό του Μάρκους Πίπερ, ο οποίος προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπληξε το ήδη κηλιδωμένο από διάφορα σκάνδαλα προφίλ της και οδήγησε σε παραίτηση του Πίπερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Τιερί Μπρετόν ότι «μποϊκοτάρισε» τον διορισμό του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπρετόν, που δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των αδιάφθορων πολιτικών, είχε επικρίνει πολλές φορές δημοσίως τη διακυβέρνηση της Γερμανίδας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία θεωρούσε ιδιαίτερα αυταρχική. Γεγονός που είναι αληθές. Επίσης στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψιθυρίζεται πλέον έντονα ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν τα πάει καλά με πολλούς αξιωματούχους. Βασικά με κανέναν. Κατά συνέπεια, η αιφνιδιαστική παραίτηση του Τιερί Μπρετόν έγινε στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών εντός της ευρωπαϊκής συμμορίας και η Φον ντερ Λάιεν αποδεικνύεται πλέον εκτός ελέγχου!

Επιπροσθέτως, το γεγονός ότι απορρίφθηκε η ανανέωση της θητείας ενός Γάλλου επιτρόπου είναι πρωτοφανές στα ευρωπαϊκά χρονικά. Αυτή η απροσδόκητη κατάσταση επιβεβαιώνει ότι ο γαλλογερμανικός άξονας δεν υφίσταται πλέον, όπως επίσης και την περαιτέρω αποδυνάμωση της Γαλλίας, που αντιμετωπίζεται πια από τη Γερμανία σαν μια ασήμαντη χώρα και μάλιστα υποκύπτει στους εκβιασμούς της. Και φυσικά σε αυτό έχουν συμβάλει οι ενέργειες του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει πλέον καταστεί εμφανώς ανίκανος να εμπλακεί σε μια σύγκρουση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ δεν έχει πλέον καμία επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, ο Τιερί Μπρετόν παραιτήθηκε και δημοσιοποίησε την απόφασή του για να αποφύγει την ταπείνωση της αντικατάστασής του από τον Γάλλο πρόεδρο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα