Η κράτηση του Πάβελ Ντούροφ οδηγεί τις σχέσεις Γαλλίας και Ρωσίας στα άκρα

Στα χαρακώματα παραμένουν οι σχέσεις Γαλλίας και Ρωσίας, στον απόηχο της σύλληψης του ιδιοκτήτη του Telegram Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή που αναμένεται να τον θέσει υπό επίσημη δικαστική έρευνα μετά τη σύλληψή του, με κατηγορίες που συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα στην εφαρμογή.Αρκετοί Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για δίωξη με πολιτικά κίνητρα, η οποία δεν αποκλείεται να καθοδηγείται σκιωδώς από την Ουάσινγκτον.

Ο Γάλλος τακτικός ανακριτής αποφάσισε να ολοκληρώσει την αστυνομική προανάκριση και να δει τον Ντούροφ, προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσει περαιτέρω η εν εξελίξει έρευνα.

Μια νέα διάσταση στην υπόθεση έδωσε και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico. Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, το διακεκριμένο μέσο αποκάλυψε πως οι γαλλικές Αρχές είχαν εκδώσει, επίσης, ένταλμα σύλληψης και σε βάρος του αδελφού του Ντούροφ Νικολάι, συνιδρυτή του Telegram, και πως και τα δύο εντάλματα σύλληψης είχαν εκδοθεί από τον Μάρτιο.

Αντιδράσεις

Η κίνηση αυτή δεδομένα θα αυξήσει τις ήδη ισχυρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη σκιά της δίωξης του ιδιοκτήτη του Telegram. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοφιλής διαδικτυακή πλατφόρμα μετρά πάνω από 900 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση δημοσιογραφικών πρακτορείων, η εισαγγελία του Παρισιού εξήγησε πως τα εντάλματα σύλληψης καλύπτονται από τη μυστικότητα της έρευνας, τονίζοντας ότι το μοναδικό πρόσωπο που ανακρίνεται προς το παρόν είναι ο Πάβελ Ντούροφ.

«Συνολικά η έρευνα σε αυτό το στάδιο στρέφεται εναντίον προσώπων που δεν προσδιορίζονται» συμπλήρωσε αρμόδια εισαγγελική πηγή. Το γραφείο του εισαγγελέα δεν ανάφερε ακόμα για ποιο έγκλημα ή εγκλήματα μπορεί να είναι ύποπτος ο Ντούροφ. Από την πλευρά του, ούτε ο Γάλλος δικηγόρος του Ντούροφ θέλησε να ρίξει περισσότερο φως στα ερωτήματα που υπάρχουν και δεν έδωσε καμία απάντηση στα επανειλημμένα αιτήματα του Reuters για σχόλια μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνημάτων.
Σε λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος αρκέστηκε να αναφέρει ότι η πλατφόρμα Telegram τηρεί τη νομοθεσία όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται προς τους κανόνες των εταιριών του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς.

«Ο διευθύνων σύμβουλος του Telegram Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη» συμπλήρωσε, υπερασπιζόμενος τον πελάτη του. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της ευθύνεται για καταχρήσεις των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής» πρόσθεσε. Ακόμα μία πηγή που πρόσκειται στη γαλλική κυβέρνηση και γνωρίζει την υπόθεση θέλησε να επαναλάβει, διατηρώντας την ανωνυμία της, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με τη σύλληψη αυτή.

Παρακολούθηση

Στόχος προφανώς είναι να χαμηλώσουν οι ήδη αυξημένοι τόνοι έντασης με τη Μόσχα. Το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών του Παρισιού δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια σχετικά με ένα δημοσίευμα της «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο οι Αρχές της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων χάκαραν από κοινού το τηλέφωνο του Ντούροφ το 2017.

Υπενθυμίζεται ότι ο 39χρονος συνελήφθη αιφνιδίως το Σάββατο στο αεροδρόμιο Μπουρζέ, ενώ επρόκειτο να περάσει το βράδυ στο Παρίσι, όπου αναμενόταν για δείπνο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα