Η Τουρκία στο διπλωματικό πεδίο πετυχαίνει, κατά γενική ομολογία, αυτά που θέλει, όχι μόνο λόγω ικανοτήτων, αλλά και γιατί η ελληνική πλευρά έχει επιλέξει ως μοναδικό τρόπο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής αυτόν του κατευνασμού και των «ήρεμων νερών». Ενα δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet» έρχεται να αποδείξει ακόμα μία φορά ότι η Αγκυρα ακολουθεί τον σχεδιασμό της χωρίς παρεκκλίσεις και με στρατηγική νίκης. Η τουρκική εφημερίδα μάς ενημερώνει ότι έχει αρχίσει το παζάρι του Ερντογάν με τις ΗΠΑ για τα F-35.
Ναι, είναι σωστές οι επιφυλάξεις απέναντι στα τουρκικά δημοσιεύματα, αλλά κάπως έτσι άρχισε και η διαπραγμάτευση των Τούρκων για την αγορά των F-16. Δεν έχουν περάσει άλλωστε και τόσα χρόνια, ώστε να μη θυμόμαστε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πανηγυρίζει από το βήμα της Βουλής για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα για τα F-35 και να διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν αεροσκάφη στην Τουρκία.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η «Cumhuriyet», η Τουρκία ζητά μια μοίρα F-35 και μια μοίρα F-35B,ενώ οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ζητούν ως αντάλλαγμα από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «παροπλίσει» το αντιαεροπορικό σύστημα S-400: «Η Τουρκία, που θέλει να αποκτήσει υπεροχή αεροπορικής ισχύος έναντι της Ελλάδας, στρέφεται σε διαφορετικές επιλογές για την εξάλειψη των ελλείψεων στον στόλο της πολεμικής αεροπορίας, ενώ σταθμίζει τις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35». Και το ρεπορτάζ συνεχίζεται ως εξής:
«Λέγεται στα λόμπι της Αγκυρας ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, θέλει έναν στόλο F-35 και έναν στόλο F-35B από τη σύμμαχό της, τις ΗΠΑ, και έχει προτείνει “ας τα βάλουμε σε κουτιά, εσείς επιθεωρήστε” για τα ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400. Αναφέρεται ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400, τα οποία αγοράστηκαν από τη Ρωσία αντί 2,5 δισ. δολαρίων και προκάλεσαν κρίση με τις ΗΠΑ, φυλάσσονται ακόμη σε αποθήκες. Σύμφωνα με τα παρασκήνια, η Τουρκία έφερε στο τραπέζι μια πρόταση για την επίλυση του ζητήματος των S-400, που αποτελεί προϋπόθεση για να επανενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 των ΗΠΑ».
Το ρεπορτάζ της «Cumhuriyet» επιβεβαίωσε, σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην εφημερίδα, και ανώτερος αξιωματούχος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα.