Ο «σουλτάνος» εδραιώνει την τουρκική παρουσία στη Λιβύη

Σε τουρκικό κλοιό βρίσκεται η Αφρική, με τον Ερντογάν να προχωρεί με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ ετοιμάζεται να στείλει το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» στη Σομαλία για να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Παρότι οι εξελίξεις θα έπρεπε να είχαν σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σταθερά να σφυρίζει αδιάφορα, την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος υλοποιεί τα σχέδιά του που πλήττουν τα συμφέροντα της χώρας μας. Ο Ερντογάν, σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, υπέβαλε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση προς έγκριση το μνημόνιο (MOU) που παρέχει στις τουρκικές δυνάμεις εκτεταμένη επιχειρησιακή ελευθερία και νομική προστασία ενώ σταθμεύουν στη Λιβύη, εξασφαλίζοντας ευρείες εξουσίες στη Λιβύη.

Με βάση προηγούμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου στρατιωτικής εκπαιδευτικής συνεργασίας του 2012 και του μνημονίου ασφάλειας και στρατιωτικής συνεργασίας του 2019, το μνημόνιο αποσκοπεί στην «ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Λιβύης». Η Τουρκία θα ηγηθεί των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση και την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων και των μονάδων ασφαλείας της Λιβύης, ανταποκρινόμενη σε άμεσο αίτημα της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Α. Ντπμεϊμπά. Δεν είναι τυχαίο ασφαλώς ότι το μνημόνιο έρχεται προς κύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση τη στιγμή που κλιμακώνονται οι εσωτερικές συγκρούσεις στη Λιβύη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα