Στόχος ξανά ο Αγιος Πορφύριος

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα χτυπήθηκε δεύτερη φορά από τις δυνάμεις του Ισραήλ, μόνο που τώρα ο πύραυλος δεν εξερράγη. Τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι

Για δεύτερη φορά έγινε στόχος των Ισραηλινών η ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα, μόνο που αυτή τη φορά ο πύραυλος δεν εξερράγη και ο Αγιος Πορφύριος γλίτωσε από την ολοκληρωτική καταστροφή. Η ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Γάζα είναι η τρίτη παλαιότερη εκκλησία στον κόσμο και, όπως γράφει η «Art Newspaper», χτυπήθηκε στις 29 Ιουλίου, σχεδόν δέκα μήνες μετά την πρώτη επίθεση που δέχθηκε, αφήνοντας τρεις ανθρώπους τραυματισμένους. Η εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου υπέστη τις πρώτες ζημιές όταν χτυπήθηκε από πύραυλο στις 19 Οκτωβρίου 2023, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα hellasjournal.com, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ), μέλος του οποίου είναι ο Αγιος Πορφύριος, εξέδωσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του με την οποία καταδικάζει την επίθεση, ενώ ο αιδεσιμότατος καθηγητής Jerry Pillay, γ.γ. του ΠΣΕ, δήλωσε στην «Art Newspaper» ότι «το ΠΣΕ έχει καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον εκκλησιών, θρησκευτικών χώρων, νοσοκομείων, σχολείων και χώρων όπου βρίσκονται πολίτες», ενώ, όπως επισημαίνει, διατηρεί στενή επαφή με «αδελφούς και αδελφές που βρίσκονται στο συγκρότημα».

Ο ίδιος ο Jerry Pillay είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Γάζα αυτή την εβδομάδα με δύο χριστιανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, την ACT Alliance και τη Caritas Internationalis. Ωστόσο, υπό το φως της τρέχουσας κατάστασης το ταξίδι αναβλήθηκε. «Ως ΠΣΕ, καλούμε όλα τα μέρη να τερματίσουν τον πόλεμο και να προβληματιστούν πώς θα μπορέσουν οι άνθρωποι να ζήσουν ειρηνικά σε αυτή τη γη» λέει ο Pillay και προσθέτει ότι «το ΠΣΕ θα συνεχίσει να προσεύχεται και να εργάζεται για την ειρήνη στη Γάζα, στους Αγίους Τόπους και στον υπόλοιπο κόσμο».

Οπως αναφέρει και η ιστοσελίδα hellasJoyrnal.com, που αναδημοσιεύει το θέμα από την «Art Newspaper», «η εκκλησία είναι σημαντικός χώρος για τους χριστιανούς στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου 1.000 άτομα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι ελληνορθόδοξοι, από τον συνολικό πληθυσμό του θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων. Ο Αγιος Πορφύριος, που χρονολογείται από το 407 μ.Χ., μετατράπηκε σε τζαμί τον 7ο αιώνα. Μια νέα εκκλησία χτίστηκε τον 12ο αιώνα από σταυροφόρους. Ανακαινίστηκε τελευταία φορά το 1856 και σήμερα έχουν απομείνει μόνο μερικά γείσα και βάσεις από την περίοδο των σταυροφόρων.

Η εκκλησία βρίσκεται στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, στη συνοικία Zaytun της Παλιάς Πόλης, μια περιοχή που έχει υποστεί από τους πιο έντονους βομβαρδισμούς…». Η UNESCO απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση, με εκπρόσωπό της να δηλώνει στην «Art Newspaper» ότι «παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση στη Γάζα όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά» και επαναλαμβάνει τις υποχρεώσεις όλων των φορέων να τηρούν αυστηρά το Διεθνές Δίκαιο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα