Χειμάρρα: Εξαγόρασαν ψήφους με 300 ευρώ!

Σοβαρές καταγγελίες του υποψήφιου δημάρχου Πέτρου Γκικουρία για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ερώτηση Κεφαλογιάννη στην Κομισιόν

Σε σοβαρές καταγγελίες για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Χειμάρρα με εξαγορά ψηφοφόρων προχώρησε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Π. Γκικουρίας, ενώ ζητεί την προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας μετά τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές Αρχές.

«Εδιναν τριακόσια ευρώ για να ψηφίσουν τον αντίπαλό μου στις εκλογές και μετά ήθελαν με φωτογραφία από το κινητό να τους δείχνουν τι ψήφισαν» είπε χθες ο Π. Γκικουρίας, που στηρίχθηκε από τον Φρέντη Μπελέρη, και πρόσθεσε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας: «Το κλίμα δεν ήταν και τόσο καλό. Υπήρχαν μεγάλες πιέσεις. Πηγαίναν από σπίτι σε σπίτι και εκφόβιζαν τον κόσμο και γενικά, ο κόσμος εδώ ακόμη εκφοβίζεται».

Οσο για το αν τελικά δόθηκαν χρήματα στους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν τον Τάβο, ο κ. Γκικουρίας είπε: «Αυτό είναι αλήθεια. Το άκουσα κι εγώ αυτό, αλλά άκουσα ότι αυτό έγινε για κάθε ψήφο 300 ευρώ (…). Υπήρχαν, λοιπόν, πιέσεις σε μερικούς που ξέρανε ότι θα ψήφιζαν εμένα. Τους έλεγαν να μην πάνε να ψηφίσουν καν, να μην πάνε να ψηφίσουν καθόλου, κάτι τέτοια. Και ζητούσαν και να αποδείξουν τι ακριβώς ψήφισαν. Να παίρνουν φωτογραφίες των ψήφων για να επιβεβαιωθούν, όταν τον δώσανε τον ψήφο εκεί όπου εμείς βάλαμε χαρτιά ότι απαγορεύεται το τηλέφωνο μέσα εκεί που θα ψηφίζουμε, δηλαδή στην κάλπη. Αυτό δεν έγινε, όμως, σε μεγάλο βαθμό».

Οπως είπε, «έκανα τον αγώνα για να πάρω το δημαρχείο και τα έβαλα με ολόκληρο τον κρατικό οργανισμό του Ράμα. Μας έδωσαν μια βδομάδα για να κάνουμε τον αγώνα μας. Ο κ. Τάβος είχε την υποστήριξη της κυβέρνησης. Κάνανε έναν αγώνα εδώ και 15 μήνες, γιατί ξέρανε ότι ο Τάβος θα ήτανε υποψήφιος». Στο μεταξύ σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αλβανίας 2019-2024 αναφέρει μεταξύ άλλων: «… Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με ανακοίνωσή τους έχουν καταγγείλει προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με εγγραφές νέων ψηφοφόρων και με την απαγόρευση της αλβανικής κυβέρνησης να ψηφίσουν και να ασκήσουν το αναφαίρετο συνταγματικό τους δικαίωμα βάζοντας καινοφανή προσκόμματα. Οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν σχετικά με τις συνθήκες διεξαγωγής των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών ενώ το συγκεκριμένο θέμα συνδέεται απόλυτα με το περιουσιακό ζήτημα και την προστασία των ιδιοκτησιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στο Δήμο της Χειμάρρας και τις κατηγορίες για παράνομες απαλλοτριώσεις από τις αλβανικές αρχές.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Πως αξιολογεί τις συγκεκριμένες καταγγελίες για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών στη Χειμάρρα;

– Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία;»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα