Στα πρόθυρα γενικευμένης ανάφλεξης η Μέση Ανατολή

Η επιμονή του Ισραήλ να βομβαρδίζει τη Γάζα, όπως το σχολείο που έπληξε το Σάββατο, και η επίθεση με ρουκέτα της Χεζμπολάχ σε γήπεδο με θύματα εφήβους σηματοδοτούν την έναρξη νέου «λουτρού αίματος»

Δεν λέει να κλείσει ο φονικός κύκλος αίματος που συνεχίζει να ποτίζει τη γη της Μέσης Ανατολής, αφήνοντας καθημερινά πίσω του δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους κυρίως αμάχους και μικρά παιδιά. Ενώ το Ισραήλ από την πλευρά του επιμένει να βομβαρδίζει αλόγιστα στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, όπως το σχολείο που έπληξε το περασμένο Σάββατο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλα 30 άτομα, στα βόρεια σύνορά του δέχθηκε και αυτό επίθεση από ρουκέτα που φέρεται ότι εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα να πληγεί ένα γήπεδο σε κοινότητα Δρούζων Αράβων στα προσαρτημένα υψίπεδα του Γκολάν.

Επέκταση

Οι σπαρακτικές εικόνες της κηδείας των 12 θυμάτων που τελέστηκε την επομένη της επίθεσης έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ κανείς πια δεν ξέρει τι θα σηματοδοτήσει για τη συνέχεια η επίθεση αυτή – και κυρίως αν θα σημάνει την επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή τής έτσι κι αλλιώς εύφλεκτης Μέσης Ανατολής.  Οι υπουργοί της ισραηλινής κυβέρνησης που παρέστησαν στις κηδείες των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων που σκοτώθηκαν στην επίθεση του Σαββάτου, όπως ήταν αναμενόμενο, αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους πενθούντες, όπως μετέδωσαν οι «Times of Israel».

«Δεν έχετε καμία ντροπή. Ενα αγόρι πήγε να παίξει ποδόσφαιρο και δεν γύρισε σπίτι» φέρεται ότι φώναξε ένας άνδρας σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης Νετανιάχου, ενώ το πλήθος τον χειροκρότησε. Η Τζιχάν Σαφάντι, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Αλ-Μανχαΐλ, στο οποίο φοιτούσαν παιδιά που είτε σκοτώθηκαν είτε τραυματίστηκαν από τη ρουκέτα, δήλωσε στον αραβικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Panet ότι αδυνατεί να κατανοήσει το μέγεθος της τραγωδίας. «Είχα πει στους μαθητές μου πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές να απολαύσουν τον χρόνο τους, να βγουν έξω να παίξουν και να διασκεδάσουν και να είναι ασφαλείς. Η κατάσταση εδώ είναι πολύ δύσκολη, οι γονείς κλαίνε, ο κόσμος ουρλιάζει έξω. Κανείς μας δεν μπορεί να χωνέψει αυτό που συνέβη. Δεν ξέρω πώς θα το ξεπεράσω, είμαι σε επαφή με τις οικογένειες. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» πρόσθεσε. Οι κάτοικοι και οι δημοσιογράφοι που κατέφτασαν στο σημείο της τραγωδίας περιέγραψαν σκηνές αιματηρού μακελειού στο γήπεδο.

«Αν και είχε ηχήσει σειρήνα, τα θύματα δεν πρόλαβαν να φύγουν εγκαίρως» ανέφεραν. Τα παιδιά «έπαιζαν ποδόσφαιρο, άκουσαν σειρήνες και έτρεξαν να προφυλαχθούν» δήλωσε στο Reuters ο αυτόπτης μάρτυρας Μουρχάφ Αμπού Σάλεχ, προσθέτοντας: «Μπορεί να τους πήρε περίπου 15 δευτερόλεπτα (για να φτάσουν στο καταφύγιο). Αλλά δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο καταφύγιο επειδή η ρουκέτα χτύπησε το σημείο μεταξύ του εδάφους και του καταφυγίου». Σύμφωνα με τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε τον θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» ηλικίας 10 έως 20 ετών. Αλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Σε πολιτικό επίπεδο η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση. Μένει να φανεί αν η χώρα επιλέξει να δώσει και ισχυρή στρατιωτική απάντηση. Πάντως ο στρατός της αμέσως μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτα προέβη σε στοχευμένα χτυπήματα εναντίον της οργάνωσης. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε πως το ισλαμιστικό κίνημα που εδρεύει στον νότιο Λίβανο θα πληρώσει ακριβά την επίθεση στο αραβικό χωριό Ματζντάλ Σαμς. Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε και αυτός επαναβεβαιώνοντας την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις. Ανάλογη δήλωση έκανε μετά το μακελειό και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος καταδίκασε το λουτρό αίματος, ενώ ζήτησε να διενεργηθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για την επίθεση.

Eπιφυλακή

Οπως μετέδιδαν χθες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή, αν και η σιιτική οργάνωση, την οποία στηρίζει το Ιράν, αρνούνταν κάθε ευθύνη για την επίθεση που άφησε πίσω της 12 νεκρούς. Συγχρόνως οι τοπικές πηγές ασφαλείας είπαν ότι η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες στον νότιο Λίβανο και στην ανατολική κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο πιθανής μεγάλης κλίμακας επίθεσης από το Ισραήλ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα