Εμμάνουελ Μακρόν: Το χλιδάτο πάρτι του Μακρόν απέτυχε ήδη

Τα στοιχήματα για τους Ολυμπιακούς που έχασε ο Γάλλος προέδρος και η μετατροπή του Παρισιού σε φρουρούμενη πόλη-φάντασμα

Ηταν μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη θριαμβευτική εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, το 2017, όταν ο Μακρόν λάμβανε το πρώτο «δώρο» από την παγκόσμια κοινότητα. Η ΔΟΕ χάριζε στο Παρίσι τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Αφθαρτος ακόμα τότε, με προώθηση απ’ όλο το μιντιακό σύστημα της χώρας του και με μια γεμάτη πενταετία μπροστά του, ο νεότερος αρχηγός της Γαλλίας από την εποχή του Ναπολέοντα Α’ ήταν δύσκολο να φανταστεί ότι η αποψινή τελετή έναρξης θα τον έβρισκε αδύναμο και στο ναδίρ της δημοφιλίας του. Σε μια Γαλλία βαθιά διχασμένη, χωρίς καν πρωθυπουργό… Για κάθε χώρα που διοργανώνει αυτό το διεθνούς εμβέλειας εμπορικό και δευτερευόντως αθλητικό γεγονός υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο θα τα καταφέρει. Τς περισσότερες φορές τα πράγματα πάνε καλά. Ομως, για τον Μακρόν και τη δεινή πολιτική θέση στην οποία βρίσκεται, συμπιεσμένος από την αντισυστημική Δεξιά και την Αριστερά, κάποια στοιχήματα ήδη έχουν χαθεί.

Η εκεχειρία στη διάρκεια των Αγώνων δεν θα τηρηθεί τούτη τη φορά. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα ποτίζουν με αίμα τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους. Ο Μακρόν, που ανέλαβε πρωτοβουλίες κυρίως για το Ουκρανικό, απέτυχε στις προσεγγίσεις του με τον Πούτιν. Είναι το ίδιο συνυπεύθυνος με τον Γερμανό Σολτς για τη γεωπολιτική ανυπαρξία της Ευρώπης. Οι Γάλλοι κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα, όμως χθες, παραμονή της έναρξης των Αγώνων, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς έστειλε επιστολή στον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ, προειδοποιώντας για ένα, υποστηριζόμενο από το Ιράν, σχέδιο επίθεσης στην ισραηλινή αντιπροσωπία στους Ολυμπιακούς του Παρισιού. Ο Κατς ισχυρίστηκε πως υπάρχουν ήδη σχετικές εκτιμήσεις από τις μυστικές υπηρεσίες.

Προχθές, στο πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι της διοργάνωσης Μαρόκο – Αργεντινή κατέρρευσε όλο το σχέδιο ασφαλείας, με τα πρωτοφανή επεισόδια και την εισβολή οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Οι έλεγχοι της αστυνομίας για την είσοδο των θεατών στο γήπεδο απέτυχαν. Οι φόβοι πολλαπλασιάστηκαν με το καλημέρα. Ειδικοί και ΜΜΕ επισημαίνουν εδώ και καιρό ότι ήταν υψηλού ρίσκου η απόφαση των διοργανωτών να γίνει η σημερινή τελετή έναρξης για πρώτη φορά εκτός σταδίου, σε εξωτερικό χώρο και με επίκεντρο τον μολυσμένο -παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια των Γάλλων- Σηκουάνα.

Ο Μακρόν είχε δεσμευτεί ότι θα κάνει τη Γαλλία να θαμπώσει τον πλανήτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ελπίζοντας ότι και το δικό του αστέρι θα λάμψει. Οι έως τώρα αριθμοί δεν τον δικαιώνουν. Καταρχάς, τα ποσοστά του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι δεν τον εμπιστεύονται πλέον οι Γάλλοι. Δεύτερον, το οικονομικό κόστος των Αγώνων, που αρχικά ήταν 6,8 δισ., έχει ξεπεράσει τον προϋπολογισμό κατά τουλάχιστον 50%. Τρίτον, είναι κραυγαλέα η απροθυμία των Παριζιάνων να αγοράσουν εισιτήρια και να συμμετάσχουν στο… πάρτι του Μακρόν, ενώ ο τουρισμός είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι άλλες χρονιές τέτοια εποχή.

Τα καφέ και τα εστιατόρια που βρίσκονται στις «γκρίζες ζώνες» ασφαλείας του Παρισιού θυμίζουν εποχή lockdown. Στην περιοχή υπάρχουν χιλιάδες μπάρες και οδοφράγματα. Τα μαγαζιά είναι άδεια μέσα σε ένα καθεστώς αποκλεισμών και περιορισμών για τους κατοίκους. Κεντρικές αρτηρίες έκλεισαν, 45.000 αστυνομικοί είναι διασκορπισμένοι και οι γαλλικές Αρχές απαγόρευσαν για σήμερα από τις 6.30 το απόγευμα όλες τις πτήσεις από και προς τη γαλλική πρωτεύουσα. Ο εναέριος χώρος θα κλείσει σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί σε 10 λεπτά πτήσης, όσο χρόνο δηλαδή χρειάζεται η πολεμική αεροπορία να επέμβει σε περίπτωση απειλής.

Και οι γκρίνιες, όμως, για τη φιλοξενία έχουν αρχίσει. Ο προπονητής της Εθνικής βόλεϊ της Πολωνίας Νίκολα Γκρμπιτς ξέσπασε χθες για τις συνθήκες διαβίωσης: «Περιμέναμε 40 λεπτά στην ουρά για να φάμε. Περιμέναμε, περιμέναμε, περίμεναν και άλλοι. Είναι χάος». Αν και ο Μακρόν έχει ήδη αποτύχει στις περισσότερες προκλήσεις, δείχνει να έχει θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα την υπηρέτηση της woke ατζέντας και του ακραίου δικαιωματισμού. Τρανσέξουαλ μετέφεραν την ολυμπιακή φλόγα στο Παρίσι, ενώ και στους Αγώνες μετά τις αποφάσεις της ΔΟΕ και των παγκόσμιων ομοσπονδιών θα βρεθούν τρανς αθλήτριες, κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των γυναικών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν απομακρυνθεί ολοκληρωτικά από το πνεύμα τους. Γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν στην αρχαία Ελλάδα, αναγεννήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά στα χέρια της ΔΟΕ κατάντησαν πλέον μια διοργάνωση εμπορική, που γονατίζει οικονομικά όσες χώρες την αναλαμβάνουν. Το τελευταίο που απέμεινε, στο πλαίσιο του νέου κόσμου και των σκοπιμοτήτων, είναι να καταργηθούν οι απονομές με τους εθνικούς ύμνους στα στάδια, όπως ήδη έχει γίνει στα παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, ώστε να προβάλλονται μόνο οι χορηγοί κι όχι τα κράτη.

Ο Μακρόν, που υποδέχεται 100 ηγέτες κρατών στους Αγώνες, ανέμενε ότι οι συνθήκες θα είναι διαφορετικές για τον ίδιο. Τώρα καλείται να περιορίσει τις ζημιές για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί στο Παρίσι, ώστε να μην αυξηθούν τα προβλήματα και το πρότζεκτ καταρρεύσει. Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν είναι εύκολο, με την εξουσία του να έχει πληγεί τους τελευταίους μήνες και τους Γάλλους πολίτες να γυρίζουν την πλάτη στους Αγώνες και στον ίδιο.


ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

Γάλλος πρόεδρος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1977 στην Αμιάν της Γαλλίας από γονείς γιατρούς. Σπούδασε διεθνή πολιτική και δημόσιες υπηρεσίες στο Sciences Po, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό. Αρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του το 2004 ως οικονομικός επιθεωρητής στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας. Το 2008 εντάχθηκε στην τράπεζα Rothschild & Cie Banque, στον κλάδο επενδύσεων. Τον Απρίλιο του 2016 ανακοίνωσε τη δημιουργία του κόμματός του En Marche! («Εμπρός!»), μια συγχώνευση λαϊκισμού και νεοφιλελευθερισμού. Το 2017 εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας, ο νεότερος αρχηγός της χώρας από τον Ναπολέοντα Α’. Επανεξελέγη το 2022.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα